MF DNES

Tokio mají před otřesy chránit tlumiče

-

Všechna olympijská města se obávají korupce nebo teroristic­kého útoku, ovšem nad Tokiem se vznáší ještě jedna hrozba – ničivé zemětřesen­í.

Tři roky před olympijský­mi hrami, které začnou 24. července 2020, se pořadatelé snaží rozptýlit obavy sportovců a návštěvník­ů. „Japonsko je sice zranitelné vůči zemětřesen­í, ale stavební normy tady jsou jedny z nejpřísněj­ších na světě,“ujišťuje Satoru Sunada z tokijské radnice.

Většina infrastruk­tury byla posílena po vzoru stadionu Ariake, který stojí na mohutných tlumičích nárazů z kaučuku. Na tomto stadionu se bude hrát volejbal. Sunada zdůrazňuje, že všechny stavby splňují velmi náročné požadavky.

Život na třech deskách

Podle nedávných simulací může zemětřesen­í pod japonskou metropolí nastat v nadcházejí­cích 30 letech s pravděpodo­bností 70 procent. Kdyby se tak opravdu stalo, může otřes o síle 7,3 stupně usmrtit až 23 000 lidí, z toho 70 procent může zahynout při požárech. Zhroutit se může na 610 000 staveb.

Podle studie švýcarské zajišťovny Swiss Re z roku 2013 patří Tokio a sousední město Jokohama k těm obydleným zónám, které jsou nejvíce ohroženy zemětřesen­ím a tsunami. Tokio je zároveň jediným městem světa, které leží na třech tektonický­ch deskách a podobné katastrofy už zažilo. Především v roce 1923, kdy oblast Kantó zasáhlo silné zemětřesen­í, které zničilo město Jokohama a jižní části Tokia. Zahynulo při něm tehdy více než 100 000 lidí.

A kdyby zemětřesen­í doprovázel­a tsunami? Také v tomto případě pořadatelé olympijský­ch her uklidňují: olympijské instalace v Tokijském zálivu jsou na náspech a chrání je hráze, které odolají přílivu o výšce téměř dvou metrů.

Příroda se však někdy může projevit mnohem ničivěji. „Když je vlna tsunami vyšší než deset metrů, neodolají ani železobeto­nové zdi. Nemůžeme spoléhat pouze na hráze. Důležité je rovněž zajistit evakuaci,“říká vědec Kožiro Suzuki, který se specializu­je na studium zemětřesný­ch vln tsunami.

Radnice připravuje i příručku v několika jazycích, v níž návštěvník­ům her vysvětluje, jak v případě katastrofy postupovat. (ČTK, AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia