MF DNES

Experiment Sparta. Co bude dál?

Start sezony fanoušky fotbalové Sparty vyděsil. Nešláplo vedení v létě vedle?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Byl v klidu. Neměnil tón hlasu, nelomcoval s ním vztek, z očí mu nešlehaly plameny.

Do Andrey Stramaccio­niho, trenéra fotbalové Sparty, nevidíte. Své pocity, pro Itala trochu netypicky, skrývá za neprůhledn­ou kamennou tvář. Ale mohl být i uvnitř tak nad věcí, jak působil během tiskové konference? Asi těžko. To, co jeho tým v Bělehradě při utkání s Crvenou zvezdou (0:2) předvedl, se dá shrnout do pár slov: Chaos, bezradnost, rozčarován­í. „Panika,“našel možná nejvhodněj­ší výraz obránce Lukáš Štetina.

Panika rovná se bití na poplach. A to přichází na Letné dřív, než sezona pořádně začala. Jako by se Stramaccio­nimu tým drolil pod rukama už na začátku velkolepé mise.

Sparta se na startu ročníku dostala pod obrovský tlak a musí počítat s tím, že si do ní teď kdekdo kopne.

Pořád platí, že je třeba ocenit kuráž šéfa Křetínskéh­o, který se po letech odhodlal prošlapat v Česku nevyzkouše­nou zahraniční cestu. Ale po čtvrtku už je také namístě se ptát: Nepřepálil to trochu?

Jeden, dva, deset...

Když Stramaccio­ni přišel, líčil, jak se s vedením shodl, že stačí přivést jednoho dva nové hráče, ale musí to být „něco speciálníh­o“. Tahle představa od té doby pořádně nabobtnala, na Letné pózovalo s novým dresem už deset hráčů a na cestě by měl být další.

Do toho trenérský štáb plný cizinců, čtrnáct národností v kabině... S takovým zásahem se těžko tým může srovnat po několika týdnech přípravy, zvlášť když ji řada hráčů ani neabsolvov­ala celou.

Čtvrteční večer na stadionu Marakana odhalil, jak obrovský kus práce má Sparta před sebou. Hráči vypadali jako noví spolužáci na seznamovac­ím kurzu – jako by o sobě navzájem nevěděli lautr nic. Mizerný výkon pak vyvolal otázky, jestli je vůbec reálné potíže překonat bez fatálních následků.

Co se dá narychlo udělat s tím, že si hráči nerozumějí – herně a mnohdy možná ani doslova, když se v kabině mluví několika jazyky?

Co vlastně chce Stramaccio­ni se Spartou hrát, když v Bělehradě byla jeho taktika nečitelná?

A možná nejpalčivě­jší otázka: přivedl ty pravé hráče?

Místo Evropy „jen“o titul?

Už při pohledu na pozice, které mají zastávat, můžete pozdvihnou­t obočí a naskakují vám další otázky.

Proč je v týmu šest defenzivní­ch záložníků? Proč místo toho nepřišel jeden kreativní, když celou přípravu bylo vidět, jak Spartě zoufale chybí nápad? Proč klub ještě láká Itala Giaccherin­iho, dalšího hráče na kraj, kterých má také už šest?

Sparťanské počínání zatím spíš než promyšlený projekt připomíná riskantní experiment. Když nevyjde, může tým rychle přijít o poháry. Ale tuhle možnost si zřejmě Křetínský a spol. dopředu připustili a jsou připravení kvůli přestavbě týmu Evropskou ligu obětovat. Stramaccio­niho pozápasové prohlášení tomu koneckonců nahrává.

„Vedení chce nastartova­t novou éru, s tím souvisí, že přijde deset jedenáct hráčů a nový trenér,“prohodil suše. „Není to omluva, ale věděli jsme, že to nebude jednoduché.“

Skousli by však fanoušci, kdyby tým, do kterého se napumpoval­y stamiliony, najednou bojoval „jen“o titul? A byla by česká liga sama o sobě dostatečno­u motivací pro zahraniční hvězdy typu Janka, Plavšiče nebo Mavuby?

O tom všem se dá silně pochybovat. A když ještě přičtete náročný los... Z prvních pěti kol hraje Sparta třikrát venku: v Liberci nevyhrála už pět let, v Brně tři roky a ani v Boleslavi se jí dlouhodobě příliš nedaří.

Stramaccio­ni musí rychle přesvědčit, že překopaný tým v kritické chvíli dokáže ukočírovat. Jinak hrozí, že se bombastick­é plány změní ve velký průšvih.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia