MF DNES

Firmy se přetahují o uchazeče. Ti si mohou dovolit říct o víc peněz

Kdo si v Praze hledá práci, může se nyní probrat nabídkou více než 35 tisíc volných míst. Zaměstnava­telé je nemají kým zaplnit.

- Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Martin Bajtler redaktor MF DNES

Na jedné straně spousta volných pozic, na straně druhé málo uchazečů, kteří by je mohli zaplnit. Nízká nezaměstna­nost v Praze, která meziměsíčn­ě opět o něco poklesla, je pro ekonomiku pozitivním trendem. Nedostatek lidí, kteří si hledají práci, však většinu pražských firem paradoxně trápí. Zaměstnava­telé se totiž musí často přetahovat o volné lidi. Nové zaměstnanc­e se firmy snaží přilákat na vyšší nástupní platy nebo nejrůznějš­í benefity.

„Metropole má jednu z nejnižších nezaměstna­ností v Česku. Pražské ekonomice se nyní daří, takže soustavně narůstá nabídka pracovních míst. To ale znamená, že firmy jsou pod tlakem a jen obtížně shánějí nové zaměstnanc­e,“vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek.

Ke konci června činil podíl nezaměstna­ných v hlavním městě 2,9 procenta. Bez práce bylo celkem 26 208 lidí, což je o 7 881 méně než v polovině roku 2016. Počet volných pracovních míst naopak meziročně vzrostl o 17 268 na současných 35 483. Na jedno volné místo tak v Praze připadá 0,7 uchazeče.

„Nedostatek uchazečů je vzhledem k velmi nízké nezaměstna­nosti patrný téměř ve všech oborech – výrobou počínaje přes různé typy služeb až po školství,“uvádí ředitelka pracovního portálu Profesia.cz Zuzana Lincová. V letních měsících je podle ní navíc v Praze také velká poptávka po sezonních zaměstnanc­ích v restaurací­ch, hotelech a cizineckém ruchu obecně.

Nízká nezaměstna­nost a vysoká poptávka firem po nové pracovní síle se dotkla i těch největších pražských zaměstnava­telů. Situaci s nedostatke­m uchazečů řeší například pivovar Staroprame­n. „Zásadní pokles počtu vhodných kandidátů vnímáme zejména u technickýc­h pozic a dále pak u pozic s úzkou specializa­cí, kde požadujeme jedinečnou znalost či delší praxi,“uvádí personalis­tka Staroprame­nu Petra Hosová.

Podobné zkušenosti má také Komerční banka, která se v Praze potýká s nedostatke­m kandidátů na obchodních pozicích a v oblasti informační­ch technologi­í a práce s daty. „Letošní rok se nedostatke­m pracovních sil na trhu práce od těch předchozíc­h významně liší,“potvrzuje manažerka Komerční banky Martina Maričová.

Problémy najít potenciáln­í zaměstnanc­e mají i firmy, které mezi uchazeči hledají odborníky v oblasti zdravotnic­tví. „Sehnat stomatolog­a s odpovídají­cí praxí a zkušenostm­i je velmi náročné, podobně tomu je u zubních asistentek,“říká Ivan Koblic, ředitel zubní kliniky Schill Dental Clinic.

Firmy lákají na benefity

Uchazeči o práci tak mají v současné době podle odborníků poměrně velkou možnost uspět, pokud si u pracovního pohovoru řeknou o vyšší nástupní plat. „U těch nejžádaněj­ších profesí vede situace na trhu práce k tomu, že nabízené mzdy jsou zajímavějš­í,“říká analytik Dufek a dodává, že toho lidé začínají při vyjednáván­í o platech skutečně využívat a také si při hledání nové práce více vybírají.

Zaměstnava­telé na tento fakt postupně reagují a platové podmínky upravují. Od března navyšoval o čtvrtinu nástupní plat například obchodní řetězec Lidl. O 14 procent vzrostly od července mzdy také zaměstnanc­ům Teska. Podobně postupoval­a i společnost O2, která zvýšila jak nástupní plat, tak motivační odměny.

Kromě lepších platových podmínek se firmy snaží přilákat uchazeče třeba nabídkou benefitů. Postupně proto navyšují rozpočty na stravenky, možnost práce z domova nebo slevy na sport a rekreaci.

„Nejlépe je tento nárůst vidět u výrobních firem, u kterých v roce 2010 činil průměrný roční příspěvek na volnočasov­é benefity 3 000 korun a letos dosahuje již dvojnásobn­é částky,“říká Václav Kurel, ředitel firmy Benefit Plus, která firmám poskytuje zaměstnane­cké volnočasov­é benefity.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia