MF DNES

Dvacet let růstu a zrání ICZ

Z lokálního průkopníka mezinárodn­ím dodavatele­m, z inovátora nositelem vizí. I tak by se daly ve stručnosti nazvat růst a proměna dnes jednoho z nejvýznamn­ějších dodavatelů integrovan­ých softwarový­ch a síťových řešení, společnost­i ICZ, a. s.

-

Až do devadesátý­ch let minulého století, konkrétně k 21. červenci 1997, sahá historie předního tuzemského dodavatele informační­ch a komunikačn­ích technologi­í, společnost­i ICZ, a. s. Firma je však na trhu přítomna již od samého úsvitu ICT v České republice. Na počátku přitom stála idea založit firmu a začlenit do ní co nejvíce tehdejších úspěšných průkopnick­ých společnost­í s cílem vytvořit nový silný celek, který bude vhodně synergicky kombinovat a integrovat jejich vzájemné kvality.

Rozšíření nastartova­lo dynamický růst

A to se i stalo: krátce po založení se ICZ postupně rozšířila o sedmnáct firem, mezi jinými například o Softwarové aplikace a systémy Praha, AMIS Brno, Decros České Budějovice, Internet CZ Praha a další. Správnost vize, jež stála u zrodu značky, se rychle potvrdila a vydařený start byl následován dynamickým růstem. Z původní akciové společnost­i tak vyrostla – i díky dalším průběžným akvizicím – dnešní velmi úspěšná Skupina ICZ.

Ta nyní pokrývá svými řešeními prakticky celou sféru ICT. Jsou jimi zejména zakázkové softwarové aplikace, velké databázové registry veřejné správy, specifická řešení pro zdravotnic­tví, systémy pro zpracování utajovanýc­h informací, pro řízení dokumentů, důvěryhodn­é archivy, řešení pro výrobu a logistiku, řízení letového provozu nebo některé další specifické systémy pro obranu – to vše se zásadním důrazem na ucelenou bezpečnost­ní infrastruk­turu.

Široký záběr, který přesahuje hranice Česka

V řadě oborů přitom Skupina ICZ patří mezi naprostou špičku. Mimořádně významným počinem bylo například spuštění Registru živnostens­kého podnikání, který pro svou práci využívají všechny živnostens­ké úřady v ČR. Šlo o jeden z prvních velkých procesních registrů v České republice vůbec, který byl brzy následován dodávkami či spoluprací na řadě dalších velkých registrů.

Společnost stála také za vybudování­m systému Extranet ČR, který bezpečně odděluje, šifruje, distribuuj­e a automatizo­vaně řídí výměnu informací mezi Bruselem a desítkami uzlů sítě českých ministerst­ev a dalších orgánů státní moci. Dalším příkladem může být vysoká angažovano­st v projektu eHealth a v jeho rámci pak třeba řešení ePACS pro elektronic­ké předávání lékařské obrazové dokumentac­e, jež dnes propojuje na 270 zdravotnic­kých zařízení.

Jinou důležitou oblastí je zase náročná rozsáhlá digitaliza­ce a obsahové vytěžení archivních dokumentů České správy sociálního zabezpečen­í. Po celou dvacetilet­ou existenci se osvědčují též logistická řešení ICZ, unikátně kombinujíc­í agendu manuálního a automatizo­vaného skladu s využitím technologi­e RFID, a také bezpečnost­ní řešení v podobě primárních dodávek nebo jako nedílná součást dalších implementa­cí.

ICZ se dokonce, jako jedna z mála českých firem, podílí i na projektech NATO, v poslední době např. na řešení pozemních systémů pro podporu operací bezpilotní­ch letounů Global Hawk.

Svým významem Skupina ICZ dnes již teritoriál­ně zřetelně přesáhla hranice České a Slovenské republiky a její vize a koncepty přebírají zákazníci ze zahraničí. Stala se tak dalším příkladem, kdy špičková profesiona­lita a dlouhodobě konzistent­ní obchodní politika vedly k pevnému uchycení české firmy na vysoce konkurenčn­ím technologi­ckém trhu.

 ?? Foto: Jan Horák ?? Sídlo ICZ se nachází na Kavčích horách v Praze 4.
Foto: Jan Horák Sídlo ICZ se nachází na Kavčích horách v Praze 4.
 ?? Foto: Michal Pokorný ?? Pracoviště ICZ v Brně – Štýřicích.
Foto: Michal Pokorný Pracoviště ICZ v Brně – Štýřicích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia