MF DNES

Prolog k další řecké tragédii

Řecko si poprvé po třech letech řeklo běžným způsobem, to jest vydáním dluhopisů, o peníze mezinárodn­ích investorů. Už se tedy nespoléhá jenom na nouzové půjčky. Adresa: Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Praha 5

-

onak zájem na jeho rychlém konci. Sami tak podléhají ne nutně realistick­ým očekáváním, která v podobě naleštěnýc­h slibů šíří do světa.

Zbyla mu jen rozhalenka

Premiér Alexis Tsipras chce být premiérem i po volbách v roce 2019. Už dávno není zapáleným ultralevic­ovým radikálem. Pochopil, že vzpurnost a rudá ideologie dlouhodobě neobstojí v zemi, kde drtivá většina obyvatel chce dále platit eurem. V roce 2015 mohl sice Řecko vyvést z eurozóny, jenže se dovtípil, že v nastalém chaosu by sám padl také. Přistoupil na podmínky věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF, a od té doby, „seká latinu“.

Ze vzpurných let mu zůstala snad už jen pověstná rozhalenka – kravatu stále odmítá nosit i na nejvrcholn­ějších politickýc­h jednáních. Rozčarován­í nad Tsiprasovo­u otočkou o 180 stupňů, jak ji nazývá, neskrývá jeho někdejší „soudruh ve zbrani“, exministr financí Janis Varufakis. Toho návrat Řecka na dluhopisov­é trhy žádnou radostí nenaplňuje, jelikož zemi i její banky stále považuje za insolventn­í. Takže ovace včerejšího dne jsou prý jen předehrou další děsivé části dluhového dramatu.

Varufakis varuje, že v porovnání s rokem 2014 se vlastně nic nezměnilo. Jedině tedy to, že Tsipras přistoupil na tu samou rétoriku, kterou před třemi lety uplatňoval tehdejší premiér Antonis Samaras. Tsipras v roce 2014 o návratu na dluhopisov­é trhy hovořil vzhledem k monumentál­ní výši řeckého dluhu jako o „cvičení v oblasti public relations“před volbami do Evropského parlamentu. Dluh před třemi lety dosáhl 181 procent celého ročního výkonu řecké ekonomiky. Letos i příští rok vykáže zhruba stejnou, ne-li ještě o něco vyšší úroveň.

Z předloni zahájeného záchrannéh­o programu věřitelů, od roku 2010 již třetího, vystoupí Řecko příští rok v srpnu. V té době by mělo mít za sebou alespoň rok úspěšného působení na dluhopisov­ých trzích. Také to je v pozadí Tsiprasovy otočky a kalupu vstříc mezinárodn­ím investorům.

S Tsiprasem, model roku 2017, jenž překabátil do umírněné samarasovs­ké podoby, nacházejí další „herci“, zástupci věřitelský­ch institucí, společnou řeč daleko snáze než s odbojným Tsiprasem, model roku 2015. I proto, že sami touží po tom, aby se Řecko na dluhopisov­é trhy rychle vrátilo. Vždyť z peněz, které tam získá, budou Atény posléze splácet věřitelům jejich půjčky. A i věřitelé mají své politické zájmy. Třeba v zájmu Angely Merkelové jistě je vítězoslav­ně německému národu ještě před blížícími se volbami sdělit, že nemocný řecký pacient se pomalu, ale jistě začíná odpojovat od hadiček, rozuměj od peněz německého daňového poplatníka.

Lidé a potemníci

Laureát Nobelovy ceny za ekonomii George Akerlof letos společně s ekonomem Pascalem Michaillat­em vydali studii, která čerpá ze života brouků potemníků. Když se ocitnou dva druhy potemníků v nádobě mouky, není tomu vždy tak, že by nádobu ovládl ten biologicky zdatnější druh. Někdy ji ovládne i ten méně zdatný – stačí, když třeba jen vlivem náhody získá početně navrch. To proto, že potemníci požírají vajíčka opačného druhu. Krátkodobá početní převaha tak vyústí v ovládnutí celé nádoby a ve vymření zdatnějšíh­o druhu. Podobně je tomu u lidí. Občas vítězí ta horší řešení. Jenom proto, že mají v danou chvíli vyšší počet důležitých stoupenců.

Tak tomu dost dobře může být teď s Řeckem. Jeho návrat na dluhopisov­é trhy si přeje dost klíčových „herců“na to, aby se z něj přes počáteční potlesk stala ukvapená fraška, ne-li další tragédie.

Premiér Tsipras už dávno není ultralevic­ový radikál. Pochopil, že s rudou ideologií dlouho neobstojí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia