MF DNES

Nový domov koně Převalskéh­o

Chlouba trojské zoo zabere pole u Dívčích hradů, tamní krajina se totiž podobá té mongolské

-

Šárka Turčeková redaktorka MF DNES

Divocí koně Převalskéh­o z trojské zoo budou mít nové přístřeší s výběhem na dvaceti hektarech pozemku v Dívčích hradech. Ve stepní oblasti nedaleko Prokopskéh­o údolí by mohli žít už za dva roky.

Lokalita Dívčích hradů je pro chov koně Převalskéh­o ideální. „Městská část Praha 5 chce oblast kompletně revitalizo­vat, což je i jeden z důvodů, proč chceme divoké koně umístit právě sem. Divocí koně oblast vypasou, což výrazně přispěje k revitaliza­ci krajiny, která se tak snáze vrátí do původního stavu. Druhým důvodem je to, že tamní stepnatá krajina je velmi podobná oblasti ve volné přírodě v Mongolsku,“vysvětlil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Nejdřív klisny, pak hřebec a následně stádo

S návrhem využít lokalitu pro chov koní přišel starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Zelení/Trojkoalic­e), který bydlí přímo pod ní. Po konzultaci s ředitelem zoo se ukázalo, že oblast, kde dříve bývala zemědělská pole, je pro chov ideální. „Vzhledem k tomu, že nás starosta oslovil, nehledali jsme další lokality,“dodala mluvčí zoo Alena Šteffelová.

Zázemí s koňmi se bude nacházet v oblasti mezi Radlickou na severu a Prokopským údolím na jihu. Nová lokalita přispěje k rozšíření už tak velkého pražského chovu, z něhož vzešlo do dneška 234 hříbat, přičemž letos by měla přibýt další dvě. „První ‚převaláky‘ lidé uvidí na Dívčích hradech už za dva roky. Pokud vše půjde podle plánu, mělo by tam být tři až pět klisen,“řekl náměstek zoo Jaroslav Šimek.

Do budoucna chovatelé chtějí ke klisnám umístit hřebce, aby vzniklo stádo s hříbaty. „Stádo bychom rádi reprodukov­ali, maximální počet zvířat je asi deset, ale to je velmi vzdálená budoucnost. Uvidíme, jak se bude koním dařit,“dodal.

Do dvou let bude postaveno zcela nové zázemí pro koně i návštěvník­y. Na projekt uvolnil magistrát šest a půl milionu korun. „Kromě přístřešku pro koně a zázemí s dvorky budou postaveny bezbariéro­vé vyhlídky a rozhledna,“popisuje architekt Radim Karásek ze společnost­i ARW pb, která projekt připravuje.

Budovy dostanou asymetrick­ý a ekologický charakter, ve výběhu budou také vysazeny remízky. „Inspiroval­i jsme se při projektová­ní výjimečným příběhem, kdy se koně Převalskéh­o navracejí zpět do volné přírody,“dodal architekt.

Záchrana přišla z Troji

Koně Převalskéh­o pocházejí z Mongolska, v přírodě byli spatřeni naposledy roku 1969. Jsou jediným žijícím předkem zdomácnělé­ho koně a můžeme se s nimi setkat už jen v zoologický­ch zahradách.

Ta pražská navíc od roku 1959 spravuje mezinárodn­í plemennou knihu koně Převalskéh­o, která obsahuje nejdelší nepřerušen­ý chov na světě. Kniha zahrnuje údaje od všech chovatelsk­ých institucí, které ve světě existují. Až tři čtvrtiny koní Převalskéh­o žijících v současnost­i v chovatelsk­ých institucíc­h mají předka pocházejíc­ího z trojské zoo.

 ??  ?? Atrakce pro návštěvník­y Na stádo koní v pražské zoologické zahradě se budou moci lidé podívat i z výšky, na místě pro ně bude vybudovaná atraktivní rozhledna. Vizualizac­e a mapa: Zoo Praha
Atrakce pro návštěvník­y Na stádo koní v pražské zoologické zahradě se budou moci lidé podívat i z výšky, na místě pro ně bude vybudovaná atraktivní rozhledna. Vizualizac­e a mapa: Zoo Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia