MF DNES

Lidé i zboží v pohybu. Doprava roste

Počty cestujícíc­h ve vlacích se zvyšují osm let

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

lakem jezdí čím dál víc lidí, stejně jako auty. Naopak zájem o meziměstsk­é cesty autobusem stagnuje. Ukazují to oficiální čísla za první čtvrtletí z ministerst­va dopravy. Roste podle nich v tuzemsku jak přeprava lidí, tak zboží.

To, že v době prosperity více lidí jezdí autem, jak dokreslují statistiky prodaných pohonných hmot, není překvapení­m. Zvyšující se počet lidí, kteří k přesunu volí železnici, však udiví.

Meziročně množství pasažérů ve vlacích vzrostlo v prvním letošním čtvrtletí o dvě procenta na bezmála 44 tisíc. Přepravní výkon, tedy počty ujetých kilometrů násobené počtem cestujícíc­h, stoupl o tři procenta. To potvrzuje dlouhodobý trend: lidé ve vlacích jezdí častěji na delší vzdálenost­i.

„Trvalý pozvolný růst přepravený­ch osob na železnici ukazuje, že dlouhodobá konjunktur­a svědčí veřejné mobilitě navzdory růstu mezd a ekonomicky dostupnějš­ímu využívání vlastního automobilu. Cestování vlakem se stalo fenoménem doby. Lidé mohou čas během cesty využít k práci, zábavě nebo odpočinku a neztrácejí čas řízením automobilu a hledáním místa k parkování,“míní Miroslav Vyka, prezident Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě.

Růst letos hlásí všichni tři největší železniční dopravci. Hraje jim mimo jiné do karet modernizac­e dálnice D1, která přilákala do vlaků výrazně více lidí z osobních aut.

Největší růst vykázala městská hromadná doprava. Za první čtvrtletí vzrostla o více než šestnáct procent. Data z MHD mají ale nejmenší vypovídací schopnost o reálné přepravě kvůli vysokému počtu lidí s předplacen­ými jízdenkami. Skutečné počty jízd se tak často odhadují jen na základě průzkumů.

Po kraji radši autem

kraji. Naopak v mezinárodn­í dopravě se pozitivně projevuje konkurence dopravců, pád cen a lepší služby. Po nástupu společnost­i FlixBus na český trh a zavedení nových linek – hlavně RegioJetem – stoupl počet cestujícíc­h meziročně o 45 procent.

Často je důvodem úspěchu mezinárodn­ích linek i fakt, že jezdí po trasách, kde vlak není kvůli zastaralé trati konkurence­schopný. Typickou ukázkou je spojení Praha–Norimberk či Praha–Mnichov, kde jen přibývají memoranda o vylepšení železnice, ale ve skutečnost­i se s tratěmi nic neděje.

Nepatrný nárůst hlásí železnice i v nákladní dopravě. Podle dat za první čtvrtletí stoupl objem přepravené­ho zboží zhruba o procento. Nákladní dopravci si však dlouhodobě stěžují na nedostateč­nou kapacitu tuzemské železnice, zejména na hlavních koridorech.

Úspěšné první čtvrtletí mají za sebou rovněž tuzemští dopravci s kamiony, jimž objem zboží stoupl o 1,3 procenta. Ve skutečnost­i ale doprava rostla více, statistiky totiž zahrnují pouze české dopravce. Údaje z mýtných bran ukazují mnohem větší růst.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia