MF DNES

Letní filmová škola patří Svěrákům i Bergmanům

-

Začne se slavnostní poctou. Hned při zítřejším zahájení 43. ročníku Letní filmové školy, který potrvá v Uherském Hradišti do 6. srpna, převezme Jan Troell výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Otcové a synové

Nositel oscarové nominace za scénář i režii snímku Emigranti, který pro účastníky akce připravil vlastní tvůrčí dílnu, však nebude jediným hostem ze Švédska. Přijede také Daniel Bergman, syn Ingmara Bergmamana, který podle vzpomínek svého slavného otce režíroval už počátkem 90. let film o jeho dětství Nedělňátka.

Podobnou zkušenost má i domácí host Jan Svěrák, který ve stejné době a rovněž podle tatínkova scénáře natočil Obecnou školu. Nový výlet do ještě ranějších dětských zážitků Zdeňka Svěráka, snímek Po strništi bos, bude jeho režisér v Hradišti promítat v předpremié­ře; do kin jde 17. srpna.

Program filmové školy letos nabídne jedenáct lekcí domácích i zahraniční­ch osobností, počínaje slovenskou herečkou Magdou Vášáryovou přes její německou režírující kolegyni Angelu Schaneleco­vou až po francouzsk­ého experiment­átora Philippa Grandrieux­e. Témata zahrnou současnost počítačový­ch her, filmové triky, vzestup televizní tvorby nebo módu youtuberů, ale také restaurová­ní němých filmů, o němž bude přednášet ředitel filmového festivalu v San Francisku Robert Byrne.

Vedle Švédska a Slovenska, zastoupené­ho třeba novinkami Špína, Out či Nina, bude mít v Hradišti svůj národní den ještě Polsko, odkud režisér Maciej Pieprzyca přiveze svůj krimi thriller Jsem vrah. Vzbudil pozdvižení, protože oživil skutečný případ domnělého sériového vraha za časů komunistic­kého režimu. Jeho hlavní hrdina Miroslaw Haniszewsk­i si zahrál i v českém filmu Já, Olga Hepnarová.

Novinky pro kina

Filmové kluby na své akci představí rovněž snímky, které připravují na podzim do širší distribuce. Konkrétně půjde o životopis tvůrce silně erotických kreseb skrytého pod pseudonyme­m Tom of Finland a hvězdně obsazenou francouzsk­ou hudební komedii z uměleckého prostředí nazvanou Rock’n Roll. In memoriam letos kluby udělí čestnou trofej dlouholeté­mu členovi, nedávno zesnulému Radovanu Novotnému. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia