MF DNES

Málo biomrkve, moc vína

Na ekologické zemědělstv­í šlo loni v Česku 31,4 milionu eur. Produkce se míjí s poptávkou

-

Jan Brož redaktor MF DNES

a těch číslech na první pohled něco nesedí. Německo je druhý největší trh s biopotravi­nami na světě. Bioprodukt­y se na celkových výdajích Němců za jídlo podílejí 4,8 procenta. Celkem se tam v biu protočí kolem 246 miliard korun ročně a ekologicky se obdělává 7,1 procenta tamní zemědělské půdy.

Češi oproti tomu nevydají za bio ani procento svých potravinov­ých výdajů. Podle posledních dostupných dat za rok 2015 to bylo jen 2,25 miliardy korun. A přesto v jednom ohledu Němce dalece předčíme. Ekologicky se zde obhospodař­uje více než 12 procent zemědělské půdy.

Zdálo by se tedy, že tuzemský trh musí biopotravi­nami přetékat. To je sice pravda, ale jen částečná. Dotovaná produkce se v mnoha ohledech zcela míjí s poptávkou. Obchodníci i zpracovate­lé marně shánějí některé suroviny. „Velké problémy máme například s dodávkami některých luštěnin nebo semínek olejnin, které v Česku nikdo nepěstuje,“říká Martin Hutař, majitel společnost­i Pro Bio, jednoho z největších tuzemských zpracovate­lů.

Například tuzemská biozelenin­a je značně nedostatko­vým zbožím. Především mrkev se cení zlatem a velká většina produkce končí v zahraničí. Podle údajů ministerst­va zemědělstv­í je rozdíl v ceně u konvenční a u biomrkve vůbec nejvyšší ze všech komodit a v průměru dosahuje 225 procent. Vzniká tak začarovaný kruh. I cenová tolerance zákazníků ochotných si za bio připlatit Podíl na celkové spotřěbě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia