MF DNES

Florbal sní o olympiádě. Teď chce zaujmout bafuňáře

- — Robert Sára

Chce být seriózním sportem, snad jednou i olympijský­m. Přesto – respektive právě proto – se ale teď florbal ocitá na přehlídce, která je – při vší úctě – plná bizarních sportů. Už zítra se florbalové reprezenta­ce včetně té české zapojí do Světových her, které se v těchto dnech odehrávají v polské Vratislavi a kde je k vidění třeba ploutvové plavání, přetahován­í lanem, pólo na kanoích či fistball.

„Pro florbal jde o prestižní záležitost, vždyť je to po olympiádě druhá největší akce,“říká David Zlatník z florbalové unie. „Chceme zaujmout a být jako ragby, badminton, triatlon či taekwondo, které se ze Světových her nakonec dostaly až do olympijské­ho programu.“

Až se zítra v poledne (přímý přenos na ČT sport) do sebe pustí týmy Česka a Finska, nebude to jen pikantní premiéra pro finského kouče Petriho Kettunena, který teď velí české reprezenta­ci, ale i první velký florbalový krok, jak zaujmout sportovní „svět.“Světové hry má pod patronátem Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV) a přímo ve Vratislavi jeho lidé analyzují budoucnost jednotlivý­ch odvětví. Třeba jaký mají divácký zásah. Jaký dosah je na sociálních sítích. Jak moc jsou „in“. Jenže i kdyby si bafuňáři v Polsku sedli z florbalu na zadek, na olympiádu je daleká cesta. „Datum, kdy by se florbal na olympiádě mohl objevit, nejsme schopni říct,“ví Roman Urbář, který má na florbalové­m svazu na starost marketing. „Ale existují dvě cesty – od roku 2020 si může pořadatel sám vybrat pět sportů, které se na olympiádě objeví. Takže pokud by pořadatele­m byl někdo ze skandinávs­kých zemí, šance tu je.“

Nikdo takový ale není. V letech 2024 a 2028 budou olympijské hry velmi pravděpodo­bně hostit Paříž a Los Angeles. Takže zbývá druhá cesta – a to je z florbalu udělat globální sport. „Už teď florbal hraje 66 zemí. Hodně aktivní jsou v poslední době v Číně a Severní Americe. Kluby z NHL zakládají florbalové týmy,“říká Urbář.

Má to logiku. Čína coby pořadatel zimní olympiády 2022 potřebuje vzbudit zájem o hokej a florbal je ideálním prostřední­kem. Obdobné je to i u klubů z NHL, které si skrz florbal budují komunitu budoucích fanoušků. „Florbal potřebuje, aby se v co nejvíce zemích rozmohl jako hokej,“ví Urbář.

Ale je tu další háček, kterým jsou kvóty. Už teď na Světových hrách smí mít trenér jen 12 hráčů do pole, o šest méně než na MS. Ale ani to nestačí. Aby se florbal na olympiádu probil, což by Česku zajistilo medailovou ambici v kolektivní­ch sportech, musel by jiný – a nejspíš také týmový – sport zmizet. Florbalist­é tuší, že „konkurente­m“je pozemní hokej, jehož obliba je ale z globálního pohledu o několik pater výš, než je tomu u jejich sportu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jeden z konkurentů Vedle florbalu usiluje na Světových hrách o větší pozornost i frisbee.
Foto: Profimedia.cz Jeden z konkurentů Vedle florbalu usiluje na Světových hrách o větší pozornost i frisbee.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia