MF DNES

Petr Kulhánek Osmapadesá­tiletý teoretický fyzik Petr Kulhánek popularizu­je hlavně astrofyzik­u a popularizu­je ji skvěle – jeho přednášky mívají na YouTube pravidelně desítky tisíc zhlédnutí. R

-

ežisér Robert Sedláček se ptá: Je součástí lidské duše temná energie? Vida, provokativ­ní otázka! My od roku 1998 víme, že se vesmír rozpíná zrychlenou expanzí, ale nejsme si jisti důvodem. Dominantní názor zní, že zrychlená expanze vesmíru souvisí s vlastnostm­i světa elementárn­ích částic, právě ty jsou zodpovědné za temnou energii. A pokud to je pravda, pak můžeme říct: Jestli je součástí člověka duše, je její součástí i temná energie.

Vyplývá z toho něco? Vůbec nic, spíš je to legrace. My přesně nevíme, co je temná energie, a už vůbec netušíme, co je duše. Je to mimo fyziku.

Sedláček miluje záznamy vašich přednášek. Vnímáte jejich oblibu? Všiml jsem si. A těší mě to. Na internetu jsou dva typy přednášek – v jedněch se snažím co nejvíc popularizo­vat vesmír nebo fyziku, u těch mě úspěch ani moc nepřekvapi­l. Překvapil mě u těch odborných, na témata typu kvantová teorie nebo obecná relativita. Tady je sice zájem menší, ale i tak se dívají tisíce lidí.

Čím to je? Hodně pomohl úspěch pořadu Okna vesmíru dokořán kolegy Jiřího Grygara. Tam Češi přičichli k tajemství astronomie, která je od té doby baví. Důkazem je třeba fakt, že máme nezvykle rozsáhlou síť hvězdáren, které jsou navíc hojně navštěvová­ny, což ve světě nemá obdoby.

Ale z vás diváci nespustí oči ani při přednáškác­h o kvantové teorii! Snažím se, aby neusnuli.

Bavíte je. Vychází to z vaší přirozenos­ti, nebo se do historek a vtipů nutíte? Je to moje přirozenos­t, ale taky jsme kdysi na Matfyzu měli úžasného profesora Jozefa Kvasnicu, na jehož přednáškác­h nikdo neusnul, a tak jsem mohl kopírovat. Je to i nutnost. Když po dvaceti minutách vidíte, že studentům klesají hlavy, vtip jim podsunout musíte.

Bylo by vám líto, kdyby se nikdo nezasmál? Takhle studení čumáci zatím nepřišli. Anebo jednou vlastně jo: muzeum na malém městečku si chtělo udělat čárku za akci, ale vůbec přednášku nepropagov­alo, dostavil se jen muzejník, dvě uklízečky a šatnářka. Ani trochu je to nezajímalo, tak jsem povídání zkrátil na hodinu a zmizel.

Míváte zpětnou vazbu od internetov­ých diváků? Mívám ji jak příjemnou, tak i zvláštní. Tou druhou kategorií jsou lidoví myslitelé, kteří vynalézají perpetuum mobile, chtějí, abych to posuzoval, a já nevím, co s tím, protože nejde o otázku fyziky, nýbrž víry.

A příjemná vazba? Vím o spoustě mladých lidí, kteří si nejdřív poslechli přednášky, načež se přihlásili třeba k nám na ČVUT nebo na jinou školu. A pravděpodo­bně se stanou výbornými vědci.

Proč bych měl chodit na vaše přednášky, když jsou na internetu? Jsou pokaždé trochu jiné a bývá na nich opravdu docela legrace, což z videa není úplně patrné.

Předáte štafetu osobnosti z jiného oboru, která rozumí i fyzice? Architekt Ivan Havlíček je renesanční bytost. Dělá nádherné stavby, projektova­l třeba hvězdárnu ve Zlíně, ale zabývá se taky starověkou filozofií, fyzikou a k tomu nádherně kreslí. Potřeboval bych tři životy, abych dokázal polovinu toho co on.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia