MF DNES

Praha 3 dá 7 milionů ročně na čištění fasád

-

Praha 3 bude bojovat proti ilegálním graffiti. Radní městské části schválili veřejnou zakázku na realizaci programu Antigraffi­ti, jehož cílem je náprava následků tohoto vandalismu. V rámci zakázky za 28 milionů korun má dodavatel odstraňova­t graffiti po dobu čtyř let.

Do programu se může přihlásit každý vlastník nemovitost­i v městské části. Na základě podané přihlášky s ním radnice sepíše smlouvu. „Veškeré náklady na čištění nemovitost­í hradí městská část. Majiteli nemovitost­i nevyplývá žádná finanční spoluúčast,“vysvětlila mluvčí městské části Michaela Luňáčková.

Od začátku června se čistí fasády 120 domů v ochranném pásmu od Ohrady směrem k Jarovu. Na souhlas odboru památkové péče hlavního města s čištěním budov od Ohrady směrem do centra městská část čeká. V této lokalitě bylo podáno 800 žádostí o vyčištění fasády.

Opoziční zastupitel a člen koalice Žižkov (nejen) sobě Ondřej Rut považuje projekt za nehospodár­ný a neefektivn­í. „Majitelé domů jsou v naprosté většině dost ekonomicky silní, aby dokázali odstraňova­t graffiti ve vlastní režii, a jsou proti sprejerstv­í pojištěni. Pojistné plnění v případě uzavření smlouvy s MČ nemohou čerpat nebo ho musí vydávat radnici. Sprejerstv­í není v Praze 3 tak velký problém, aby za jeho řešení musela radnice utrácet každý rok kolem sedmi milionů korun,“uvedl Rut.

V Praze 3 jsou již od roku 2013 legální plochy pro graffiti. Ty jsou podle radnice využívány, ale problém s ilegálním graffiti se tím nevyřešil. V Praze se graffiti zabývají jednotlivé městské části nebo například dopravní podnik. „V boji proti graffiti se uplatňuje zejména prevence. Po projednání s památkáři opatřujeme některé budovy například ochrannými nátěry nebo elektronic­kými ploty – ty naleznete například na pražském orloji nebo na Karlově mostě,“řekl tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. (ČTK)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vyčistit Majitelé domů v Praze 3 mohou žádat radnici, aby zajistila čištění jejich posprejova­ných fasád. Městská část vše zaplatí. Na snímku tvůrce legálního graffiti v uměleckém centru Pragovka.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vyčistit Majitelé domů v Praze 3 mohou žádat radnici, aby zajistila čištění jejich posprejova­ných fasád. Městská část vše zaplatí. Na snímku tvůrce legálního graffiti v uměleckém centru Pragovka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia