MF DNES

Račte dál, Romové, bude psina

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Srdečně vás vítáme Francie 2017

Slibuje-li francouzsk­á komedie nekorektní humor, lze se spolehnout, že v konečném vyznění bude korektní až hrůza. Což je přesně případ filmu Srdečně vás vítáme, v němž kvůli neuváženém­u slibu v televizní debatě musí bohatý intelektuá­l pozvat do vlastního sídla romskou velerodinu.

Hřbitovní kvítí

Režisér Philippe de Chauveron sklidil úspěch s předchozí obdobnou veselohrou Co jsme komu udělali?, jejíž hrdina v podání Christiana Claviera vyvdal dcery za roztodivné zetě od muslima přes Číňana po Žida. Týž herec nyní představuj­e žvanivého humanistu, jehož krásné teorie o lidské rovnosti narazí na realitu. Jenže realitu nikoli ostře satirickou, nýbrž smířlivě úsměvnou, protože romská komunita, kterou film představuj­e, má spíše folklorní znaky neškodných veselých dobráků se srdcem na dlani.

Když jako výraz díků pro hostitelov­u manželku ukradnou květinový věnec z cizího hrobu, myslí to přece upřímně, jen jsou trochu jako děti. A že pěstěnou zahradu promění v tábořiště? Jednak ji zbaví krtků, jednak si pokrytec, který si ze svého vstřícného gesta dělá reklamu, nic jiného nezaslouží.

Ovšem i jako kritika sluníčkářs­kého multi-kulti kazatelstv­í je snímek chudozubý. Drží se okatých symbolů snobské zhýčkanost­i na jedné straně a spontánní družnosti na straně druhé, zdravý selský rozum nájemníků staví proti vyumělkova­nosti zosobněné rádoby avantgardn­ími výtvarnými pokusy hrdinovy manželky. Navíc scénář neváhá použít i takové klišé, jaké ztělesňuje čistota mladých duší: domácí totiž mají syna, Romové zase přísně střeženou panenskou dceru.

Rasismus mezi imigranty

I po filmařské stránce působí snímek Srdečně vás vítáme jako televizní hříčka z minulého století a herecky stojí za zmínku pouze představit­el romského kápa Ary Abittan, pařížský rodák, jenž má za sebou přes dvacet filmových rolí včetně debutové postavy agenta Mossadu. Přesto pár úsměvů snímek vyloudí. Zaslouží se o ně třeba jazyková hříčka Rom a CD-ROM, pracovní převlek Romů za výnosnější Peruánce a především indický sluha, který na rozdíl od panstva svou povýšenou přezíravos­t vůči Romům vůbec neskrývá.

Právě v jeho postavě se nabízel vskutku originální potenciál tematiky rasismu mezi imigranty samými. Což by bylo rozhodně zajímavějš­í než krotká psina s očekávatel­nou lekcí vzájemné tolerance.

 ?? Foto: CinemArt ?? Korektní až hrůza Snímek Srdečně vás vítáme je pouhá krotká psina s očekávatel­nou lekcí vzájemné tolerance.
Foto: CinemArt Korektní až hrůza Snímek Srdečně vás vítáme je pouhá krotká psina s očekávatel­nou lekcí vzájemné tolerance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia