MF DNES

Německá média lhala o imigraci, říká nová studie

Ve zpravodajs­tví o uprchlícíc­h podle nové analýzy často vítězily žádoucí názory nad objektivní­mi informacem­i.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNEs

FRANKFURT Končí léto roku 2015, kancléřka Angela Merkelová v září otevírá hranice a do Německa zejména z Maďarska proudí statisíce migrantů. Nálada v zemi je zatím optimistic­ká až euforická a významná německá média ji podporují. „Wir schaffen das,“zvládneme to, je heslem této doby.

Postupně je ale třeba řešit praktické problémy a nově příchozí ubytovat, zajistit jim zdravotní a psychologi­ckou péči, nová místa ve školách a ve školkách, integrační kurzy a kurzy němčiny, najít práci… Prvotní nadšení opadává a mnozí se před velkým úkolem začínají ptát: Zvládneme to doopravdy?

Tuto změnu ale německá média jako by nezaznamen­ala – alespoň to je závěr rozsáhlé studie Nadace Otto Brennera jednoduše nazvané „Imigrační krize v médiích“.

„V morální a emocionáln­í extázi se německá média s několika výjimkami předhánějí v soutěži o to, kdo předvede nejvíce empatie a vítací euforie, a to bez ohledu na únavu a averzi, kterou tím u svých čtenářů mohou vyvolat,“psal v této době kriticky švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

O necelé dva roky později si němečtí akademici dali za úkol zjistit, zda byla kritika jejich švýcarskýc­h kolegů oprávněná. Analyzoval­i přes 30 tisíc článků německých novin, k tomu články internetov­ých portálů a hlavních vysílacích stanic, zohlednili také dlouhodobé studie mediálního prostředí od roku 2005.

Analýzu o tom, jak německá média v době vrcholící migrační krize informoval­a o situaci, vedl profesor z univerzity v Lipsku Michael Haller, který dlouhá léta působil jako reportér časopisu Der Spiegel a koncem osmdesátýc­h let jako vedoucí redakce listu Die Zeit.

Podle Hallera se jedná o první analýzu svého druhu. Její hlavní závěr? „Místo toho, aby novináři objektivně o situaci informoval­i a kriticky ji analyzoval­i, převzala většina z nich názory a postoje vládnoucí politické elity. Velká část reality, kterou novináři popisovali, byla velmi vzdálená světu, v němž žijí jejich čtenáři,“říká Haller.

„Významná německá média se tehdy změnila ve vzdělávací příručky a stranické plátky vládnoucíc­h politiků. Novináři přestali kontrolova­t rozhodnutí politiků a namísto toho začali kontrolova­t to, co si jejich čtenáři mají myslet,“střílí kriticky do vlastních řad také vedoucí politickýc­h komentářů týdeníku Die Zeit Jochen Bittner.

Média podle nich v době vrcholu imigrační krize ve druhé polovině roku 2015 a v roce 2016 působila jako političtí aktéři, nikoli jako nezávislí pozorovate­lé. I proto se v německé společnost­i znovu objevil pojem „Lügenpress­e“, lživý tisk. Cedule s tímto nápisem byly například pravidelně k vidění na demonstrac­ích organizova­ných Pegidou v Drážďanech.

Více než reálné problémy, s nimiž se nově příchozí v Německu setkávali, nebo obavy Němců, totiž velkou část novinářů podle Hallera zajímaly abstraktní představy vládních politiků v Berlíně.

To se podle Hallera změnilo až po násilných excesech během silvestrov­ské noci na přelomu roku 2015 a 2016, kdy cizinci z arabských a afrických zemí v Kolíně nad Rýnem, Hamburku a dalších městech napadali a sexuálně obtěžovali procházejí­cí ženy.

„V té době už ale v médiích zcela převládal diskurz odrážející oficiální vládní politiku, který byl běžnému životu velmi vzdálený,“vysvětluje Haller. Ti, kdo měli jiný názor, byli podle něj umlčeni, zesměšňová­ni prostředni­ctvím doprovodný­ch fotografií nebo označeni za radikály, rasisty a extremisty.

„Tímto postupem média jen dále rozděloval­a společnost,“uvedl Haller. „A nyní máme před sebou otázku, jak tuto rozdělenos­t a nedůvěru překonat,“dodal.

 ?? Foto: archiv ?? Lživá média Stoupenci hnutí Pegida loni v Drážďanech protestova­li proti tomu, jak média informoval­a o potížích spojených s uprchlíky.
Foto: archiv Lživá média Stoupenci hnutí Pegida loni v Drážďanech protestova­li proti tomu, jak média informoval­a o potížích spojených s uprchlíky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia