MF DNES

Pravidlo „antiSky“na Tour 2018. Budou se škrtat jezdci

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Stočtvrtá Tour je minulostí. Za pouhých 26 dnů se však třítýdenní cyklistick­á klání do Francie opět vrátí. Už 19. srpna začne francouzsk­ým startem v Nimes španělská Vuelta, s hvězdným polem včetně nejlepšího tria z Tour a Itala Nibaliho, třetího z Gira.

V květnu 2018 se pak má italské Giro podle neoficiáln­ích informací vydat na svoji pouť poprvé z Asie, konkrétně z Jeruzaléma! A příští Tour? Peloton se k ní sejde na západě Francie v oblasti Vendée. Po úvodních dvou sprintersk­ých etapách bude třetím dějstvím týmová časovka s dojezdem do kopce. Finále opět uvidí Paříž. A to je zatím vše, co o itineráři ročníku 2018 víme najisto. Veškeré další etapy budou odtajněny na tradiční říjnové prezentaci. Půjde o Tour opožděnou. A se skromnější­m pelotonem. Aby co nejvíce omezili termínovou kolizi s fotbalovým mistrovstv­ím světa v Rusku (14. 6. – 15. 7.), posunuli organizáto­ři termín startu z 30. června na 7. července.

Každý z 22 týmů bude moci do závodu nově nasadit pouze osm jezdců, nikoliv současných devět. Tuto redukci navrhl už loni Christian Prudhomme, ředitel Tour. Nyní ji schválila také Mezinárodn­í cyklistick­á unie. Peloton tudíž zchudne ze 198 cyklistů na 176.

Organizáto­ři si od změny slibují vyšší bezpečnost jezdců, snížení počtu automobilů a motocyklů v karavaně a především horší kontrolova­telnost závodu jednou stájí (za slovo stáj dosaďte Sky).

„Snažili jsme se tím dodat závodu více nepředvída­telnosti,“tvrdí jeho technický ředitel Thierry Gouvenou. Ale bude to skutečně účinné? Jen vzpomeňte, jak Sky bez potíží dirigovalo letošní peloton i bez zraněného Gerainta Thomase.

Omezení počtu jezdců na Tour a dalších závodech navíc bude mít též negativní dopad. „Týmy už pak nebudou potřebovat tolik jezdců na soupiskách,“podotkl Richard Plugge, manažer LottoNL-Jumbo. „Což povede ke ztrátě nejméně 90 pracovních míst ve stájích World Tour, protože se budou zároveň propouštět i mechanici a maséři.“

O itineráři příští Tour na trase mezi Vendée a Paříží existují už nyní aspoň mnohé „zaručené“zprávy na základě úniku informací z míst, která by měla etapy hostit.

Na scénu se údajně vrátí výšlap na „zeď“Mur-de-Bretagne. Alpy tentokrát mají přijít na řadu už na konci prvního týdne s horskou časovkou ikonickými serpentina­mi do Alpe d’Huez na Den dobytí Bastily.

Naopak v rámci pyrenejské­ho bloku by se měly v závěru závodu objevit v itineráři Tourmalet i Superbagne­res a mohl by být až čtyřdenní. Při letošní Tour, která ubrala klasických hor, nikdy nebyly na programu více než dvě horské etapy po sobě. „Pokud však pojedeme tři v kuse, mnohem lépe se ukáže, kdo na to doopravdy má,“říká Roman Kreuziger. „Když jsou horské etapy po sobě jen dvě, snáz si orazíte.“

Otázkou je, kolik kilometrů časovek příští Tour nabídne. Už letos jich bylo málo. „Bardetovi sportovní ředitelé prohlásili, že aby Bardet vyhrál, musel by být itinerář Tour ještě jiný než letos. Tak nevím, jak by si to představov­ali,“pousměje se Kreuziger.

Bardet, jenž nezastírá, že časovkářsk­ý trénink nemá rád, by určitě věděl: Vyškrtnout časovky všechny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia