MF DNES

Deset let poté: Hledá se sídlo knih

Národní knihovna uvažuje o stavbě nové budovy. Kaplického návrh by byl k mání zdarma

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Vazba střídá vazbu a celkově je papíru tolik, že prodejem ve sběrně by si člověk vydělal na osobní auto. A spisů do depozitáře Národní knihovny (NK) neustále přibývá. Aby instituce jednou neskončila zavalena díly, pracuje na rozšíření svých kapacit.

Už sedmým rokem knihovna rekonstruu­je barokní objekt Klementinu­m, díky čemuž zvýší celkovou kapacitu děl, která instituce pojme. Po úpravách se má do depozitářů knihovny v centru a v Hostivaři vejít až 11 milionů svazků. Na šťastný konec bez problémů to však nestačí, protože po dokončení úprav v policích podle odhadů ihned skončí 8,6 milionu děl.

Pesimistic­ké odhady hovoří o rezervě 1,4 milionu svazků, tudíž po roce 2034 by měla být kapacita knihovny znovu zaplněna. Optimistic­ká rezerva dává knihovně o deset let navíc. Při zachování přírůstku asi 100 tisíc svazků ročně by mohla kapacita depozitáře vydržet až do roku 2044 včetně.

Řešení problému je několik, ale nový ředitel NK má mezi nimi favorita. „Uvítal bych projekt nové budovy Národní knihovny, vedle které by se nadále využívaly potřebné části Klementina,“říká oficiálně poprvé ze své funkce ředitele NK Martin Kocanda, jenž byl na post jmenován na konci května.

Kromě nové stavby pro knihy je ještě možnost nechat NK v Klementinu, Hostivaři a dalších lokalitách nebo vše přesunout jen do jedné, zcela nové budovy. Jelikož je NK spjatá s barokním prostorem, dává Kocanda přednost střední cestě s tím, že o výstavbě musí rozhodnout stát, pod nějž knihovna spadá.

Přesun svazků z hostivařsk­ého depozitáře blíže centru má ještě jeden

Původní místo pro knihovnu na Letné mi nepřijde dobré, jde zde spíše o kultivovan­é ukončení skvělé obytné čtvrti, kam se nehodí dominanta. Praha by měla mít silnou koncepci, v níž budou vytipovány lokality pro mimořádné veřejné objekty, jako je knihovna, koncertní sál, galerie, které by zhodnotily dané území. Vhodná území jsou třeba Bubny, Smíchov či Rohanský ostrov.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia