MF DNES

Křivoklát a okolí

Krajem kroutící se řeky a temných hvozdů

- — Eva Havelková

Majestátní královský hrad, osobité hospůdky, romantická zřícenina hradu Týřov, ale také zakázaná přehrada. Křivokláts­kem byste se mohli toulat týdny a stále vás bude něčím překvapova­t.

Hrad Křivoklát letos kromě běžných okruhů obnovil populární scénické noční prohlídky. Nesou se v duchu šlechtické­ho rodu Lucemburků, na prohlídku je nutné se objednat. Křivoklát je znám kulturními akcemi. Na konci července tu třeba bude k 70. narozeniná­m koncertova­t písničkář František Nedvěd.

Z Křivoklátu se třeba autem dostanete přímo k úpatí rozhledny ve Velké Bukové. Schodiště o 74 stupních je kryté a plošina ve výšce 13,5 metru zabezpečen­á, takže pro výlet s dětmi je ideální. Výšlap vás odmění pohledem až do Krušných hor.

Krásných výhledů je přitom v údolí řeky Berounky přehršel. Nezapomenu­telný je třeba pohled na kroutící se řeku z hradeb zříceniny přemyslovs­kého Týřova. Právě na louce pod hradem žil po šestnáct let ve stanu „Fialový poustevník“, svérázný malíř a filosof Václav Matoušek, z povídek spisovatel­e Oty Pavla.

Pokud si chcete užít meandrů Berounky, skal a svobody, ale přesto máte rádi i trochu toho konzumního života, vyražte na Višňovou u Křivoklátu. Je to rozsáhlý kemp, ale naleznete tu místo, kde můžete na březích Berounky strávit den s dětmi na přírodní pláži, aniž byste museli rozbalovat stan a platit vstup. Je to zákoutí pod skálou, kde je polovina řeky mělká jako kamínkové brouzdališ­tě. Z terasy zdejší hospůdky je krásný výhled na řeku.

Kultovní hospodou je však Hostinec u Rozvědčíka u Nezabudic, za návštěvu stojí i osobitá dřevěná hospůdka U Jezzu. A kde ji najdete? No přece v v Roztokách hned vedle jezu.

Cestou od „Rozvědčíka“do Roztok se můžete zastavit na přívoze v Luhu pod Branovem a prohlédnou­t si Pamětní síň Oty Pavla v domku převozníka Proška. Přívoz stále funguje. Míjet budete i přírodní rezervaci Nezabudick­é skály, která je domovem sedmi z devíti u nás známých druhů plazů.

U kostela ve Zbečně stojí malebná selská usedlost Hamousův statek. Při akcích, které zde pořádají můžete v roubeném domě ochutnat i chléb přímo z pece.

Tři kilometry od Zbečna můžete vystoupat na hráz přehrady Klíčava, ze které přehlédnet­e krásnou nádrž s ostrůvkem, která se rozkládá v prezidents­ké, a tedy uzavřené Lánské oboře.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Velká věž Ve výrazné hradní stavbě najdete lovecké sbírky.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Velká věž Ve výrazné hradní stavbě najdete lovecké sbírky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia