MF DNES

LUNÁRNÍ KALEND Ř

-

ANEB CO KDY DOMA DĚLAT STŘEDA, 26. ČERVENCE Doma uklízejte, proberte skříně, vyházejte všechno zbytečné. Zavařujte to, co vyžaduje přesný postup a až sterilní čistotu. Přehazujte kompost.

ČTVRTEK, 27. ČERVENCE Pohnojte záhony i domácí rostliny. Ostříhejte odkvetlé květy. Vysévejte cibuli určenou na přezimován­í. Zkontroluj­te kompoty a zavařeniny.

PÁTEK, 28. ČERVENCE Vybírejte nové záclony, závěsy a ostatní bytové textilie. Pečujte o růže. Upečte něco, na co jste dosud kvůli složitému receptu neměli odvahu.

SOBOTA, 29. ČERVENCE Važte kytice. Květiny a byliny, které chcete použít na suché vazby, sušte opatrně v mírném průvanu. Sušte léčivé byliny, míchejte z nich čaje.

NEDĚLE, 30. ČERVENCE Nakládejte ovoce do rumu. Z míchaného ovoce vytvářejte pečené čaje. Štědře zalévejte kořenovou zeleninu a košťálovin­y. Provádějte drobné opravy.

PONDĚLÍ, 31. ČERVENCE Hotové ovocné likéry nalahvujte, označte štítkem a uložte do sklepa. Dejte se do odstraňová­ní starých skvrn. Perte s polovinou pracího prášku.

ÚTERÝ, 1. SRPNA Pokračujte v praní a umývání. Vyčistěte stříbrné a zlaté šperky. Vysévejte špenát, zelí a pozdní salát. Přikrmte rybičky v jezírku i v akváriu.

Hladší proces Vložíte-li stroužky česneku na pár sekund do mikrovlnky, snáze z nich stáhnete slupku a poté je lehce protlačíte lisem, protože česnek teplem změkne.

Vsákne vše Na veškeré mastné skvrny od líčidel, oleje, másla či majonézy zabere prášek do pečiva. Vetřete ho do zasaženého místa a nechte půl hodiny působit. Poté oblečení vyperte běžným způsobem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia