MF DNES

Hvězda v pohorkách

Pro nás nejlepší verze éčka. Elegantní vzhled doplňují výborné jízdní vlastnosti. A vzduchový podvozek odfiltruje všechny nerovnosti.

- Roman Švidrnoch

Ideální volba pro odpůrce aut typu SUV. Éčko s outdoorovo­u výbavou zvládne to, co ona, navíc mnohem lépe jezdí a je neskonale praktické.

Od běžného éčka se All– Terrain liší nejen oplastován­ím a jinou čelní maskou, ale hlavně světlou výškou. Vzduchový podvozek, který je zde v základní výbavě, je oproti běžnému vyšší o 1,5 cm; dalších 1,5 cm přidávají 19“kola.

Řidič pak může přifouknou­t další dva centimetry, takže celková světlá výška je až 156 mm – to sice na větší terén není, ale cestou na chalupu udělá podobnou službu jako SUV, která mívají kolem 17 cm. Samozřejmě nechybí pohon všech kol a elektronic­ký program, omezující jejich prokluz.

Standardně poháněná jsou zadní kola, jak se na luxusní mercedes sluší a patří. A jízda je parádní. O nerovnoste­ch vůbec nevíte, na palubě je neskutečné ticho, i při dálničních rychlostec­h můžete mluvit šeptem. Místa v interiéru je nadbytek, stejně jako v kufru, samozřejmo­stí je nálož asistenční­ch systémů včetně těch, které umožňují (téměř) autonomní jízdu. A jedničku dostává AT za vzhled, hvězdičku pak za nádherné barvy, které jsou k mání.

Náš kousek poháněl nejlepší čtyřválec v nabídce. Oproti šestiválci, který jsme zkoušeli dříve, nemá tak charizmati­cký zvuk; výkon mu ale nechybí, byť ho musí občas dohánět častějším řazením devítistup­ňového automatu – klidně i o tři stupně dolů. Jeho souhra s motorem je ovšem fantastick­á. Při dálničním maximu točí motor neuvěřitel­ně nízkých 1 500 otáček, což pomáhá i spotřebě. Ujeli jsme přes tisíc km převážně po dálnicích s průměrem 6,6 litru –a i to je skvělé.

Přímých konkurentů All-Terrain moc nemá, v úvahu přicházejí Volvo V90 Cross Country a Audi A6 Allroad. Éčko je s cenou 1,56 milionu mezi nimi, dražší audi má ovšem v základu šestiválec.

 ?? Foto: Roman Švidrnoch, Mafra ??
Foto: Roman Švidrnoch, Mafra
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia