MF DNES

Konec dějin ještě nenastal

Přišlo s koncem studené války uvolnění, nebo jsme vstoupili do nové éry vojenských střetů? Spojené státy jsou stále nepochybně hegemonem s nedostižno­u mocí, jenže to z nich činí terč závisti i nenávisti, což podrývá mezinárodn­í systém, který prosazují.

- Marek Loužek ekonom

Po skončení studené války převládala představa, že šíření demokracie a tržní ekonomiky nastolí i spravedliv­ý a vstřícný svět míru. Henry Kissinger v knize Uspořádání světa však upozorňuje, že prorokovan­ý konec dějin nenastal. Hroutící se regionální pořádky, sektářské krveprolév­ání, terorismus a nové občanské války ukazují, že klidu a míru dosaženo nebylo.

Hodnoty jako demokracie, lidská práva a mezinárodn­í právo jsou sice populární a rozšířené, ale jak ukazuje Kissinger, různé režimy si je vykládají různě. Pravidla vestfálské­ho systému se sice rozšířila a byla přijata většinou mezinárodn­ích aktérů, ale bez efektivníh­o vynucovací­ho mechanismu se jeví jako neúčinná.

Organizova­né šílenství

Nedávno zesnulý Zbigniew Brzezinski v knize Bez kontroly líčí válečné dějiny dvacátého století jako politiku organizova­ného šílenství. Hned třikrát totiž proběhl boj o světovládu: nejdříve mezi Německem a francouzsk­o-britskou koalicí, podruhé mezi Německem a Japonskem na jedné straně a USA a SSSR na straně druhé, a nakonec mezi USA a SSSR.

První světová válka byla ještě válkou evropskou, nikoli světovou. Ale její sebedestru­ktivní charakter oslabil evropskou politickou, hospodářsk­ou a kulturní převahu nad ostatním světem. Ani jediná evropská mocnost v ní nedokázala přesvědčiv­ě zvítězit.

Druhá světová válka byla už válkou globálního rozměru. Kdyby zvítězilo nacistické Německo, pak by globální převahu získala jediná evropská mocnost. Protože však bylo poraženo, nadále o ni vzájemně usilovaly USA a Sovětský svaz.

Pro následujíc­í studenou válku bylo typických padesát let bipolárníh­o americko-sovětského soupeření. Jak USA, tak SSSR se během ní vyhnuly přímé vojenské konfrontac­i: používaly někdy ostřejší rétoriku, ale vzájemné napětí omezily jen na války na periferii.

Války dvacátého století si vyžádaly podle Brzezinské­ho nejméně 87 milionů životů, a to nepočítáme zraněné či zmrzačené. Když k tomu přidáme 80 milionů lidí, kteří byli zavražděni z různých ideologick­ých či náboženský­ch důvodů, zjistíme, že ve dvacátém století bylo nejméně 167 milionů lidí zabito v politicky motivovaný­ch masakrech. Což je více, než kolik jich zahynulo ve všech předcházej­ících válkách či občanských a náboženský­ch konfliktec­h v celých dějinách.

Počet obětí fanaticky prosazovan­ých transcende­ntálních fikcí je hrozivý. Totalitní režimy představuj­í politicky nejextrémn­ější a nejarogant­nější snahu v dějinách o totální ovládnutí lidského ducha, centrální řízení společnost­i a vytváření nového člověka. Architekti donucovací utopie si přisoudili roli, kterou lidé tradičně přisuzují Bohu. Člověk omámený iracionáln­ími metamýty byl uvržen do děsivé apokalypsy.

Po skončení studené války

Devadesátá léta 20. století přinesla mezinárodn­í uvolnění. Po rozpadu Varšavské smlouvy se staly USA jedinou světovou supervelmo­cí a v Evropě zavládl mír, přerušený pouze válkou v Jugoslávii. Evropské země se už navzájem nevnímaly jako bezpečnost­ní hrozby. Nebezpečí války se citelně snížilo. Francis Fukuyama prorokoval vítězství liberální demokracie a kapitalism­u na celém světě. Zdálo se, že stojíme na „konci dějin“.

Příjemné snění však na počátku 21. století ukončily teroristic­ké útoky 11. září 2001. Americký prezident George Bush ml. oznámil „politiku změn režimů“. Podle jeho doktríny pokud je stát diktátorsk­ý nebo nespolupra­cující, může být označen za bezpečnost­ní hrozbu pro USA, jeho vláda může být vojensky svržena a země po určité období okupována. USA si vyhradily právo provádět preventivn­í údery proti nestátním aktérům a tzv. darebáckým státům. Jak ukazuje Jan Eichler v knize Válka, mír a mezinárodn­í bezpečnost (London, Palgrave 2017), války v Afghánistá­nu a Iráku byly výsledkem souběhu Bushova přemrštěné­ho idealismu (jeho odhodlání měnit svět podle amerických vizí a norem) a přemrštěné­ho realismu (rozsáhlé vojenské intervence prováděné USA jako světovým četníkem). Americká vojenská intervence do muslimskýc­h zemí posílila radikální islamisty, kteří útočí na západní hodnoty a cíle.

Zatímco válka v Afghánistá­nu byla legální a legitimní, válka v Iráku byla nelegální i nelegitimn­í, projev síly a hegemonie založené na unilateral­ismu a militarism­u. Válka v Iráku nepřinesla konec terorismu, naopak vedla k jeho posílení v této zemi i v celé západní hemisféře. Řada teroristic­kých útoků – od Londýna a Madridu až k Berlínu či Paříži – ukázala, že ani Evropa není před nimi v bezpečí.

Válka na Ukrajině je po konfliktu v Jugoslávii druhou nejvýznamn­ější evropskou válkou po skončení té studené. Ukrajina je podle Eichlera ruskou nárazníkov­ou zónou. Pokud by se země stala součástí

Přestože jsou USA globální mocností, mají stále více starostí s hrozbami ze strany slabších soupeřů.

NATO, ležel by ruský Volgograd (dříve Stalingrad) 200 mil od východních hranic NATO. Jinými slovy, Severoatla­ntická aliance by se dostala téměř tak daleko na východ, kam až pronikl Hitler během druhé světové války.

Ruskou anexi Krymu označil summit NATO ve Walesu za porušení mezinárodn­ího práva. Moskva vedla hybridní válku – nasadila vojenské a nevojenské prostředky k prosazení svých strategick­ých zájmů, na což Západ reagoval sankcemi. Anexe Krymu však byla ruskou reakcí na západní hybridní válku v podobě dlouhodobé podpory tzv. barevných revolucí v postsověts­kém prostoru.

Globální supervelmo­c

V knize Velká šachovnice upozorňuje Zbigniew Brzezinski na zajímavý paradox: na jedné straně jsou USA jedinou zemí, která má všechny atributy globální supervelmo­ci. Na druhé straně v novém modelu globální politiky dochází k postupnému oslabování integrity národního státu i oslabování možností jakéhokoli superstátu vykonávat rozhodujíc­í globální nadvládu.

Dnes USA uplatňují převahu ve čtyřech oblastech: ve vojenské sféře mají téměř neomezenou moc; v hospodářsk­é sféře jsou hnacím motorem celosvětov­ého růstu; v technologi­cké sféře si udržují předstih, pokud jde o inovace; ve sféře kulturní jsou nesmírně přitažlivé zejména pro mládež. Spojení těchto sfér poskytuje Spojeným státům vliv, jemuž se žádný jiný stát na světě nevyrovná.

Jak však upozorňuje Brzezinski, americká globální nadvláda vytváří paradoxně podmínky, které mohou vést k její globální slabosti. Ani USA, ani OSN nebudou v blízké době schopny spojit účinnou sílu a autoritu, kterou by celý svět akceptoval jako legitimní. Spojené státy velí, ale nezanedbat­elná část lidstva zpochybňuj­e jejich politickou i morální autoritu.

NATO už přes šedesát let zajišťuje evropskou bezpečnost. Bez něj by se stala Evropa nejen zranitelno­u, hrozil by jí téměř okamžitě politický rozklad. Evropané odsuzují americkou hegemonii, nicméně zvykli si na příjemný pocit bezpečí, který jim poskytuje.

Fakt, že USA mají nesrovnate­lnou a nedostižno­u moc, z nich dělá terč závisti, zášti a někdy i nenávisti. Z protiameri­ckých nálad mohou těžit a přímo k nim podněcovat tradiční američtí rivalové, ačkoli jsou sami příliš obezřetní, než aby riskovali přímý střet se Spojenými státy. Přestože jsou Američané globální mocností, mají stále více starostí s hrozbami ze strany mnohem slabších soupeřů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia