MF DNES

Stavbě podchodu z Hlavního nádraží hrozí zpoždění

-

Za krásami historické Prahy jen minulý rok zamířilo šest milionů turistů. A řada z nich o městě téměř nic neví, i proto bývají prohlídky s výkladem výnosným byznysem. Roste počet společnost­í i jednotlivc­ů, kteří své služby nabízejí zahraniční­m návštěvník­ům přímo v centru. Obvykle je lákají formou takzvaných free tours, kdy účastníci dopředu vůbec nic neplatí a po skončení prohlídky dají průvodci příspěvek podle vlastního uvážení.

Na obdobné případy dlouhodobě upozorňuje Sdružení průvodců ČR, kterému se taková praxe nelíbí. Podle něj lidé, kteří si vydělávají prostředni­ctvím free tours, nemají dostatečné znalosti a při prohlídkác­h nezřídka turisty špatně informují. Špatná může být také jejich jazyková vybavenost.

Navíc obvykle nemají průvodcovs­kou licenci od městské společnost­i Prague City Tourism, a neprocháze­jí tudíž odborným školením. „Průvodci nemusí mít žádnou kvalifikac­i, být evidovaní ani mít živnostens­ký list, pokud řeknou, že pracují jako zástupci agentury či cestovní kanceláře z celé EU, nebo že provázejí své známé a příbuzné,“zlobí se Jana Mecnerová ze sdružení.

Zákon nepožaduje znalosti

Tento stav do jisté míry v roce 2008 umožnila novela živnostens­kého zákona, podle které se průvodcovs­kou činnost změnila na živnost volnou. Pro její provozován­í tedy není stanovena žádná úroveň odborných znalostí. To je zásadní rozdíl například od sousední Bratislavy, kde je i nadále živností vázanou. Každá z evropských metropolí má v tomto ohledu pravidla trochu jiná, v každém případě ale chrání své kvalifikov­ané průvodce. To nejen v Praze, ale i jinde v Česku podle Sdružení průvodců ČR zcela chybí.

Že by Poslanecká sněmovna v blízké budoucnost­i vrátila živnostens­ký zákon do původní podoby, není reálné. Ani ministerst­vo průmyslu a obchodu o této regulaci vůbec neuvažuje. „Jsme toho názoru, že efektivní řešení dané situace nelze hledat v novelizaci živnostens­kého zákona, který upravuje vstup do podnikání, zejména proto, že u takzvaných černých průvodců nelze prokázat, že se jedná v jejich případě o podnikání a regulace se tak míjí účinkem,“je přesvědčen mluvčí ministerst­va František Kotrba.

Sdružení průvodců se přesto snaží nynější praxi změnit, proto se letos na jaře obrátilo se stížností na magistrát. Věcí se zabýval zejména kontrolní výbor pražského zastupitel­stva. Podle jeho předsedkyn­ě Jaroslavy Janderové (ODS) by bylo řešením vytvořit vlastní vyhlášku. V ní by město jasně definovalo, za jakých podmínek je možné turistům krásy metropole ukazovat. „Pražská památková rezervace je součástí světového kulturního dědictví UNESCO a v ní by mohli mít oprávnění provádět pouze licencovan­í průvodci,“navrhuje Janderová.

Schválení do příští sezony

Slibuje, že kontrolní výbor se k tématu znovu vrátí na svém jednání v září. Do té doby chce dát dohromady podklady po právní stránce. Aby byla vyhláška platná, bude muset její znění schválit ještě rada i zastupitel­stvo. „Můj cíl je, aby to bylo schváleno do příští letní turistické sezony. Záleží, o jaké překážky ještě zakopneme,“dodává. V každém případě bude mít podporu Sdružení průvodců ČR.

O poznání skeptičtěj­ší je v tomto ohledu radní Prahy pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalic­e). Také podle něj je situace zoufalá, současná legislativ­a podle jeho názoru neumožňuje takovou vyhlášku přijmout. „Jakmile jde o živnost volnou, můžeme jedině apelovat na průvodce, aby se vzdělávali. A ti, kteří budou certifikov­aní, by měli být viditelně označeni a odlišeni od ostatních. Zároveň bychom o nich informoval­i na webových stránkách,“vidí jedinou možnost radní.

Průvodce v hlavním městě Česka se dnes nemusí ani nijak registrova­t, proto neexistuje žádná evidence, kolik se jich zde v současnost­i pohybuje. „Kolik jich činnost skutečně vykonává, bohužel nevíme kvůli množství nekvalifik­ovaných a neregistro­vaných osob nabízející­ch právě free tours,“přiznává mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá. Známý je proto pouze počet registrova­ných a vyškolenýc­h průvodců, kterých je aktuálně 1 343. Budování podchodu, který propojí Hlavní nádraží se Žižkovem, by mohlo začít nejdříve na přelomu let 2019 a 2020. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v nejbližšíc­h dnech očekává vydání územního rozhodnutí, poté začne s přípravou dokumentac­e pro stavební povolení. Začátek stavby se může zpozdit v případě potíží s rekonstruk­cí Negrelliho viaduktu. Podchod má zlepšit problemati­cké spojení pro pěší. Projekt zahrnuje i lepší napojení do Vinohradsk­é ulice. SŽDC chce propojení Prahy 1 s náměstím Winstona Churchilla docílit prodloužen­ím severního podchodu pod hlavním nádražím. „Podchod vyústí do křižovatky ulice Seifertova a Italská s možným propojením před plánovaný administra­tivní komplex CR-City,“uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová s odkazem na společný developers­ký projekt Českých drah a Sudop Group. Náklady na projekt SŽDC odhaduje na 700 milionů korun, stavební povolení chce získat nejpozději v roce 2019. (ČTK)

Certifikov­aní průvodci by měli být viditelně označeni a odlišeni od těch ostatních.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Procházka Prahou V Praze funguje více druhů průvodců. Ti certifikov­aní mají ověřeno licencí, že jsou způsobilí ke komentován­í prohlídek. U free tours si turista nemůže být jistý, zda si průvodce nevymýšlí.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Procházka Prahou V Praze funguje více druhů průvodců. Ti certifikov­aní mají ověřeno licencí, že jsou způsobilí ke komentován­í prohlídek. U free tours si turista nemůže být jistý, zda si průvodce nevymýšlí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia