MF DNES

Pizzu Hawai „vymyslel“Řek v Kanadě

-

Málokterá pizza vzbuzuje mezi milovníky světově proslulého italského jídla takové rozdílné názory jako druh Hawaii. Jedni ji přímo zbožňují, druzí naopak zatracují slovy: sladký ananas na pizze nemá co pohledávat. Češi, jak se zdá, patří spíš do první skupiny. Alespoň to dokazují údaje společnost­i DámeJídlo.cz, u které je pizza nejčastěji objednávan­ým pokrmem. Druh Hawaii pak patří do první dvojky těch nejoblíben­ějších.

Hawaii má i poměrně originální původ, na rozdíl od tradiční a uznávané italské pizzy. „Vymyslel“ji totiž Sam Panopoulos, Řek, který emigroval v 50. letech minulého století do Kanady a chtěl nějakou novinkou ozvláštnit jídelní lístek ve své restauraci.

„Byli jsme mladí a dělali jsme spoustu experiment­ů,“popsal letos v únoru pro BBC Panopoulos, který před měsícem ve věku 83 let zemřel. Ananas tenkrát na pizzu prý dali jen tak pro zábavu.

Tropický název Hawaii vznikl kvůli původu ovoce. První konzerva ananasu, kterou na pizzu použili, byla totiž z Havaje.

Dnes při pohledu do českého obchodu zjistíme, že plechovky ananasu pocházejí většinou z Thajska a občas z Filipín, takže u nás by asi pizza Hawai vzniknout nemohla.

Když nemáte mozzarelu, dejte tam eidam...

Trochu vágní je kvůli tomuto experiment­u i složení pizzy Hawaii, kterou si navíc její tvůrce nikdy nenechal patentovat. Kreativitě výrobců Hawaie se tak meze nekladou a „beztrestně“mohou používat i levnější a u nás oblíbený eidam namísto mozzarely, která patří na italskou pizzu. Na mrazené pizze zařazené do Testu DNES je to přiznáno na čtyřech výrobcích z šesti. Na American Style Pizze K–Classic z Kauflandu je dokonce pouze eidam, ostatní případy jsou kombinace s mozzarelou. „Jestli má být použitý sýr mozarella nebo eidam, není nikde přikázáno,“potvrzuje publicista Vladimír Poštulka.

„Určitě nebereme eidam jako levnější výplň. Naše pizzy nevyvíjíme podle ceny jednotlivý­ch surovin a používáme různé druhy sýra. Důležitá je receptura a celková chuť pizzy,“říká k jejich výrobkům, kde se používá kombinace eidamu a mozzarely, šéf společnost­i Dr. Oetker v Česku Zdeněk Kvinta.

A když jsme u odlišností v receptech, nejvíce vyčnívala mezi našimi mrazenými vzorky pizza Casa di Mama, kde byla místo klasické rajčatové omáčky použita rajčatovo-smetanová. Ta si vysloužila velkou kritiku, protože už od pohledu byla jiná, oranžová. Na druhou stranu i mezi dvanácti ochutnávaj­ícími si našla minimálně tři příznivce.

 ?? Foto: archiv ?? Sam Panopoulos si svou pizzu nikdy nenechal patentovat.
Foto: archiv Sam Panopoulos si svou pizzu nikdy nenechal patentovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia