MF DNES

Kde by měla stát nová budova Národní knihovny? Má smysl oživovat kontroverz­ní projekt „chobotnice“od Jana Kaplického?

-

důvod. Dvakrát denně se převáží z okraje metropole do historické­ho jádra Prahy řada knih s tím, že jeden transport trvá zhruba 45 minut. Ročně se z jedné části Prahy do druhé takto přemístí až 300 tisíc spisů. S novou budovou by převoz nebyl tak náročný a možná by se nemusel týkat ani tolika svazků.

A právě myšlenkou na novou budovu svitla naděje i pro projekt, který už se zdál být smeten ze stolu, kde měl pomalu zapadat prachem zapomnění. Řeč je o blobu či chobotnici, jak se přezdívá návrhu nové budovy NK od architekta Jana Kaplického, který s ním vyhrál před deseti lety architekto­nickou soutěž.

„Jako vlastník autorských práv chci tento projekt zdarma věnovat České republice,“říká vdova po architekto­vi a pražská zastupitel­ka za ANO Eliška Kaplický Fuchsová, podle níž se takový dárek přece neodmítá. „Byla by škoda, kdyby finance, úsilí a čas vynaložené na vybrání projektu přišly vniveč,“dodává Kaplický Fuchsová. Podle ní je stále možné postavit novou knihovnu na Letné, jak se o tom dříve uvažovalo, jelikož stavbu stále umožňuje platný územní plán.

S budovou rozkvete okolí

Vedoucí ústavu urbanismu FA ČVUT Měla by být diskuse nad vhodným místem a znovu si je třeba říct, co se od budovy očekává. Až pak je možné zvažovat, zda je, nebo není možné pokračovat v projektu Jana Kaplického. Za sebe budu vždy proti projektům zdarma. Kvalitní práce stojí peníze a ty někdo musí zaplatit. Kvalitní národní instituce si musíme umět zaplatit sami. Kaplického návrh se mi docela líbil, jenže projekt se nedostal dál než do stadia studie, což je spíše počáteční krok než finální produkt. V tu chvíli vyvstává otázka, kdo by projekt dodělal. A dodělávat po jiném architekto­vi projekt je trochu jako nosit po někom spodní prádlo. Než vypsat soutěž na dopracován­í návrhu, je asi lepší udělat zcela novou.

Národní knihovna není jen objekt sám o sobě, je to též proměna okolí stavby a celé provázání s městem.

 ??  ?? Dostane ještě jednu šanci? Oživení projektu Kaplického blobu by našlo mezi odborníky své zastánce.
Dostane ještě jednu šanci? Oživení projektu Kaplického blobu by našlo mezi odborníky své zastánce.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia