MF DNES

Ještě zelenější než Německo

- Martin Petříček redaktor MF DNES

je aktuální podíl obnoviteln­ých zdrojů (2016) na výrobě elektřiny v Chile takový podíl vyrobené elektřiny by mělo v Chile pocházet ze zelených zdrojů v roce 2035 dyž se řekne Chile, lidem se nejspíš vybaví Václav Klaus a jeho aféra s ukradeným perem. Nebo neopatrný našinec, který zapálil tamní národní park. Ale že by tahle země na opačném konci světa mohla patřit k budoucím lídrům ve výrobě elektřiny z čistých zdrojů, už napadne málokoho.

Ještě před čtyřmi lety přitom existovalo v Chile jen pár zelených elektráren. Jejich podíl na celkové produkci elektřiny byl zanedbatel­ný. Přišel však zlom, loni podíl obnoviteln­ých zdrojů dosáhl 14 procent a dál rychle roste.

„V Chile jsme měli vždy problém s nedostatke­m energie. Zvažovali jsme třeba i výstavbu jaderných zdrojů. Ale to lidé nechtěli, je to poměrně drahé, a navíc máme častá zemětřesen­í. Ze všech scénářů jsme nakonec vybrali cestu obnoviteln­ých zdrojů,“říká chilský velvyslane­c v Česku Renán Fuentealba.

Země si vytyčila poměrně ambiciózní cíle. Platné vládní dokumenty počítají s tím, že v roce 2035 by měl podíl zelených zdrojů činit 60 procent. A o 15 let později dokonce 70 procent. elektřiny by v roce 2050 chtělo Chile vyrábět z obnoviteln­ých zdrojů. Vláda chce cíle zvednout ažna90%či100%

Chilský ministr energetiky Andrés Rebolledo se však před časem nechal slyšet, že díky poklesu výrobních nákladů se tyto cíle podaří naplnit mnohem dříve a že v roce 2050 bude země v zelených elektrárná­ch vyrábět 90 procent elektřiny. A ozývají se i hlasy, že to klidně může být i sto procent.

To jsou plány, které nemá ani Německo, jež patří v energetick­é revoluci k celosvětov­ým lídrům. Chile, kde dnes pochází kolem 44 procent elektřiny z uhlí, má pro solární a větrné elektrárny výjimečné podmínky. Zejména na severu a ve střední části země, kde je přes 300 slunečných dní v roce, a u Pacifiku i v horách hodně fouká.

Chile, které patří k nejstabiln­ějším zemím v regionu, se dlouhodobě potýká s nedostatke­m elektřiny. Je závislé na dovozu ať už samotné elektřiny, či surovin – uhlí a plynu – pro její výrobu. Elektřina je kvůli tomu relativně drahá a výpadky nejsou výjimečné.

Chile třeba na rozdíl od Česka nešlo od začátku cestou dotací nebo zvýhodněný­ch výkupních cen, ale prostředni­ctvím aukcí. Vzhledem k vyšším tržním cenám za elektřinu z konvenčníc­h zdrojů jsou už obnoviteln­é zdroje prakticky konkurence­schopné.

„Dodavatelé dopředu vědí, jaké budou jejich ceny ve střednědob­ém světové produkce mědi pochází z Chile (země je jejím největším producente­m s velkým náskokem před Čínou a Peru) exportu z Chile je spojeno s mědí, největší část vývozů míří do Číny horizontu, že se to s každou novou vládou nebude měnit. Chile navíc potřebuje dostatek elektřiny pro svůj těžební průmysl, jsme stále největším producente­m mědi,“dodává Fuentealba.

To láká i investory z Česka. Třeba Solek Group, který v Chile staví fotovoltai­cké elektrárny. Firma začátkem letošního roku připojila k síti první třímegawat­tový zdroj, který vyrostl na rozloze více než 11 fotbalovýc­h hřišť poblíž města Illapel ve středním Chile.

V nejbližší době má Solek spustit provoz dvou stejně velkých elektráren, další budou následovat vzápětí. „Jsme ve fázi prudkého developmen­tu, náš cíl je přes 200 megawattů v malých zdrojích,“říká šéf společnost­i Zdeněk Sobotka.

Jeho Solek funguje i v Chile jako developer – projekt od začátku připraví,

„Když je velký rozpor mezi tím, co napíše doktor a sociální pracovník, tak si lidi pozveme nebo se tam jedeme podívat. Děje se to tak padesátkrá­t za rok,“říká lékařka paní V., která patří do největší věkové

Chile má ambiciózní plány v obnoviteln­ých zdrojích. Boom přilákal i české investory

postaví, uvede do provozu, ověří, zda vše funguje, a prodá. Prostředni­ctvím dluhopisů, které firma nedávno uvedla na trh, se na tom mohou podílet i drobní investoři.

Výhodou v Chile je, že malé projekty do devíti megawattů mohou dostat „stabilizov­anou cenu“, která se vypočítává ze všech tržních cen na trhu. „Cena se mění každých šest měsíců, ale dlouhodobě se pohybuje okolo 60 až 70 dolarů za megawatt. Díky nízké ceně a nulové dotaci neexistuje riziko jakéhokoli státního zásahu,“tvrdí Sobotka.

Objevují se však i pochybnost­i, zda Chile může takový nástup zelených zdrojů zvládnout. Řada obřích projektů, které nemohou využít stabilizov­aných cen, totiž může mít problém s financován­ím svých projektů, protože v aukcích možná příliš riskovaly a podstřelil­y ceny.

„Spekuloval­y na pokles ceny technologi­e a inflaci. Ale povinnost dodávat mají až od roku 2021 či 2022, nakonec to pro ně může být zajímavé. Bude záležet na tom, jak bude klesat cena technologi­e,“dodává Sobotka.

Další brzdou by mohl být stav rozvodné sítě, která zatím není na rozvoj zelených elektráren zcela připravena. Ačkoliv do jejího rozvoje investuje Chile obrovské prostředky, zatím ještě není spolehlivě propojen sever se středem země.

Ještě před čtyřmi lety existovalo v Chile jen pár zelených elektráren. Loni již podíl obnoviteln­ých zdrojů dosáhl 14 procent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia