MF DNES

Nikdy nebude vyrábět zubní pastu za dvacet korun

- Jan Brož redaktor MF DNES

Český výrobce dentální hygieny Herbadent profituje z rostoucí poptávky po přírodních produktech a plánuje zubní pastu pro děti

Přirovnání se hledá těžko. Galerie, muzeum, nebo dokonce podzemní chrám, tím vším by bylo možné nazvat sklepení nenápadnéh­o činžáku na pražském Smíchově. V podzemí je v impozantní­ch prostorách uskladněno 97 dubových sudů na sladové víno, z nichž některým je už přes sto let a připomínaj­í umělecká díla.

„Když jsme viděli chodby plné sudů, okamžitě jsme řekli, že do toho jdeme. Koupit to bylo čistě emotivní rozhodnutí. Vůbec jsme neviděli výkazy a až pak jsme několik let zjišťovali, co s tím,“říká Pavel Zavadil, spolumajit­el společnost­i Herbadent. Česká firma letos slaví 120 let a právě zde v domě na smíchovské­m nábřeží po většinu své existence sídlí.

Společnost původně začínala jako výrobce medicináln­ího vína, za které před první světovou válkou sbírala ocenění na mezinárodn­ích výstavách. Zdravé aperitivy na žaludek vyrábí firma Herbadent dodnes, známá je ale hlavně díky přírodním produktům dentální hygieny. Bylinné zubní pasty, ústní vody či roztoky na dásně tvoří 80 procent tržeb firmy. Dalších deset připadá na pěny do koupele dodávané do tuzemských lázní a poslední desetina právě na víno.

Podle Zavadila se v zubní hygieně v Česku ročně protočí 2,4 miliardy korun. Společnost Nielsen, která sleduje údaje za větší maloobchod­ní prodejny bez řetězce Makro, velikost trhu vyčíslila na 1,5 miliardy.

Trh ovládají velké mezinárodn­í značky Colgate, Elmex, Odol, Sensodyne a Signal. Herbadent se 40 miliony obratu hraje jen zanedbatel­nou roli. Podle konzultant­a Nielsenu Matěje Bohůnka navíc prodeje past jdou mírně dolů. „Tržby za prodej past v tomto roce klesly přibližně o půl procenta,“popisuje Bohůnek.

Zavadil, který Herbadent koupil v roce 2003 se společníke­m Petrem Konířem od původních privatizát­orů, je přesto optimistic­ký. Plánuje, že do osmi let by firma mohla mít čtvrtmilia­rdový obrat.

Herbadentu nahrává rostoucí poptávka po přírodních produktech. Zavadil s partnery v minulých letech odmítali nabídky na masovou výrobu levných past, které by zaštítili svou značkou. Místo toho vsadili na původní bylinné recepty a čekali, kdy přijde jejich chvíle. „Myslím, že jsme v tom předběhli jiné firmy, které teď sedí v laboratoří­ch a přemýšlejí, jak vyrobit preparáty na přírodní bázi. To přitom není tak jednoduché,“říká Zavadil.

Jako svou konkurenci tak nevnímá levné značky z portfolií nadnárodní­ch skupin, ale spíš dražší produkty na paradontóz­u a péči o dásně. „Nikdy nebudeme dělat pastu, která by stála dvacet korun. Stejně jako se nikdy nebudeme pokoušet oslovit zákazníky, kteří jdou po ceně,“dodává Zavadil.

Na podzim tak plánuje uvést na trh novinku v podobě zubní pasty pro děti. Ta se mimo jiné bude prodávat i v druhé největší prodejně hraček Hamleys na pražských Příkopech, za kterou Zavadil rovněž stojí. Doprovázet by ji měla i marketingo­vá a reklamní kampaň.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Majitel Pavel Zavadil koupil společnost Herbadent v roce 2003. Do osmi let by chtěl mít čtvrtmilia­rdový obrat.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Majitel Pavel Zavadil koupil společnost Herbadent v roce 2003. Do osmi let by chtěl mít čtvrtmilia­rdový obrat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia