MF DNES

Sovy se stěhují do Prahy. Až na sýčky

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

lověstné houkání sýčka si už jen tak nevyslechn­ete. V Česku těchto kdysi rozšířenýc­h soviček s typicky širokou zploštělou hlavou dramaticky ubývá. A to i v Praze, kde jiné druhy sov naopak slušně prosperují a stěhují se sem i další opeřenci.

„Za posledních 20 let se jejich počet zmenšil o více než devadesát procent, odhadem na pouhých 130 párů. Sýček je důležitým indikátore­m biodiverzi­ty, tedy rozmanitos­ti naší krajiny,“uvedl aktuální alarmující čísla Martin Šálek z České společnost­i ornitologi­cké (ČSO). Z některých lokalit sýček vymizel zcela, platí to i o Praze. Nejblíže k ní hnízdí na Slánsku či Kladensku.

Je to paradox. V metropoli totiž na rozdíl od sýčků zdomácněly jiné druhy sov, třeba kalousi či puštíci. A daří se jim zde dobře. „Aktuálně v Praze hnízdí přes sto párů kalouse ušatého. U puštíka obecného jde o desítky párů,“vysvětlil Martin Šálek. V Praze bývá k vidění i „král noci“, výr velký.

„Vzácná jsou pozorování ze Šárky či Prokopskéh­o údolí,“vysvětlil ornitolog Dušan Rak. Sovy, dravce i další ptačí přistěhova­lce láká, že ve městě nejsou pod takovým tlakem. „Fauna se sžívá stále více s městem, zvířata si zvykají na lidi. Do města je přitahuje dostatek potravy i to, že zde nemají přirozenou konkurenci,“vysvětlil Dušan Rak.

Příčin, proč mizejí právě sýčci, je více. Ubývá stromů, jejichž dutiny pro ně představuj­í oblíbené hnízdiště. Různá potrubí, rozvody, komíny a nádrže, které přirozeně zvídaví sýčci prolézají, se jim stávají smrtící pastí. Mění se i ráz krajiny, ubývá pastvin, kde hledají potravu v podobě hmyzu. „Nedostatek potravy sýčky ovlivňuje hlavně v hnízdní době. Tedy tehdy, kdy musí krmit mláďata. Těch při nedostatku potravy vyvádějí méně,“upozornil Šálek. Nebezpečí číhá na sýčky v zemědělský­ch objektech. Tady se stávají obětí kun a koček. „V 60. a 70. letech stavy sýčků drasticky snižovalo používání rodenticid­ů, jedů proti hlodavcům, kdy docházelo k úhynu sýčků po ulovení otrávené kořisti,“uvedl ornitolog Karel Štastný.

K záchraně sýčků může přispět každý. Lidé mohou ornitologů­m výskyt ohrožené sovičky hlásit a pomoci vytvořit mapu jejich rozšíření. To je jeden ze základních kroků pro jejich ochranu. „Poté jim do jednotlivý­ch lokalit můžeme umístit bezpečné budky,“popisují experti jednu z variant toho, jak opeřencům pomoci. I když pomoci ke hnízdění stačí leckdy ještě méně, například správně naklonit trubku, kterou by si sýčci mohli zvolit k hnízdění. Dalším předpoklad­em pro ochranu sýčků je ohleduplné zemědělstv­í.

„V zemědělské krajině si sýček vybírá nejpestřej­ší místa, kde jsou drobná políčka a kde je hodně pastvin. Vyžaduje krátkost stébel, míst, kde je tráva nízká a kde může lovit svoji kořist,“vysvětlil Martin Šálek.

Do Prahy míří nejen sovy, ale i další ohrožené druhy, třeba raroh velký. Ten hnízdí pouze v jedné lokalitě jižní Moravy.

Do metropole se nastěhoval­y i dva páry sokolů. A těch je v celé republice jen několik desítek.

 ??  ?? Sýček obecný. Nyní již velmi vzácný.
Sýček obecný. Nyní již velmi vzácný.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia