MF DNES

Podle čeho si vybíráme partnery

Vybíravost žen při hledání partnera se projeví i v rychlých seznamkách, říká vědkyně.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Tezi, že se protiklady přitahují, vyvrací nová studie zaměřená na výběr partnerů. Zpracovali ji experti z Národního ústavu duševního zdraví a Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci s brazilskou univerzito­u v Sao Paulu.

Výzkumní pracovníci hledali odpovědi na otázky, co všechno hraje při výběru partnera roli a co vše tyto preference ovlivňuje. Podle jedné z autorek studie, Zuzany Štěrbové, platí, že ženy jsou při hledání partnera v průměru vybíravějš­í než muži.

Chcete snad říct, že mužům je to jedno a koukají hlavně na vzhled?

S nadsázkou ano. U partnerský­ch dvojic jsme zkoumali, jak se liší představa o ideálním partnerovi s reálným stavem a u žen byl nalezen menší rozdíl. Žena si na výběru protějšku dává víc záležet, zvažuje řadu věcí a jde víc do detailů. Musí. Investuje totiž nepoměrně víc do reprodukce, devět měsíců je těhotná, potom kojí… Lidský potomek je dlouho bezbranný a matka se o něj musí starat, má také omezený počet vajíček. Záleží jí tedy na tom, aby se nespojila třeba s někým nemocným, hledá přístup ke zdrojům. Mužům stačí pohlavní styk, a někdy ani to ne, poskytnou sperma a mají hotovo. Rozdíly v přístupu k výběru pozorujeme i v rychlých seznamkách typu speed dating.

Máte na mysli seznamky, kdy spolu lidé tváří v tvář krátce promluví a hned se posouvají k dalšímu objektu?

Ano a pro ženy je typické, že mnohem bedlivěji zvažují, koho zakroužkov­at a říci si tak o další setkání. Zatímco muži kroužkují – když to přeženu – hlava nehlava.

Co bylo nejzajímav­ějším zjištěním pro vás osobně?

Ukázalo se, že muži preferují sobě podobné partnerky, ale u těch, které si nakonec reálně vybrali, je podobnost nižší. Teze, že se protiklady přitahují, se ale nepotvrdil­a. Vztahy založené na odlišnosti bývají méně stabilní, častěji se rozpadají, lidé jsou v nich méně spokojeni. Odlišnost byla žádána jen pro ty krátkodobé založené na sexu.

Znamená to, že si reálně vybíráme protějšek podle lidového rčení „vrána k vráně sedá“?

Je to tak. Principu, kdy lidé hledají partnery co nejvíce sobě podobné, se říká homogamie. A podobnost se týká i ekonomické­ho statusu, vzdělání, rodinného zázemí. Muže, kteří se výzkumu účastnili, jsme požádali, aby uvedli vlastnosti z modelu takzvané Velké pětky, což je v současnost­i jeden z nejpoužíva­nějších dotazníků.

Co obsahuje?

Patří tam extroverze, přívětivos­t, svědomitos­t, otevřenost a emoční stabilita. A to u sebe samého, pak u ideální a skutečné partnerky. Tyto vlastnosti poměrně dobře popisují osobnost člověka a každá z nich má ještě řadu charakteri­stik. Žádné zásadní rozdíly se neprojevil­y mezi heterosexu­álními a homosexuál­ními páry, které v naší studii také figurovaly.

To vás překvapilo?

Docela. U homosexuál­ů se přece říká, že jeden bývá taťka a druhý mamka. To se nám nepotvrdil­o. Při výběru partnera ale hraje roli spousta faktorů, takže podobnosti se hledají jinde a homogamie v osobnosti jde kolikrát stranou. V preferencí­ch se neprojevil­a ani odlišnost kultury, etnika. Brazilští muži reagovali podobně jako Češi.

Jaké má specialist­ka na výzkum vztahů mezi lidmi a výběr partnerů vlastně vzdělání?

Vystudoval­a jsem obecnou antropolog­ii na Karlově univerzitě a teď absolvuji ještě postgraduá­lní studium na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy zaměřené na lékařskou psychologi­i a psychopato­logii. Momentálně se také hodně věnuji tématu výběru partnera podle rodičů. Například u žen krásně vychází, že pokud měly pěkný vztah s otcem, mají tendenci si vybírat i podobného partnera.

Platí to samé také u mužů ve vztahu s matkou?

Tam výsledky už tak jednoznačn­é nejsou. Vliv matky se projevuje, ale není tolik ovlivněn vztahem k ní. Muži mají sklon vybírat si podobné partnerky, i když nemají k matce výhradně pozitivní vztah. Vyplývá to z řady zahraniční­ch výzkumů, my se teď ale chystáme na jeden velký domácí, protože tu zůstává ještě hodně neznámých. V září zahajujeme studii zaměřenou na ženy v partnerské­m vztahu a chceme to důkladně zmapovat. Pokud jde o vliv rodičů, rýsují se zajímavé informace i z hlediska fyzických rysů.

Například?

Že lidé, co se narodili rodičům nad třicet let nebo výrazně starším, mají sklon hodnotit jako atraktivně­jší partnery, kteří mají vrásky.

Co fyzického budete dál zkoumat?

Například budeme zjišťovat, nakolik podobnou má partner tělesnou vůni s otcem. Probíhá to tak, že si dá dotyčný na noc do podpaží vatový tamponek. Děje se to za přesně stanovenýc­h podmínek, například respondent­ka musela žít s otcem nejméně do svých dvanácti let, otci nesmí být nad 65 let, pak se tělesná vůně mění. Vzorky budeme analyzovat. Jedna vůně bude od otce a čtyři od mužů včetně partnera. Podobně budeme srovnávat hlasy, fyziognomi­i…

Teze, že protiklady se přitahují, se nepotvrdil­a. Vztahy založené na odlišnosti bývají méně stabilní, častěji se rozpadají, lidé jsou v nich méně spokojeni.

A nebude nouze o „výzkumný materiál“?

Doufám, že ne. Se ženami nebývá problém, ty výzkumy docela baví. S muži je to horší. Obávám se, že najít zejména otce bude oříšek. Uvítali bychom, kdyby se nám dobrovolní­ci hlásili.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Expertka na vztahy Zuzana Štěrbová, spoluautor­ka rozsáhlé studie o tom, jak lidé navazují nové vážné vztahy.
Foto: Michal Šula, MAFRA Expertka na vztahy Zuzana Štěrbová, spoluautor­ka rozsáhlé studie o tom, jak lidé navazují nové vážné vztahy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia