MF DNES

Pobodanou Češku nemohli převézt domů

-

KÁHIRA Stav Češky zraněné předminulý týden při útoku na turisty v egyptské Hurghadě byl včera kritický. Uvedlo to v tiskovém prohlášení české ministerst­vo zdravotnic­tví.

Zdravotní stav ženy, která je hospitaliz­ovaná v jedné z káhirských nemocnic, se náhle zhoršil v posledních dvou dnech. Do Káhiry už v pondělí podle ministerst­va odletěl tým českých zdravotník­ů pod vedením ředitele pražské záchranné služby Petra Koloucha.

Pacientka podle českých lékařů nebyla schopna ani převozu na letiště. „Stav hodnotíme jako multiorgán­ové selhání,“uvedl Kolouch.

Šestatřice­tiletá Češka byla zraněna 14. července v Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil. (ČTK)

PRAHA Češka zraněná při útoku na turisty v egyptské Hurghadě byla včera vpodvečer podle českých lékařů v kritickém stavu. Oznámilo to ministerst­vo zdravotnic­tví. Lékaři hodnotili její stav jako multiorgán­ové selhání. Žena podle nich nebyla schopna převozu na letiště a transportu do České republiky.

„Nyní je bohužel pacientka v kritickém stavu, má maximální možnou léčbu, ale není schopna převozu na letiště. O rodinu pacientky se stará tým odborníků z vojenského programu Medevac (Zdravotně humanitárn­í program Ministerst­va vnitra ČR, pozn. red.) a připravují bezpečný návrat blízkých domů. Rozhodnutí o dalším postupu padne během středy. Spolupracu­jeme s místními odborníky, stav hodnotí tři čeští a čtyři egyptští lékaři,“popsal včera odpoledne situaci z místa lékař Petr Kolouch.

Pacientce selhávají orgány

Podle českého lékaře je konzilium ve shodě, že v tuto chvíli nelze pro pacientku dělat více.

„Všichni přítomní lékaři jsou specialist­é na urgentní medicínu a intenzivní péči. V celém průběhu léčby, z dostupné dokumentac­e a reportu vedoucích lékařů nemocnice, v tuto chvíli nebylo nalezeno žádné pochybení. Stav hodnotíme jako multiorgán­ové selhání,“pokračoval český lékař.

Do Káhiry v úterý přiletěl tým českých lékařů, který měl posoudit ženin zdravotní stav a možný přesun do České republiky. Mluvčí kbelského letiště Zuzana Špačková upřesnila, že na cestu byl vypraven vojenský speciál upravený pro převoz zraněných. Jde o letoun Airbus A319 ve verzi Medevac, který se používá pro převoz nemocných a zraněných vojáků, kteří mimo jiné slouží v zahraniční­ch misích. Stroj je upraven tak, aby bylo možné udržovat pacienta ve stavu intenzivní péče i v průběhu letu.

V pondělí odpoledne Černínský palác informoval o tom, že zdravotní stav ženy, která leží v nemocnici v Káhiře, se prudce zhoršil. Ještě v pondělí ráno přitom byla podle ministerst­va v dobrém stavu.

S ohledem na žádost rodiny ministerst­vo nezveřejňu­je bližší informace o stavu zraněné. S káhirskou nemocnicí jsou ve spojení i čeští diplomaté, kteří další postup koordinují.

Šestatřice­tiletá Češka byla zraněna 14. července v Hurghadě, kde mladý Egypťan na pláži zaútočil nožem na turisty. Žena utrpěla bodná zranění na noze a na zádech. Den po útoku byla přepravena vrtulníkem do Káhiry. Do egyptské metropole za ní přijel její přítel s dítětem a také její matka.

Při útoku byly smrtelně zraněny dvě německé turistky. Na hotelovou pláž se podle všeho útočník dostal tak, že si zakoupil vstupenku k jednodenní­mu využití. (san)

 ??  ?? Napadená Češka byla do Káhiry převezena v polovině července.
Napadená Češka byla do Káhiry převezena v polovině července.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia