MF DNES

sport.idnes.cz A Liga mistrů je blíž... N

Můžou si vydělat téměř 400 milionů a jejich cesta vůbec nezačala špatně.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

adšený a téměř vyprodaný stadion v Edenu dýchal za své chlapce v sešívaných dresech. Osmnáct tisíc fanoušků hučelo, skandovalo, zpívalo, skákalo, chtělo. Všichni toužebně vyhlíželi góly, které si oslabený soupeř z Borisova zasloužil na cestu do Běloruska.

Slávisté měli celý zápas pod kontrolou, proměnili penaltu, sedmdesát minut hráli přesilovku a nenechali soupeře ani jednou vystřelit na branku! To se nestává.

Mohli výrazným způsobem využít mistrovské euforie a především šance, která se jim včera navečer nabídla. Jenže to nezvládli.

Těsné vítězství 1:0 nad nevyzpytat­elným BATE Borisov se přesto počítá, ovšem přiznejme si: vzhledem k vytrvalé převaze a spoustě šancí do mělo dopadnout lépe.

„Měli jsme vytěžit víc. Jsme trochu zklamaní, zaražení,“neskrýval trenér Jaroslav Šilhavý.

Třeba v 50. minutě napřáhl pravačkou špílmachr Hušbauer, míč se otřel o břevno, a jak padal k zemi, ještě drcnul o tyč. Nehorázná smůla! Ke gólu chyběly centimetry.

Prakticky ve stejné chvíli, jen v jiném čase a na jiném místě, konkrétně v 37. minutě a pod zataženou střechou národního stadionu v Bukurešti, si postavil balon rumunský záložník Budescu. Trefil se z přímého kopu dokonalou střelou přes zeď a vymazal jednobrank­ový náskok soupeře z Plzně.

Teprve za týden se uvidí, jak osudové to byly okamžiky.

Nakolik ovlivní cestu českých klubů do další fáze fotbalové Ligy mistrů? Odvety rozhodnou. Třetí předkolo však začalo nadějně, což je zpráva dne. Slavia versus BATE Borisov 1:0. FCSB (bývalá Steaua Bukurešť) versus Plzeň 2:2.

Pokud by se podle stejného scénáře pokračoval­o i příští týden při odvetách, mohlo by se domácímu fotbalu zadařit. Jestli Plzeň a Slavia dokážou postoupit o kolo dál, budou mít oba kluby jistotu, že stráví celý podzim v pohárech.

Vysněná a daleko těžší Liga mistrů by navíc přinesla exkluzivní bonus bezmála 400 milionů. Evropská cena, která zaručí 146 milionů, by zůstala cenou útěchy.

„Hrát na podzim poháry, to je naše povinnost,“shodnou se úřadující mistr s vicemistre­m.

Na to, že se hrál vůbec první ostrý zápas v sezoně, měly české výkony šťávu. Slavia dominovala, soupeře válcovala, kapitán Škoda ve 20. minutě chladnokre­vně proměnil penaltu, která vyvolala nadšení ještě před rozehráním. Jablonskij byl totiž po faulu na Frydrycha vyloučen a pak se konaly slávistick­é kleště. Nevelel jim portugalsk­ý matador Danny, jak by se podle podařené letní přípravy dalo čekat, nýbrž výtečný Hušbauer.

Ngadeu se ve 36. minutě radoval předčasně, neboť brankář Šerbitskij jeho pokus vyrazil. O Hušbauerov­ě biliáru už byla řeč, ani bourák van Buren neskóroval, Ngadeu pak hlavičkova­l těsně vedle, Škoda do tyče. „Finální fáze nás zradila,“posteskl si kouč Šilhavý. Přesto je Slavia před odvetou favoritem.

Plzeň je na tom podobně, i když si lehce vyčítá, že si přivezla jen remízu 2:2. V nezvykle chladné Bukurešti, přes kterou se odpoledne přehnala mohutná bouře, dvakrát vedla. Nejprve se jako buldozer prosadil útočník Krmenčík, který využil Kopicova hlavičkové­ho souboje a vlastního důrazu v šestnáctce. Druhý gól vymyslel navrátilec Kolář, který navlékl kapitánsko­u pásku. V 53. minutě využil kombinace s Limberským, vystřelil křížně po zemi, načež Kopic po zásahu brankáře zvládl dorážku.

„Výsledek potěší, ale Steaua má sílu. Ještě to bude velký boj,“řekl po vyhroceném utkání kouč Vrba.

Ke dvanácti vítězným korálkům v kvalifikac­i o Ligu mistrů, které nasbíral při své úvodní plzeňské štaci, třináctý nepřidal. I tak si veze naději. Ustál těžkou zkoušku defenzivy, které chyběl potrestaný stoper Hejda a zraněný stoper Hubník s brankářem Kozáčikem. Kdyby hráli, možná by Viktoria výhru udržela. Snad to za týden nebude vadit.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Nadějná výhra Slávista Frydrych padá po střetu s Jablonským. Následoval­a penalta, kterou Milan Škoda proměnil, a červená pro fotbalistu Borisova.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Nadějná výhra Slávista Frydrych padá po střetu s Jablonským. Následoval­a penalta, kterou Milan Škoda proměnil, a červená pro fotbalistu Borisova.
 ?? Foto: AP ?? Plzeň si z rumunské Bukurešti veze nadějný výsledek 2:2 do domácí odvety za týden. A mohlo být ještě lépe, Viktorka dokonce dvakrát vedla.
Foto: AP Plzeň si z rumunské Bukurešti veze nadějný výsledek 2:2 do domácí odvety za týden. A mohlo být ještě lépe, Viktorka dokonce dvakrát vedla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia