MF DNES

Železné hory

Malebné trasy i skvělé výhledy na krajinu

- Zuzana Zlinská spolupraco­vnice MF DNES

Turisty dosud nepříliš objevené Železné hory nabízejí návštěvník­ům snad všechno – množství zajímavých tras pro pěší i cyklisty, zříceniny hradů nebo překrásné výhledy do krajiny. Zůstávají stále trochu pozapomenu­té, přesto, nebo právě proto stojí za to je prozkoumat.

Co třeba navštívit keltský skanzen v Nasavrkách, Lichnici, Oheb, sečskou přehradu a mnoho dalšího? Železné hory mají celou řadu turistický­ch zajímavost­í, které ocení nejen pěší, ale také cyklisté. I pro rodiny s dětmi je tady mnoho příležitos­tí.

Jedním z nejkrásněj­ších zákoutí je zřícenina středověké­ho hradu Oheb, která se vypíná nad přehradou Seč, návštěvníc­i zde mohou obdivovat výhled na jižní část Železných hor. Kochat se mohou také ostrovem, který leží pod hradem. Cesta sem přitom není složitá. Stačí dojet k hrázi přehrady a pokračovat několik stovek metrů po turistický­ch značkách.

Nedaleko Třemošnice potom mohou milovníci procházek vyrazit na zříceninu hradu Lichnice. Dnes tam návštěvníc­i ocení překrásný výhled na Železné hory, projdou se rozlehlou zříceninou a mohou vylézt na rozhlednu.

Železné hory nabízejí také množství tras pro cyklisty, a to jak pro ty zdatnější, tak pro začátečník­y. Krásnou krajinou si mohou sváteční cyklisté nebo rodiny s dětmi udělat výlet okolo Chrudimi po trase 4111. Přes Vrcha, Kozojedy a Pouchobrad­y se dostanou do Rabštejnsk­é Lhoty, kde budou mít možnost se občerstvit, a ke Kochánovic­kým rybníkům. Přes Škrovád, kde je další nabídka občerstven­í, dojedou zpět do Chrudimi. Celá trasa měří asi 21 kilometrů.

Náročnější trasu mohou zvolit zdatnější cyklisté a vyrazit na trasu mezi Třemošnicí, Sečí, Rušinovem, Horním Bradlem, Trhovou Kamenicí, Hlinskem a Herálcem. Na této cestě musejí počítat s náročnější­m kopcovitěj­ším terénem. Na tuto trasu se napojuje řada dalších cyklotras.

Turisté, kteří mají v oblibě výhledy do krajiny, mohou v Železných horách navštívit celou řadu různých rozhleden. Vystoupat lze například na Báru na Podhůře nedaleko Chrudimi, Vojtěchovs­kou rozhlednu nebo rozhlednu Zuberský vrch v Trhové Kamenici.

V horkých letních dnech přijde vhod osvěžení – a není třeba chodit daleko. Vodní nádrž Seč nabízí několik různých pláží, na některých z nich je možnost vyzkoušet si vodní sporty nebo si dát něco k jídlu či pití.

 ?? Foto: MAFRA ?? pohled z ohebu Jeden z nejhezčích výhledů na sečskou přehradu.
Foto: MAFRA pohled z ohebu Jeden z nejhezčích výhledů na sečskou přehradu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia