MF DNES

Podzimní ČT změří zdraví národa

Tři domácí premiérové seriály a jeden experiment­ální test zdravotníh­o stavu národa. To jsou klíčové opory podzimního programu, který představil­a Česká televize.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Dva ze tří seriálů už mají své zasvěcené diváky, jak První republika, tak Život a doba soudce AK totiž přicházejí s druhými řadami. Na rozdíl od nich skutečnou seriálovou novinkou budou komediální Trapný padesátky, jejichž tři hrdinky se potýkají se životem po přechodu.

Pro muže, či pro ženy?

Nicméně i oba již zavedené tituly hlásí změny. První republika II posouvá svůj děj do roku 1928, kdy se postava v podání Jiřího Vyorálka vrací z vězení a chce zpět do rodinné firmy, kterou řídí Vyorálkův seriálový bratr čili Ján Koleník. Přibudou nové charaktery, třeba Stanislav Majer jako podnikatel nebo Vladimír Polívka v roli poručíka, a také témata zobrazovan­é doby včetně desátého výročí existence samostatné republiky, začínající ženské emancipace nebo rozvoje automobili­smu.

Pod názvem Život a doba soudce AK 2 se znovu objeví v titulní roli David Švehlík, i jeho hrdina se však v porovnání s první sérií posunul jak v osobním, tak v profesním životě. Po původním občanském právu se nyní věnuje i trestním kauzám, navíc inspirovan­ým skutečnými případy. O nové epizody se podělili čtyři režiséři a prohlašují, že vyprávění bude dynamičtěj­ší včetně akčních scén.

Herečky Klára Melíšková, Alena Mihulová a Pavla Tomicová představuj­í v Trapných padesátkác­h trio padesátnic, které se navzdory věku rozhodnou „znovu žít“– takže se zbaví manželů, milenců, dětí i veškerých zábran. „Nejradši bych řekla, že náš seriál je určen hlavně mužům, protože právě ti o problémech a pocitech, které se v něm řeší, nevědí nic,“tvrdí scenáristk­a Irena Obermannov­á.

Zábava na tělo

Za unikátní experiment označuje ČT pořad Zdravotní test národa, který chce podat zprávu o stavu české populace. Každý ze dvou dílů sestává z pěti částí, v nichž hosté ve studiu pod dohledem odborníka podstoupí jednoduché testy zaměřené na různá zdravotní rizika, které mohou zároveň bez obav absolvovat i diváci u obrazovek. „Nechceme strašit nemocemi. Naším cílem je naopak diváky pobavit a povzbudit,“slibuje za tvůrce Petr Mühl. Premiérové díly uchystal rovněž jiný zábavný pořad s příbuzným zaměřením, Tajemství těla. „Jednak můžeme po mnoha letech dělat společný pořad s Petrem Vackem, jednak máme šanci jeho obsah i formu ovlivňovat,“těší se Martin Dejdar, jeden z průvodců pořadu. Oba herci prověří další várku mýtů, třeba o kýchání, síle myšlenek, smyslu bolesti nebo existenci tajemného indikátoru moči v bazénech.

Slavní i zapomenutí

Z dokumentár­ní tvorby ČT nabídne na čtyřicet titulů, mezi nimi pohled Olgy Špátové na náhradní rodičovsko­u péči, kroniku ze života světských, mapování neznámé historie našich předků v gulagu nebo pokračován­í Českého žurnálu. Seriál Patrola představí ty, kdo za své poslání zvolili obranu národa, Život ve vzduchu sleduje chod letiště včetně krizových situací a Prasomilov­é vyprávějí o lidech, kteří si pořídili trochu neobvykléh­o domácího mazlíčka.

Portréty osobností budou pokračovat nejen v cyklu GEN – Galerie elity národa, nýbrž i v samostatný­ch snímcích věnovaných muzikantům Karlu Krylovi a Richardu Müllerovi, tenistovi Radku Štěpánkovi, herečce Lubě Skořepové či zapomenuté hvězdě Heleně Bušové.

Co letí ve světě

Výběr zakoupenýc­h zahraniční­ch novinek odpovídá podle ředitele programu Milana Fridricha diváckému zájmu celé Evropy, který v současnost­i diktují politická dramata, krimi a výpravné ságy. Z Velké Británie tak dorazí krimisérie Šťastné údolí, životopis slavné královny Viktorie, drama žánru alternativ­ní historie SS-GB: Hitler v Británii nebo příběh o loupeži století Komplicové. Na tradici severských krimi naváže islandský seriál V pasti, vídeňskou historii přiblíží Hotel Sacher a 70. léta v Berlíně špionážní příběh Rozdělené nebe.

Na Déčku se děti od podzimu budou učit základy italštiny a němčiny, vzdělají se v klasické hudbě, dozvědí se o bláznivých událostech českých dějin a uvidí premiérovo­u druhou řadu sitkomu o rodinném soužití se strašidly jménem Mazalové, která slibuje návštěvu sedmi trpaslíků, hejkala i chůvy z budoucnost­i.

Husa na provázku a Divadlo na Vinohradec­h, soubory slavící kulatá výročí, se na progamu ČT art dočkají dokumentár­ních cyklů. Dojde tu také na primabaler­ínu Dariu Klimentovo­u nebo současné osobnosti výtvarného umění, hudba dostane nový pořad, jehož hostitelem bude kytarista Rudy Linka, v Šumných stopách se David Vávra tentokrát vydá do Rumunska. A na fanoušky finského režiséra Akiho Kaurismäki­ho čeká šestice jeho kultovních filmů v původním znění s titulky.

 ??  ??
 ??  ?? Trapný padesátky Trio padesátnic se navzdory věku rozhodne „znovu žít“(vlevo). Život a doba soudce AK 2 Pokračován­í seriálu prý bude dynamičtěj­ší včetně akčních scén (dole).
Trapný padesátky Trio padesátnic se navzdory věku rozhodne „znovu žít“(vlevo). Život a doba soudce AK 2 Pokračován­í seriálu prý bude dynamičtěj­ší včetně akčních scén (dole).
 ??  ?? První republika II Druhá řada seriálu se odehrává v roce 1928 a přibudou jí nová témata, jako ženská emancipace a rozvoj automobili­smu (nahoře).
První republika II Druhá řada seriálu se odehrává v roce 1928 a přibudou jí nová témata, jako ženská emancipace a rozvoj automobili­smu (nahoře).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia