MF DNES

Liberecké chmury: bez posil a cílů

V minulém ročníku fotbalové ligy skončil Liberec až devátý. A lepší vyhlídky nemá.

-

Michael Havlen fotbalový reportér MF DNES

ři klubovém fotografov­ání před novou sezonou panovala na libereckém hřišti dobrá nálada plná vtípků a pošťuchová­ní. Pár desítek minut předtím ovšem v útrobách fotbalovéh­o stadionu U Nisy zdaleka tak veselo nebylo.

Sportovní šéf Nezmar a trenér Trpišovský předstoupi­li na tiskové konferenci před novináře s pochmurným sdělením, které by se dalo shrnout následovně: Tým je slabší než vloni, žádné velké posily nepřišly (a nejspíš už nepřijdou) a žádné velké cíle si tentokrát dávat nemůžeme.

Liberec je přitom trojnásobn­ým mistrem ligy a jedním z nejúspěšně­jších českých týmů v pohárech. V posledních čtyřech letech se třikrát probil do základní části Evropské ligy, čímž vydělal přes 200 milionů korun. V minulosti sváděl slavné bitvy s Liverpoole­m, AC Milán, Fiorentino­u nebo Marseille.

Jenže to je teď pryč, přinejmenš­ím na nějakou dobu. Minulá sezona se Slovanu nepovedla a tým po letech skončil mimo pozice zajišťujíc­í postup do Evropy.

Kdo by čekal, že klubový boss Ludvík Karl sáhne do kasy a zahájí ofenzivu s cílem chřadnoucí tým posílit, zmýlil by se. Naopak se opakuje v Liberci už obehraný scénář: tým opustila další vlna včetně opor Baroše, Dúbravky, Součka, Ekpaie či Vůcha. A náhrady? Malinský z Hradce na přestup a tři zapůjčení mladí sparťané v čele s Pulkrabem, který by měl převzít roli útočníka číslo jedna. „Tohle je páté přestupní období, co v Liberci zažívám, a co se týče kolonky příchodů, je zatím nejchudší,“říká posmutněle trenér Jindřich Trpišovský.

Oblíbeným způsobem doplňování severočesk­ého týmu jsou v poslední době hostování. Což má jednu podstatnou nevýhodu: poté, co se dotyčný v Liberci rozehraje, mateřský klub si jej s chutí stáhne zpátky. Jako teď Slavia záložníka Součka, který to z Liberce na jaře dotáhl až do reprezenta­ce.

Sportovní ředitel Jan Nezmar uznává, že liberecká sestava dostala obrovský zásah. Liberec má ovšem omezené finanční možnosti, které letos ještě utrpěly neúčastí týmu v základní skupině Evropské ligy, a tím i výpadkem desítek milionů v rozpočtu. „Nejsme spokojení s doplněním týmu. Z různých důvodů se nám nepodařilo přivést hráče, kteří by mohli ztracené pilíře naší hry nahradit. Přivedli jsme mladé talenty, kteří budou potřebovat nějaký čas na adaptaci. Vypadá to, že mužstvo na příští sezonu budeme mít slabší, než jsme měli doteď,“uvědomuje si Nezmar.

V minulé sezoně se silnějším týmem skončil Liberec v lize devátý, což je na jeho poměry bída. Letos chce i přes trable své umístění vylepšit. „Jsme jedním z klubů, které se v létě posílily nejméně, ale rozhoduje se až na hřišti. Jsem přesvědčen­ý, že budeme hrát pro soupeře nepříjemný běhavý a agresivní fotbal a že se brzy vrátíme ke hře, kterou jsme předváděli v závěru minulé sezony, kdy jsme vítězili,“říká kouč Trpišovský.

A kdoví, třeba ještě těsně před startem sezony dostane dárek v podobě nějaké posily last minute. Hodil by se mu zkušený obránce, křídlo i útočník.

Nejsme spokojení s doplněním týmu. Vypadá to, že mužstvo na příští sezonu bude slabší.

● ●

Plzeň – Dukla, Slovácko – Jablonec, Karviná – Jihlava

Slavia – Teplice (ČT sport) ● Brno – Ostrava (ČT sport)

Liberec – Zlín, Mladá Boleslav – Olomouc

Sparta – Bohemians 1905 (O2 TV Sport)

zbývají do startu nového ročníku ligy. Poprvé od roku 2005 může vítěz zamířit přímo do Ligy mistrů. Přijde ještě někdo?

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Jan Nezmar, sportovní ředitel Liberecký kouč Trpišovský připouští, že velkých posil se před startem ligy nedočkal...
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Jan Nezmar, sportovní ředitel Liberecký kouč Trpišovský připouští, že velkých posil se před startem ligy nedočkal...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia