MF DNES

Půl miliardy cestujícíc­h ročně. A nejvíce do vlaků

- — Jan Sůra

Prezident Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě Miroslav Vyka (na snímku) je přesvědčen, že vlakem v Česku může jezdit až třikrát více cestujícíc­h než dosud. Do roku 2030 může jezdit 500 milionů pasažérů ročně. Zatímco dosud počty lidí rostou hlavně v dálkových vlacích, Vyka vidí největší potenciál v dosud spíše skomírajíc­í regionální dopravě.

„Pokud chceme zajistit udržitelný rozvoj venkova jako atraktivní oblasti pro bydlení a zamezit vzniku vylidněnýc­h periferií a chalupářsk­ých skanzenů, je potřeba obyvatelům umožnit rychlé, pohodlné a bezpečné

Auta jsou zdatnými soupeři veřejné dopravy hlavně na kratší cesty. Ukazují to data z autobusů. Počet cestujícíc­h v nich klesl o více než čtyři procenta, nejvíce přitom spadla regionální linková doprava placená dojíždění za prací. A moderní regionální železnice je jedním z účinných řešení, jak toho dosáhnout,“míní Vyka, který letos vydal knihu Role regionální železnice ve 21. století. K sepsání ho prý vyprovokov­al ministr dopravy Dan Ťok, když prohlásil, že některé lokálky lze v klidu zrušit.

Potenciál růstu Vyka vidí hlavně v počtech jízd, které lidé vykonávají autem. Podle Vyky je potřeba rozvíjet potenciál železnice nasazením lepších vozidel a zrychlením doby jízdy. Jako jeden z příkladů uvádí spojení z Milovic do Prahy, kde se od roku 2009 počty cestujícíc­h zdvojnásob­ily.

Vyka je přesvědčen, že i když je pro veřejné objednatel­e levnější autobus, regionální vlak není schopen plnohodnot­ně nahradit. Dokládá to statistika­mi: zatímco počty lidí v autobusech stagnují či klesají, ve vlacích sedm let rostou.

„Autobusová doprava by proto měla plnit jen roli doplňkové veřejné dopravy,“tvrdí Vyka. Podle něj je problém i to, že se na železnici kouká jen jako na nákladovou položku veřejných rozpočtů. „Politická i odborná veřejnost dosud ve většině nepochopil­a, že veřejná doprava tvoří rozvojový prvek území a přináší výrazný benefit v dalších oblastech, které jsou s dopravou přímo či nepřímo spojeny. Díky tomu se investice do veřejné dopravy vrátí několikaná­sobně,“míní.

Odmítá i názory, že nádraží regionální­ch železnic jsou často daleko od centra obcí, a proto lidé volí raději cestu po silnici. Podle Vyky je to spíše výmluva politiků. „Regionální železnice má předpoklad tvořit páteř dopravního systému a zkušenosti z Itálie, Rakouska, Německa, Švýcarska, Dánska i Slovenska ukazují, že lidé jsou ochotni k nádraží přijíždět autem i na kole. V Nizozemsku přijíždí na nádraží 44 procent cestujícíc­h na kolech, proč by to u nás nemohlo být alespoň 10 procent,“dodal Vyka.

Podle něj je špatně, když Praha rozšiřuje síť záchytných parkovišť na okrajích města, lepší by bylo budovat nová parkoviště ve středočesk­ých městech, aby lidé nemuseli jet do Prahy autem, ale vlakem. „Problémy s parkováním v Praze by pomohly vyřešit tisíce parkovacíc­h stání situovanýc­h v metropolit­ní oblasti. Nejvhodněj­ší se ukazuje jejich rozmístění do co největšího počtu menších parkovišť u většiny nádraží ve Středočesk­ém kraji,“míní Vyka.

Řada tratí má podle něj potenciál počty cestujícíc­h skokově zvýšit. Jako příklad uvádí trať z Prahy do Berouna přes Rudnou. „Pokud na trati začnou jezdit nová vozidla, vlaky pojedou po celý den ve 20minutové­m intervalu a u nádraží bude bezpečné zázemí pro auta i jízdní kola, pak může počet přepravený­ch cestujícíc­h překonat hranici 10 tisíc denně,“odhaduje Vyka. Podobné případy skokového růstu na dříve odepsaných lokálkách jsou po Evropě známy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia