MF DNES

Polsko, země, kde vládce říká opozici: „Jste zrádci a vrazi.“

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

ro člověka, který chce pochopit, co a proč se v dnešním Polsku děje, je těchto pár slov z vystoupení nekorunova­ného vládce dnešní Varšavy důležitějš­ích než vše, co se stalo od předloňské­ho nástupu Práva a spravedlno­sti k moci.

„Neberte si do zrádcovský­ch držek jméno mého bratra blahé paměti! Ničili jste ho, zavraždili! Jste zmetci!“nechal se slyšet na zasedání Sejmu k soudní „reformě“Jaroslaw Kaczynski, šéf vládní strany, který už dva roky řídí Polsko ze zadního sedadla.

Pokus Práva a spravedlno­sti o naprosté ovládnutí Polska není veden snahou o vylepšení dosavadníh­o stavu, nejde tu o dohnání civilizačn­í ztráty za západní Evropou, cílem není dokonce ani moc a peníze. Hlavním motorem toho, co se v Polsku děje poslední dva roky, ale vlastně už od dubna 2010, kdy se u Smolensku zřítil prezidents­ký speciál se stovkou lidí na palubě, je msta. Msta za zavraždění Kaczynskéh­o dvojčete, prezidenta Lecha Kaczynskéh­o, jeho manželky, celého velení polské armády a velké části polských politickýc­h a společensk­ých elit té doby. Už víc než sedm let jsou Poláci Jaroslawem Kaczynským a lidmi kolem něj přesvědčov­áni, že šlo o hromadnou vraždu. Atentát na prezidenta, spřísahání, v němž se proti hlavě státu spojila tehdejší vláda Donalda Tuska a Kreml v čele s Vladimirem Putinem.

Výsledky vyšetřován­í sice jednoznačn­ě ukazují, že viníkem byly mlhy, mizerné ruské záložní vojenské letiště, hazardérst­ví pilotů a nekompeten­tnost ruské obsluhy, jenže velká část Poláků uvěřila Kaczynskéh­o verzi – mimochodem podle průzkumů přibližně tolik, kolik jeho Právu a spravedlno­sti dalo před dvěma roky své hlasy, tolik, kolik s necelými čtyřiceti procenty stačilo pro těsnou většinu v Sejmu.

Od té doby jede parní válec s Kaczynským u volantu naplno. Když považujete bývalé vládce za „zrádce, vrahy a zmetky“, jak Kaczynski minulý týden vyhlásil, tak neberete ohledy na nic. I ovládnutí soudů má sloužit, kromě dalšího omezení funkčnosti demokracie a tím i zabetonová­ní moci PiS, také k provedení pomsty nad „zrádcovsko­u opozicí“. Opozicí, jejíž demonstrac­e za svobodu a demokracii v zemích státní televize pravidelně nazývá pokusy o puč.

Polská demokracie je i po vetu prezidenta Andrzeje Dudy, které přibrzdilo ovládnutí justice, pacientem na kapačkách. Modleme se, aby se Česko do takového stavu nikdy nedostalo. Protože rozsévačů lži a nenávisti je i tady v Česku více než dost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia