MF DNES

Dálnice povede tudy. Obyvatelům navzdory

Příprava dálnice D35 u Litomyšle ukazuje, že za zpoždění mohou často silničáři.

- Analýza Jan Sůra redaktor MF DNES

Výstavbu nových dálnic blokují ekoteroris­té nebo lidé, kteří chtějí prosadit jinou trasu kvůli tomu, aby mohli státu výhodně prodat pozemky. Takové je obvyklé vysvětlení silničářů nebo politiků, proč u nás nabírají stavby nových komunikací zpoždění.

Postup Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) a některých politiků při plánování trasy nových dálnic však ukazuje, že za zpoždění si mohou silničáři často sami. Nestojí proti nim jen lidé nesouhlasí­cí z principu s novou silnicí, ale i občané, kteří se nechtějí smířit s jedinou variantou, kterou tlačí právě silničáři. A přístup ŘSD i některých politiků jim vadí a velmi snadno se může opakovat situace se zpožděním kvůli výkupům pozemků farmářky Ludmily Havránkové na dálnici D11.

Ministerst­vo dopravy a jeho podřízené ŘSD se snaží ukázat, jak rychle začíná stavět, ale vrší přitom na sebe další chyby. Nové trasy často protlačuje silou, aniž by s lidmi jednalo. Jeden takový problém je u dálnice D35, která má být novou spojkou z Čech na Moravu. Místní lidé jsou totiž připraveni povolení pro dálnici v prosazovan­é variantě zažalovat, a odsunout tak stavbu o několik let. S dálnicí jako takovou jsou přitom smířeni.

ŘSD už přitom začíná majitelům pozemků rozesílat informace, že po jejich parcelách povede dálnice, a žádá je o stanovisko k umístění stavby. Do doby platného územního rozhodnutí nemůže ŘSD jednat s majiteli o výkupech pozemků.

Celý spor se vede o přesné umístění trasy. Pro dálnici je určený koridor, ve kterém jsou vymyšlené dvě trasy, označované jako varianta 0 a varianta 1. ŘSD tlačí variantu 0, obce v okolí i některé spolky chtějí variantu 1. „Odmítnutí či přijetí varianty 1 bude záviset na rozhodnutí centrální komise ministerst­va dopravy. ŘSD se přiklání ke stávající variantě 0, a to zejména kvůli značnému riziku oddálení výstavby v úseku Litomyšl–Janov,“říká mluvčí ŘSD Jan Studecký.

V případě dálnic působí ministerst­vo jako speciální stavební úřad, který vydává povolení a současně pak i jako místo, kde se proti povolení mohou lidé odvolat.

Když ŘSD dostalo souhlasné stanovisko o vlivu na životní prostředí, úředníci mu přikázali, aby řešilo trasování v rámci koridoru ve více variantách. Jenže to se nestalo, připravuje se jen nultá varianta.

Místní toho mají už dost

A to se místním lidem nelíbí. „Prosazujem­e variantu 1, protože by se posunula dál od města, více by kopírovala terén a nepřinesla by takový hluk. Navíc zabírá horší půdu než varianta ŘSD,“říká Jiří Lux, místní zemědělec a člen sdružení Pro Litomyšl.

Proti trase ŘSD jsou prakticky už všechny obce, kterých se dotýká, a chtějí variantu 1. Posun trasy je přitom malý, jen zhruba o 150 metrů. Také náklady na stavbu jsou při dvoumiliar­dovém rozpočtu o několik desítek milionů korun nižší.

Místní si stěžují hlavně na komunikaci s ŘSD, řadu věcí jim podle nich zatajuje. „Odbyli svoji práci, mají sladit zájmy všech stran. Nepochopil­i, že se nestaví dálnice v Mongolsku, kde široko daleko nic není, a nestačí udělat rovnou čáru a pár oblouků a hotovo. Teď se vymlouvají na to, že stavbu zpozdíme,“říká Pavel Hýbl ze Strakova, další z odpůrců nulové varianty.

Co konkrétně podle něj ŘSD udělalo špatně? Hlavně to, že nejednalo s obcemi o jiných variantách. I proto například ve Strakově vznikla petice proti dálnici ve variantě 0. „ŘSD si však dělalo, co chtělo, nikdo je z titulu vyššího správního územního celku nekontrolo­val nebo nechtěl,“dodal Hýbl. Ten se podivuje i nad tím, že několik let platil stát zmocněnce pro výstavbu D35, někdejšího pardubické­ho hejtmana Ivo Tomana. Výsledky jeho práce však vidět nejsou.

ŘSD začal svými výroky podporovat i Pardubický kraj. Stalo se tak poté, co s ministerst­vem dopravy podepsal memorandum, které mu zajistí díky výstavbě D35 peníze na opravu dalších navazující­ch silnic. „Čím více se blíží stavba, tím více se zpřesňuje trasování. Spolu s tím vzniká místní lidová tvořivost, což není úplně dobře, jelikož už jsme se na trasování v minulosti shodli,“řekl například hejtman Martin Netolický minulý týden po podpisu aktualizov­aného memoranda k D35.

Poslanec hospodářsk­ého výboru sněmovny Martin Kolovrátní­k (ANO) považuje výroky o lidové tvořivosti za neodpovědn­é. „Chápu pak lidi, kteří vlastní potřebné pozemky, že stavbu chtějí blokovat,“říká Kolovratní­k. Podle něj by měl kraj či stát zorganizov­at jednání všech zúčastněný­ch stran a snažit se domluvit kompromis namísto řešení silou.

Silničáři tvrdí, že u Litomyšle se trasa měnila už pětkrát. Původní plány počítaly se severní variantou, která by byla blíže České Třebové. „Pokud by někdo rozhodl, že je výhodnější varianta 1, budeme muset přepracova­t veškeré technické a geotechnic­ké průzkumy, což prodlouží přípravu o dva a půl roku. A je navíc možné, že nám někdo napadne i tuto variantu,“tvrdí ředitel pardubické­ho ŘSD Bohumil Vebr.

Jenže samo ŘSD si za mnohá zpoždění může i samo. Už v březnu podalo žádost o územní rozhodnutí pro variantu nula, jenže řízení je přerušené. ŘSD totiž samo nedodalo všechny potřebné podklady.

Nejde přitom o první případ, kdy se D35 zpožďuje kvůli chybě ŘSD. Týdeník Respekt před časem upozornil na problém s výkupy pozemků na jiných úsecích D35. Firma najatá ŘSD udělala totiž chybu a kvůli tomu bude muset některé pozemky složitě vyvlastňov­at.

 ??  ?? Proti zvůli státu Farmářka Ludmila Havránková bránila své pozemky dvě desetiletí. Nakonec vyhrála a stát ji musel odškodnit. Výstavbu dálnice D11 do Hradce Králové to ale na mnoho let zdrželo.
Proti zvůli státu Farmářka Ludmila Havránková bránila své pozemky dvě desetiletí. Nakonec vyhrála a stát ji musel odškodnit. Výstavbu dálnice D11 do Hradce Králové to ale na mnoho let zdrželo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia