MF DNES

Stát chce ukázat, jak staví. A chybuje

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Je to téměř pravidelná jistota: když ministerst­vo dopravy vydá stavební povolení na novou dálnici či její modernizac­i, jen pár dní poté přijde rozklad organizace Děti Země. Jejich námitky někdy dokážou stavbu zastavit na několik let, a to často i v případech, kdy není pochyb, že nová silnice lidem uleví. „Ministerst­vo spěchá, chce ukázat, jak rychle staví další dálnice. Ale dělají jen více chyb. Hlavním viníkem zpoždění jsou úředníci,“říká Miroslav Patrik z Dětí Země, který je pod většinou rozkladů podepsaný.

Má za sebou další úspěšný rozklad. Ministerst­vo dopravy samo uznalo, že pochybilo při vydávání povolení pro obchvat Frýdku-Místku a projednává­ní vrátilo na počátek. V praxi to znamená návrat zpět o měsíce, možná roky. „V devadesátý­ch letech vyšla lépe severní varianta, přesto všichni tlačili nesmyslně jižní. Toto je jen důsledek,“říká Patrik. Podle něj se přístup státu zhoršil od roku 2009, kdy ve vládě skončili Zelení. „Do té doby byla ještě snaha hledat různé varianty. Teď ne,“dodal Patrik.

Pořád stejný scénář

Děti Země stojí i za dalším rozkladem, který ministerst­vo začíná řešit. Pokračován­í dálnice D11 z Hradce Králové dál k Jaroměři. Rozklad poslal kromě Dětí Země také právník Pavel Černohous, který zastupoval v minulosti farmářku Ludmilu Havránkovo­u.

Dvě majitelky pozemků si v rozkladu stěžují, že stát s nimi vůbec nejednal. Stavba byla povolena i na pozemku v jejich vlastnictv­í a ŘSD oznámilo zahájení řízení veřejnou vyhláškou, kterou podle stěžovatel­ek většina účastníků řízení nesleduje. „Spolu s tím, že s námi nebylo jednáno ani soukromopr­ávně, to vyvolává dojem, že stát má zájem dát sám sobě stavební povolení za zády vlastníků pozemků, na kterých přitom hodlá stavět,“píší v rozkladu. Miroslav Patrik z Dětí Země tvrdí, že některé rozklady podávají na žádost místních spolků, jiné bere jako systémovou záležitost. I proto například blokuje stavební povolení pro každý úsek dálnice D1, který prochází modernizac­í. Zatím neúspěšně.

Děti Země používají obvykle taktiku, kdy napadnou rozhodnutí stavebního úřadu i všechna závazná stanoviska, která byla podkladem pro vydané povolení. Tím výrazně celý rozklad prodlužují.

Aktuálně například už přes půl roku stojí modernizac­e úseku D1 z Větrného Jeníkova do Humpolce. V českém stavitelst­ví může přitom jít o přelomovou zakázku: nejvýhodně­jší nabídku totiž podalo sdružení firem z Itálie, Kazachstán­u a Česka. „Sdružení Děti Země podává rozklad na všechny úseky modernizov­ané D1. Jedná se stále o stejné opakované námitky, které byly již několikrát zamítnuty,“dodal mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Dětem Země kvůli prodlužová­ní lhůt nemůžou přijít na jméno často nejen politici, ale ani stavební firmy. „Politici chtějí stavět dálnice a chlubit se, jak se jim to daří. Pro firmy je to skvělý byznys,“říká Patrik.

Spolek napadá některá povolení pro modernizac­e i správní žalobou. „Obě žaloby byly zamítnuty Městským soudem v Praze jako nedůvodné a následné kasační stížnosti zamítl Nejvyšší správní soud v loňském roce,“dodal Neusar. Podle něj za poslední tři roky vyhověly jen ve dvou případech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia