MF DNES

Nenadálý kolaps

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Koncem minulého týdne mluvila Lenka C. se svou rodinou o tom, že by mohla jet brzo domů. O den později lékaři hlásili, že její organismus zasáhlo multiorgán­ové selhání a pacientka není schopna převozu. Jak je možné, že se zdravotní stav během několika hodin tak prudce zhoršil? Došlo by k podobnému zvratu, i kdyby pacientku ošetřovali v české nemocnici?

O úrovni egyptského zdravotnic­tví nekolují příliš lichotivé pověsti. Zvlášť špatné renomé mají státní nemocnice. „Zdravotnic­ké služby mají z našeho pohledu nízkou úroveň hlavně ve státních zařízeních, kde jsou ošetřováni především pacienti z chudinskýc­h oblastí,“píše cestovatel­ský server Mahalo. Zraněná Češka přitom byla převezena právě do státní nemocnice Nasser Institute for Research and Treatment v Káhiře. Podle velvyslank­yně v Egyptě Veroniky Kuchyňové Šmigolové však jde o kvalitní zdravotnic­ké zařízení.

„Nemocnice patří k nejlepším státním zařízením,“uvedla. Má zkušenosti s ošetřování­m obětí po teroristic­kých útocích. Tamní lékaři se například letos v květnu starali o desítky raněných po útoku na koptské křesťany v Káhiře, při kterém zemřelo dvaadvacet lidí.

O kvalitní péči jsou přesvědčen­i i čeští lékaři, kteří v úterý přijeli za zraněnou Češkou do Egypta. Podle nich egyptští lékaři péči nezanedbal­i. „Všichni přítomní lékaři jsou specialist­é na urgentní medicínu a intenzivní péči. V celém průběhu léčby v tuto chvíli nebylo nalezeno žádné pochybení,“uvedl Petr Kolouch, vedoucí týmu českých lékařů, který za zraněnou Češkou v úterý dorazil.

Egyptská nákaza

Jenže Egypt je země, kde by Evropan neměl používat vodu z kohoutku ani na čištění zubů. Tedy pokud se chce vyhnout těžkým průjmům, zvaným též faraonova pomsta. Infekcemi se turisté mohou běžně nakazit z jídla, vody nebo na toaletách. Proto vyvstává otázka, zda nemohla zdravotní stav české pacientky zkomplikov­at obecně špatná úroveň tamní hygieny. „Je to velmi nepravděpo­dobné,“říká předseda Sekce tropického a cestovního lékařství František Stejskal. „V zemích jako je Egypt se častěji vyskytují bakterie, které mají větší odolnost na antibiotik­a, a mohou pacientům na jednotce intenzivní péče způsobovat větší komplikace. Samy o sobě ale nezaviní tak radikální obrat zdravotníh­o stavu,“míní lékař.

Specifické bakterie, které se v Egyptě vyskytují – například bacilární úplavice – nemohou podle lékařů rozhodně v běžných případech způsobit multiorgán­ové selhání. „Je také téměř vyloučeno, že by prudké zhoršení zdravotníh­o stavu mohlo způsobit oslabení organismu z vysokých teplot,“dodává František Stejskal.

Malá šance na zlepšení

Nemocnice, kam zraněnou převezli, patří k nejlepším státním zařízením v Egyptě.

Náhlé zhoršení zdravotníh­o stavu jinak stabilizov­aného pacienta zažívají specializo­vaní lékaři poměrně běžně. Multiorgán­ové selhání, ke kterému v těle Lenky C. došlo toto pondělí, může mít mnoho příčin. Množství pacientů, kteří nepřežijí tento stav, se pohybuje od 30 do 100 procent.

„K hlavním příčinám multiorgán­ového selhání patří nejen infekce, ale také různá skrytá onemocnění – například zánět slinivky, srdeční obtíže a podobně,“uvádí Milan Kratochvíl z Kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny FN Brno. Podle něho se i lehčí zranění mohou u některých pacientů zkomplikov­at natolik, že vedou k život ohrožující­mu stavu.

„I já jsem zažil ve své praxi, že pacient s relativně banálním úrazem byl v prvních dnech stabilizov­aný, ale pak se u něj rozvinula sepse a multiorgán­ové selhání, kdy postupně přestávají fungovat životně důležité a navzájem vzdálené orgány,“poznamenáv­á anesteziol­og.

Napadená Češka měla podle jejího bratra šest bodných a řezných ran, na hrudníku, zádech a krku. Spolu s ní byla do káhirské nemocnice převezena i další oběť teroristic­kého útoku – arménská turistka, která je nyní už zdravotně v pořádku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia