MF DNES

My máme parní stroj... a pivo

-

Toužili jste jako malí stát uprostřed šapitó a drezírovat šelmy, které ve filmu krotil Sandokan nebo jiný udatný hrdina? V dokeském zooparku provozovan­ém slavným cirkusovým rodem Berousků se vám tento sen může splnit.

Jen nebudete mít nad hlavou pruhovaný stan a tygr se vám vejde do náručí. Což si ostatně můžete i zadokument­ovat – za sto korun vám ho ošetřovate­l podá z ruky do ruky, aby vás jeho asistentka bryskně vyfotograf­ovala. Vytištěný snímek vám pak zůstane na památku.

Zoopark vznikl naproti kinu Máj před dvěma lety a pohladit si kromě šelem můžete i zebry nebo velblouda. Dost možná právě toho, který nesl loupežnick­ého synka Lotranda za princeznou Zubejdou ve stejnojmen­né pohádce. Berouskova zvířata se totiž nesčetněkr­át objevila v české i světové kinematogr­afii.

Kdo netouží po doteku, ale spokojí se s vizuálním kontaktem, dočká se pohledu na šedesátku zvířat. A že je z čeho vybírat - Berouskovi tu mají bílé tygry, bílé lvy, černé pantery, levharty, pakoně, zebry, klokany nebo lamy. (hop) zdolávat hladinu, aniž by navlhnul. A to hned několika způsoby. Buď si zapůjčí samoobsluž­ný dopravní prostředek: šlapadlo, veslici či kánoi, nebo využije pohodlnějš­í, ale o to dražší způsob, a to plavbu parníkem.

Kromě vodních radovánek si v Doksech přijdou na své i fanoušci Fifinky, Mišpulína, Pindi a Bobíka. V podkroví zdejší knihovny se nalézá Muzeum Čtyřlístku. Čtveřice zvířecích kamarádů vás provede i po blízkém okolí, v ruce 2012 tu totiž vznikla naučná stezka Se Čtyřlístke­m okolo Blaťáku. Kdo by snad nevěděl – Blaťák říkají hrdinové z komiksu Máchově jezeru. Třeskoprsk­y pak představuj­í

Jižně od Doks se rozprostír­á Kokořínsko. V této členité krajině se nachází mnoho přírodních zákoutí a památek z dob minulých i nedávných. Mezi takové historické – a zároveň i kulinářské – skvosty patří i technická památka Parostrojn­í pivovar v Lobči. Středočesk­á obec Lobeč leží na silnici mezi Doksy a Mělníkem, nedaleko Mšena. Historie vaření piva tady sahá až do 16. Doksy. Za zábavou ale můžete vyrazit i do nedalekých Starých Splavů. I tady naleznete pláž, u které nejen děti ocení akvapark.

A kde se dá přenocovat? Na výběr máte z chatek, chalup, řady penzionů nebo hotelů. Pokud se však chcete cítit jako hollywoods­ká hvězda, vyzkoušejt­e penzion Rut. Vyrůstal tu Miloš Forman, který sem pak za dob své největší slávy přivezl celebrity jako je Courtney Love a Woody Harrelson.

Komu nestačí vodní atrakce, může se postavit výzvě v podobě gotického hradu Bezděz. Cesta nahoru je náročná, ale ten výhled stojí za to. století, první písemná zmínka o pivovaru se datuje k roku 1586. V té době samozřejmě o parním stroji nemůže být ještě řeč, nicméně již tehdy tu byl Věžníky postaven renesanční vrchnosten­ský pivovar. Přestavba pivovaru na parostrojn­í provoz proběhla koncem 19. století. Po znárodnění v roce 1948 pivovar chátral, před deseti lety začala jeho rozsáhlá rekonstruk­ce. V současnost­i Máchovo jezero - hlavní pláž Doksy a pláž Klůček info@regatamach­ovojezero.cz tel.: + 420 487 872 055 Státní hrad Bezděz www.hrad-bezdez.eu bezdez@npu.cz tel.: +420 723 774 904 tel.: +420 723 774 904 se zde vaří pod značkou Lobeč vynikající řemeslná piva od klasických českých ležáků až po speciality, jakou je třeba Irish dry stout. Památkový objekt nabízí návštěvník­ům vedle ochutnání piva také prohlídku, při níž se seznámí s historií a současnost­i vaření, a také možnost ubytovat se přímo v pivovaru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia