MF DNES

Spojení, které zahubil strach z neúspěchu

Více než půl roku připravova­ný pakt s lidovci Starostové včera ukončili během čtyřiceti minut. Radši půjdou do voleb sami.

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Na volebních billboarde­ch hlásali, že budou řešit problémy lidí a ne ty svoje. Nakonec však spojení lidovců a Starostů právě obavy o vlastní budoucnost zahubily.

„Příliš moc času jsme se soustředil­i na to, jestli to bude schváleno, nebo ne, pak zase znovu, a málo jsme se soustředil­i na konkrétní sdělení občanům, proč ta koalice má smysl,“přiznal předseda Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík. Jeho hnutí včera definitivn­ě odmítlo, že by do letošních voleb šlo společně s lidovci. Byť Gazdík patřil k těm, kteří se do poslední chvíle snažili křehké spojení udržet.

„Vybíráme to méně špatné ze špatných řešení,“říkal včera. Ale bylo mu jasné, že názor spolustran­íků už nemá smysl měnit.

Víc než půl roku připravova­né spolupráci dali zásadní ránu už minulý týden lidovci, když překvapivě na poslední chvíli vycouvali z plánované koalice. A co předtím vedoucí představit­elé obou stran měsíce připravova­li, včera Starostové ukončili během čtyřiceti minut.

Jejich jednání bylo rychlé, nabídku lidovců, aby místo skoro rovnocenné koalice šli představit­elé STAN jen na lidovecké kandidátky, brali někteří z nich jako skoro urážlivou. Pro samostatno­u kandidatur­u podle hejtmana Libereckéh­o kraje Martina Půty, který z jednání odcházel předčasně a spokojen, byli všichni účastníci kromě jednoho, který se zdržel.

Argument lidovců, že nechtějí riskovat propadnutí hlasů, protože koalice by jich pro vstup do Sněmovny potřeboval­a nejméně deset procent, členové STAN nepřijali. A naopak sami vyrazili na riskantní misi.

Průzkumům nevěří

Do voleb teď chtějí jít sami. Přestože se v předvolebn­ích průzkumech hnutí dosud pohybovalo nejčastěji mezi jedním až třemi procenty hlasů, Gazdík odmítá, že by šlo o naivitu. „V takovém případě by bylo naivní jít i do minulých krajských voleb. Podívejte se na Středočesk­ý kraj, dva měsíce před volbami jsme tam měli tři procenta hlasů, výsledek byl 18,7,“vzpomíná Gazdík. „Vím, že krajské volby nejsou to samé jako celostátní, ale odmítám dělat politiku podle průzkumů veřejného mínění. U nás to fakt funguje tak, že dokud lidi na kandidátce neuvidí konkrétníh­o úspěšného starostu ze svého nebo okolního města, v otevřené otázce agenturníc­h průzkumů se o nás nezmíní,“věří svým lidem.

Starostové do voleb nemuseli jít samostatně. Situaci kolem jejich podpory neformálně sondovali u Pirátů nebo Strany zelených. Ale lidé kolem Gazdíka přiznávají: ani jsme se tím vážně nezabývali. V hnutí totiž po loňském úspěchu v krajských volbách zavládl obrovský optimismus. Část straníků chtěla jít do voleb samostatně už tehdy.

Gazdík se svými kolegy z vedení krotili předčasný optimismus. I když se do Sněmovny dostaneme, budeme-li mí pět nebo šest procent hlasů, stejně nezískáme dost mandátů na to, abychom se stali silou, jakou chceme být, zaznívalo na jednáních. A protože v Senátu už dva roky Starostové úspěšně spolupraco­vali s KDU-ČSL a Gazdík si navíc dobře rozuměl s lidoveckým­i šéfy Pavlem Bělobrádke­m nebo Marianem Jurečkou, otevřeli téma volební spolupráce.

Nejdřív to vypadalo, že kvůli ní založí novou stranu. Už měla i několik pracovních názvů, Lípa nebo Třetí síla. Ale lidovci měli obavy o ztrátu svojí tradiční značky, a tak letos v březnu zvolili překvapivé řešení. Místo společné volební strany, které by ke vstupu do Sněmovny stačilo získat pět procent hlasů, zvolili riskantněj­ší koalici.

Znovu lidovci překvapili v květnu, když koalici, proti které ze strany často zaznívaly výhrady, schválili drtivou většinou víc než osmdesáti procent hlasů. A nakonec přišlo rozhodnutí minulý týden. V reakcích na průzkumy, které koalici přisuzoval­y mezi 7,5 až 11 procenty hlasů, vzali zpátečku.

Byť někteří představit­elé obou stran upozorňova­li, že průzkumy několik měsíců před volbami nejsou spolehlivé.

„Koalice měla taky trochu smůlu, že jsme se dali dohromady a zrovna probíhala vládní krize či pře v ČSSD, takže jsme vůbec nebyli vidět,“hledal důvod krachu koalice Půta.

Spojení obou stran přesto do příštích let ještě nemusí být mrtvé. Představit­elé KDU-ČSL i STAN totiž stále o sobě dál vzájemně říkají, že mají k sobě programově nejblíž.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA Koláž: MF DNES ??
Foto: Petr Topič, MAFRA Koláž: MF DNES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia