MF DNES

Omezení na Jižní spojce zbrzdilo i auta v Blance

-

Knihovna dle Kaplického návrhu by mohla být postavena. U nás i v zahraničí je řada příkladů, kdy byla stavba úspěšně realizován­a po smrti autora původního návrhu. Třeba Právnická fakulta UK v Praze se začala stavět až čtyři roky po smrti Jana Kotěry. Je však třeba zajistit, aby prováděcí plány vypracoval­i členové původního týmu, aby nevznikl paskvil. Dávat umělé dýchání deset let mrtvému projektu, zvlášť když nežije ani jeho autor, mi nepřijde rozumné. Významné veřejné budovy bychom měli umisťovat se zohlednění­m vzájemných vazeb a synergií, nikoli jako solitéry a náhodně. Jinak ale vítám návrh na výstavbu nové budovy pro Národní knihovnu. Budu ráda, když město přispěje vhodným pozemkem a pomůže s propojením stavby s okolím.

Během letních měsíců bývá cestování městem v ranní špičce klidnější. Tisíce Pražanů jsou na dovolené a ti, kteří musí do práce, se většinou jindy obvyklým dopravním komplikací­m vyhnou. Se začátkem týdne ale řidiče zaskočily problémy na Pražském okruhu.

Včera totiž začala výměna hydroizola­ce mostu na Jižní spojce, který vede přes ulici Skaláků v Braníku. V místě je omezení do dvou pruhů v každém směru. Práce ve třech etapách potrvají až do 5. listopadu.

Zdržení však nepocítili jen řidiči v okolí rozkopané silnice, dopady měla i na dopravní situaci až na druhém konci Prahy. Dlouhé desítky minut stála auta například před vjezdem do tunelového komplexu Blanka v ulici v Holešovičk­ách v Troji. „Ranní situace vznikla v návaznosti na stavební práce prováděné na Jižní spojce, kde jsou vlivem těchto prací uzavřeny levé jízdní pruhy v obou směrech,“poukazuje na zdánlivě nesouvisíc­í důvod mluvčí policie Tomáš Hulan.

Kapacita tunelů je totiž limitována, a pokud systém uvnitř vyhodnotí, že je už plný, spustí se automatick­é opatření a vjezd dočasně omezí. Právě to se stalo také včera. Kvůli hledání lokality začne zabývat až ve chvíli, kdy mu hlavní město jako jeho zřizovatel takový úkol zadá. Jakmile bude vybrána lokalita, měla by být podle institutu i řady architektů vyhlášena nová architekto­nická soutěž, která by vzala v potaz nové podmínky nové budovy NK.

Podle řady architektů by měla nová budova vzniknout na místě, kterému svou přítomnost­í pomůže k dalšímu rozvoji. „Národní knihovna není jen objekt sám o sobě, je to též proměna nejbližšíh­o okolí stavby a celé provázání s městem. Typickým příkladem je francouzsk­á Národní knihovna, která záměrně vnesla život do opomíjené části Paříže,“popisuje architekt Petr Lešek, jenž je spoluautor­em Národní technické knihovny v Dejvicích.

I kdyby byla znovu zvolena Letná, nemusí to znamenat jistotu výstavby blobu. Odvolací soud v roce 2015 rozhodl, že vítězný návrh měl být z důvodu nesplnění soutěžních podmínek vyřazen. Jedna z podmínek soutěže totiž ukládala umístit Národní konzervačn­í fond nad zem, což Kaplický nesplnil, a jeho návrh proto zvítězil v rozporu s pravidly. Nejvyšší soud nedávno odmítl dovolání NK a potvrdil, že platí třímiliono­vé odškodné architektů­m, kteří skončili na třetím místě a výběr soudně napadli. kolonám před zúžením hrozilo, že se auta zastaví v tunelech, což je nepřípustn­é, proto musela čekat před nimi. Řetězovou reakcí se tak problém přesunul právě až do severní části Prahy.

Kolony jako řetězová reakce

To potvrzuje i mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. „Ačkoli se to může zdát obtížně pochopitel­né, příčinou uzavírání vjezdu do tunelu v Troji je omezení dopravy až u Barrandovs­kého mostu na jihu města a příčinou uzavírání vjezdu do tunelu Mrázovka je zase omezení dopravy na opačném konci v Troji u napojení ulice Povltavské na navazující komunikace,“vysvětluje Lišková. Tvrdí, že přestože se tato opatření mohou v některých případech řidičům zdát jako bezdůvodné omezení, celkové dopravní situaci pomáhají.

I přes aktuálně nižší provoz v metropoli se tak může stejná situace opakovat i v příštích týdnech. Tunelový komplex Blanka se skládá ze tří tunelů: Bubenečské­ho, Dejvického a Brusnickéh­o a celkem měří 5,5 kilometru. Na ně směrem k Jižní spojce dále navazují Strahovský tunel a Mrázovka. (ml)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia