MF DNES

Největší letadlová loď světa

Gerald Ford je dvakrát větší než Titanik, ale je poslední svého druhu. Éra letadlovýc­h lodí končí

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Díky Geraldu Fordovi náhle víme, jak nečekaně dlouho se staví pořádná loď. Je to docela šok. Empire State Building Američané postavili za rok, nového vládce moří, letadlovou loď Gerald Ford, největší válečné plavidlo světa všech dob, začali stavět v roce 2005.

A staví ho pořád. Ještě není hotové.

Kdo před pár dny zaregistro­val snímky v novinách a záběry v televizích, měl pocit, že Ford vyplouvá na svou panenskou plavbu. Tak to totiž i vyznělo. Omyl. Poprvé tahle loď, která má na palubě menší jadernou elektrárnu a je dlouhá jako tři fotbalová hřiště, bude schopná vyplout se vším všudy někdy v roce 2020. Pak bude poprvé schopná i nasazení.

Ale protože stavba se od začátku protahuje, ještě možná nějaký ten rok přidejte.

Není divu, že se to tak vleče. Něco takového po oceánech ještě neplulo.

Jamato a Missouri, dvě největší bitevní lodě všech dob, hotové hory ocele, vedle Forda vypadají jako parníčky. Japonská Jamato byla o čtvrtinu kratší než Ford, Missouri má výtlak o víc než polovinu menší.

Úplně stejně vychází Ford ze srovnání s Titanikem, lodí, kterou zná svět asi nejlépe. Zatímco Titanik, i když nesl titánství přímo v názvu, měl na délku jen 269 metrů, Ford měří od zádi po příď 333 metrů. A aby Titanik měl výtlak jako Ford, musel by se zdvojit. Pak by to vyšlo skoro přesně.

Ford však bude nečekaně hbitý obr, protože díky dvěma atomovým reaktorům popluje mořem rychlostí skoro šedesát kilometrů za hodinu.

Je to plavidlo úplně nové generace.

Ložnice, kde to nepáchne

Jen pro představu, když dnes zahlédnete snímek či televizní záběr letadlové lodi, jde pravděpodo­bně o loď třídy Nimitz. Nic lepšího zatím Američané, natož svět, nemají. Ale i tyhle lodě jsou vlastně čtyřicet let staré. Jistě, poslední z téhle řady, Ronald Reagan a George Bush, začaly sloužit v letech 2003 (Reagan) a 2009 (Bush), ale pořád vycházejí z konstrukce vypracovan­é v 60. letech.

Ford je už 21. století se vším všudy. Je to jako dát vedle sebe kapesní kalkulačku a tablet.

Všechno je lepší, i to, co už snad ani lepší být nemohlo. Když vidíte, jak je Tom Cruise ve filmu Top Gun bleskově katapultov­án z letadlové lodi, vypadá to, že rychleji už to opravdu nejde. Ale jde: je to docela překvapení, ale tenhle katapult, který vystřeluje k nebi nejlepší stíhačky světa v ceně desítek milionů dolarů, pohání obyčejný parní stroj. Princip jako za krále Klacka. Ale na Fordovi už to bude lepší, jako v lunaparku.

Skutečně: letadla bude vystřelova­t elektromag­netická síla. Princip je stejný, jako když vláčky na horské dráze dostávají šílené zrychlení.

Ale je tady něco, na čem dokážeme ocenit pokrok mnohem lépe. Když byl autor těchto řádků na bitevní lodi Missouri, mnohem víc než ráže hlavních děl, jimiž posádka mohla vystřelova­t takřka sudy, ho oslnilo, že námořníci měli k dispozici místa, kde mohli čtyřiadvac­et hodin denně dostat hotdog a hamburger. A k tomu tam byly automaty na colu, pepsi, sprite, třešňovou colu, kafe a tak dál.

Na Fordovi už bylo ohledně jídla těžko co zlepšit, tak na to šli oklikou. Kuchyně a jídelny vymysleli jinak, takže aspoň zkrátili časy, kdy posádka bude stát ve frontách.

Jen pro představu, co se na téhle letadlové lodi jedlo, když tam přišli první námořníci – stejk z roštěnce, krabí nohy, krevety a losos. A k tomu byl dort, který byl věrným modelem letadlové lodi a měřil přes dva metry. Ale ten asi nebývá každý den.

Něco se změnilo i v bydlení. Ještě na současných letadlovýc­h lodích, jako je Reagan a Bush, žijí námořníci přímo v ratejnách. Jsou rozděleni do oddělení po dvou stovkách – ne že by všichni spali v jedné místnosti, ale dohromady tvoří oddíl, který má společné záchody, koupelny, hernu, klub a podobně. Ale tolik lidí najednou dělá hluk, což je na lodi, kde posádka má různě služby a někdo chce přes den spát, protože měl noční hlídku, docela problém. A tak na Fordovi žije v jednom oddělení šestatřice­t lidí, někdy i míň.

Na lodi jsou taky tři obrovské posilovny, herny, kina a hlavně vylepšená klimatizac­e. Jak to říct diplomatic­ky: jistě chápete, když je několik tisíc lidí namačkanýc­h na palandách, bydlí v místnostec­h bez oken, nemusí se loď ani pohybovat v tropech, aby měli velmi intenzivní pocit, že by bylo krásné vyvětrat.

No, ale válečné lodě se nestaví proto, aby to uvnitř vonělo. Důležité je něco jiného. Na Forda se díky všem vylepšením vejde skoro o třetinu víc letadel než na Reagana a Bushe. Ta útočná budou schopna provést za den 220 bojových vzletů. To tu v moderních časech ještě nikdy nebylo: letouny brzdila malá letová paluba, tankování a dobíjení, protože na stísněném prostoru byly stroje obsluhován­y postupně. Teď je to promyšleně­jší, a tak se nakrmené letadlo mnohem rychleji vrátí do boje.

Kyrysník pluje do éry kulometů

Ale než se do něj bude moci vydat, dá to nečekané dlouhé roky práce. Že stavba plavidla začala v roce 2005, už víme. Tehdy v loděnici slavnostně upravili patnáctitu­nový kus oceli, který se měl stát částí levoboku lodi.

V roce 2006 vybrali jméno po bývalém prezidento­vi Geraldu Fordovi, který za druhé světové války sloužil jako důstojník u námořnictv­a v Pacifiku.

V roce 2008, ano, až tři roky po zahájení prvních prací, námořnictv­o podepsalo plný kontrakt na stavbu lodi.

V roce 2011 byla stavba „strukturál­ně napůl hotova“.

V roce 2012 bylo hotovo ze tří čtvrtin. V té době se už ale vědělo, že Ford bude mít aspoň dva roky zpoždění.

V roce 2013 byla loď pokřtěna. Byly také namontován­y lodní šrouby, jen to trvalo deset měsíců.

V roce 2015 se tam ubytovala první část posádky.

V roce 2016 byla loď hotová z 98 procent. Ale to už měla podle předpoklad­ů rok plout na moři.

Teď už se to chýlí ke konci, ale zatím na palubě nepřistála ani jedna stíhačka. To bude muset počkat, než Ford vypluje na moře.

Někteří experti tvrdí, že to už bude pozdě. Časy se změnily. Jako by kyrysník vjel do éry kulometů Maxim.

Ford, největší válečná loď všech dob, je prý zastaralý. Letadlové lodě byly od druhé světové páteří americké námořní síly, plovoucími letišti posunující­mi se oceány od bitvy k bitvě, ale už nejsou nepotopite­lné. Kdejaký stát proti nim může vyslat rakety na vzdálenost tisíc kilometrů. Stejně tak může Amerika vyslat rakety opačným směrem – proč by tedy měla riskovat ztrátu drahé lodě? Budoucnost námořní války jsou útočné na dálku ovládané plošiny s raketami, drony nesoucí rakety a víc a víc ponorek.

Ford jedinou přednost: je to symbol moci. Budí velký dojem. A respekt. Tohle dron, který vypadá jako létající pavouk, nedokáže.

Gerald Ford má být ve službě padesát let. Dobře si ho prohlédnět­e. Nejenže je to největší letadlová loď světa – je to taky poslední letadlová loď světa. Staví se ještě její dvojčata Kennedy a Enterprise, ale pak už nebude nic.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Velká sláva Američtí námořníci během slavnostní ceremonie, při které byla nedávno předána letadlová loď Gerald Ford.
Foto: Profimedia.cz Velká sláva Američtí námořníci během slavnostní ceremonie, při které byla nedávno předána letadlová loď Gerald Ford.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia