MF DNES

Rusko-USA: daču za daču, zub za zub

Rusko-americké vztahy se samospádem pod tíhou okolností propadají do 2. studené války, aniž si to některá ze stran přeje.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Někteří američtí diplomaté v Moskvě včera zjistili, že mají měsíc na to, aby si zapakovali a odjeli. Ti, kteří zůstanou, právě přišli o místo, kam jezdili venčit psy a dělat barbecue.

Rusové právě dorovnali trumfy, které v prosinci Amerika vyhodila na stůl a od té doby je dohazovala.

Poté, co americký Senát odhlasoval další sérii protiruský­ch sankcí, střelili zpět i Rusové. Chtějí, aby veškerý diplomatic­ký personál USA v Rusku činil 455 lidí přesně, takže ti nadbyteční musí odjet. Údajně se to může týkat až stovek lidí. Kromě toho Rusové Američanům zavřou dva rekreační objekty u Moskvy. Totéž už udělaly USA Rusům.

Dača za daču, zub za zub. Styl studené války je zpátky a logika taky.

Jde o další doklad zlověstnéh­o trendu: vztahy mezi Amerikou a Ruskem se pohybují po sestupné spirále, protože se staly zajatcem americké občanské války, v níž je Rusko klackem, jímž opozice bije Donalda Trumpa.

Je paradoxem, že s nástupem prezidenta, který dával najevo ochotu upravit napjaté vztahy s Rusy, se napětí naopak propadlo na nejhorší úroveň od studené války.

Demokraté a většinově liberální média, jež jsou na jejich straně, tlačili zatím nikým nepotvrzen­ý příběh o obrovském ruském vměšování do voleb jako vysvětlení porážky Hillary Clintonové. Ale účelová legenda začala žít vlastním životem a ničí vztahy mezi oběma zeměmi. Washington posedla ruská hysterie, takže se ozývají hlasy, že pokud se prokáže, že se Rusové vměšovali do prezidents­kých voleb, je třeba to brát jako válečný akt.

Nálada je tak vyhrocená, že svazuje Trumpovi ruce. Jakýkoli pokus o oteplení s Ruskem by byl velmi podezíravě zkoumám s tím, že Trump je Putinem dosazená loutka. Když se nedávno oba prezidenti setkali v Hamburku, bylo Trumpovo každé gesto doma pitváno jako potenciáln­í zrada. Něco takového američtí prezidenti nezažili ani v nejtemnějš­ích letech studené války. Rusko je bráno jako zásadní hrozba, i když je nesrovnate­lně slabší než tehdy.

Celá tato situace začíná skutečně tlačit americko-ruské vztahy ke dnu. Trump taktizuje, a aby se zbavil nálepky proruského člověka, čas od času sám přitvrdí, aby své kritiky předskočil. Občas nečekaně zakalí pozici vůči Sýrii, tu na Ukrajině, občas přímo proti Rusku. Pak se zase vrátí zpátky, ale celkový dojem je americká nečitelnos­t.

A dvojkolejn­ost, protože Trumpovi nyní krade zahraniční politiku Senát. Před pár dny sám o své vůli přitvrdil ruské sankce – pro jistotu, co kdyby je chtěl snad Trump uvolnit.

Sankce a vypovězení amerických diplomatů z Ruska zdaleka není finále této vybíjené. Dokud si USA nevyřeší svůj domácí konflikt, nezlepší se nic a vztahy Ruska a USA budou zbytečně chladné jako za studené války – a místy taky tak horké.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia