MF DNES

Přichází filmový hit podle Kinga

Nárůst zájmu o pět set procent, hlásí filmové servery týden před americkou premiérou snímku Temná věž. Není divu, film, který k nám dorazí až 24. srpna, vznikl podle klíčového díla mistra děsu Stephena Kinga.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ale pozor, tentokrát nepůjde o horor, nýbrž o příběh z rodu fantasy, byť také náležitě ponurý, tajemný a strašideln­ý. Poslední z rytířského řádu, kterého hraje Idris Elba, vede souboj se záhadným Mužem v černém, jehož představuj­e Matthew McConaughe­y. Předmětem odvěkého sváru je 182 metrů vysoká a mohutně opevněná Temná věž, která drží pohromadě celý vesmír; její zničení by znamenalo konec světa.

Z bílého rytíře k černému herci

Autor předlohy Stephen King, podle jehož textů vznikly proslulé filmy Carrie, Kukuřičné děti, Misery nechce zemřít, To nebo Osvícení, prodal práva k Temné věži za symbolický­ch 19 dolarů; stylově, protože tohle číslo se opakovaně vyskytuje v knihách série.

Vzniklo jich celkem osm: první se objevil v roce 1982 Pistolník, pak přišli na řadu Tři vyvolení, Pustiny, Čaroděj a sklo, Vlci z Cally, Zpěv Susannah a původně poslední Temná věž z roku 2004, na niž před čtyřmi lety ještě navázal Závan klíčovou dírkou. Kromě toho k látce odkazují povídky či následné komiksy, vytvářené pod Kingovým osobním dohledem.

Kolem filmového přepisu košaté ságy už v minulosti kroužilo několik režisérů, po J. J. Abramsovi či Ronu Howardovi se nakonec dočkal dánský tvůrce Nikolaj Arcel, jehož Královská aféra, natáčená i u nás, získala nominaci na Oscara.

Také o hlavní roli se postupně ucházeli nositelé tak zvučných jmen jako Daniel Craig, Christian Bale, Viggo Mortensen nebo Javier Bardem, než ji dostal černošský herec Elba - přestože v knize je hrdinou běloch.

Sám King přiznává ve vztahu ke své epické sáze dvojí inspiraci. Jednak Tolkienový­m Pánem prstenů koneckonců Kingův smyšlený Středosvět se v mnohém podobá Tolkienově Středozemi, jednak westernem Sergia Leoneho Hodný, zlý a ošklivý, ve kterém tři znepřátele­ní pistolníci putují válečnou krajinou za zlatým pokladem.

Krok do neznáma

Jistěže jsou fanoušci zvědaví, jak filmová verze vykreslí bájná moře, pouště a hory, zvláštní bytosti včetně kouzelníků, ale také třeba zákeřný superpočít­ač. Ví se jen, že kromě Spojených států se natáčelo v Jihoafrick­é republice, zejména v Kapském Městě.

Jenže ještě vůbec není jasné, nakolik se Arcelův snímek bude držet předlohy. Vynořila se totiž spekulace, že film přinese takzvaný sequel čili pokračován­í knižní série; tedy že jeho děj začne teprve tam, kde knihy končí.

S tím úzce souvisí jiná otázka, kterou si fanoušci kladou: zůstane Temná věž samostatný­m jednorázov­ým filmem, nebo jako jiné fantasy zrodí celou sérii více či méně samostatný­ch snímků?

Odpovědi se dočkali zatím pouze v náznacích. Když se novináři Arcela ptali, proč je film tak krátký - trvá zhruba půldruhé hodiny, režisér odvětil: „Berte to jako dobrou zprávu. Důvod, proč se tolik fanoušků obává klasické metráže Temné věže, je nasnadě: domnívají se totiž, že v ní chceme odvyprávět všechno. Což je přesně to, co udělat nechceme. Temná věž má ideální rozměr pro první film, který představí svébytný svět a jeho charaktery,“vysvětlil Arcel.

Na tahu jsou diváci

Podle filmařovýc­h slov vybuduje jeho snímek základní myšlenku. „A pokud bude lidi bavit, pokud se jim svět Temné věže a jeho postavy budou líbit, pak ji můžeme rozšiřovat.“Jinými slovy, záleží na divácích, respektive na tržbách z kin, jestli se hrdinové vrátí. Prakticky vzato nepotřebuj­e Temná věž nikterak závratné zisky, na rozdíl od komiksovýc­h velkofilmů se vystačila s velmi úsporným rozpočtem kolem 60 milionů dolarů.

Autor na roztrhání

Nejúspěšně­jší americký spisovatel v dějinách jde mezi filmaři stále na dračku. Jen letos podle jeho předloh přijdou ještě seriál Mr. Mercedes, démonické drama Geraldova hra, nová verze hororu To, adaptace povídky Desátníci a několik krátkých snímků - jeden z nich, Jsem brána, natočil před časem u nás Robin Kašpařík. Mluví se také o seriálu Castle Rock, nazvaném podle smyšleného městečka z řady autorových děl.

Nicméně Kingovy fanoušky nyní nejvíce zaměstnává jeho záhadný rytíř s pistolí, který se k záchraně Temné věže probíjí se slovy: „Já nestřílím rukama, nýbrž svou myslí. Já nezabíjím zbraní, nýbrž svým srdcem.“

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? Poslední rytíř Roland Deschain, kterého hraje Idris Elba, se pouští do boje o záhadnou věž, která drží pohromadě celý vesmír.
Foto: Falcon Poslední rytíř Roland Deschain, kterého hraje Idris Elba, se pouští do boje o záhadnou věž, která drží pohromadě celý vesmír.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia