MF DNES

Sparta je složitá. Teď

Jakub Otava, bývalá pravá ruka majitele Sparty, v otevřeném rozhovoru nejen o Spartě.

-

V předkolech Evropské ligy vyhrála zatím všechny tři zápasy, což je slušný rozjezd pro nového šéfa. Dušan Uhrin se do klubu vrátil potřetí: tentokrát jako generální manažer i hlavní kouč. 80:1 „Na hvězdy nemáme, ale chceme do Evropy,“řekl první muž Pavel Šedlbauer. Jaro bylo skvělé, půjde to i dál? Trenér Šmejkal už v kabině nemá srdcaře Vachouška, jenž ukončil kariéru.

250:1 Nenápadný klub se plácl přes kapsu, protože za postup do Evropské ligy získal bonus 70 milionů. Přišli Jiráček, Železník, Ekpai, Holzer, Bartošák... Zkouška odolnosti pro trenéra Páníka. 100:1 „Musíme chtít být lepší než minule,“velí trenér Jaroslav Hynek. Sedmé místo nestačí. Dukla však přišla o stopery Štetinu (Sparta) a Šimůnka (Vasas Budapešť). Zastoupí je veterán Jiránek?

300:1

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

avzdory dvěma titulům nebyl ve Spartě úspěšný a nebojí se to přiznat. Za deset let ani jednou nezažil postup do Ligy mistrů. Letní sparťanský třesk, který ve Spartě probíhá, už pozoruje ze druhé strany barikády. Jakub Otava přestoupil do agentury Sport Invest Internatio­nal a dělá manažera.

„Stávalo se mi, že jsem odvezl syna do školky, jel do práce a na Letné si uvědomil, že už pracuju na Pankráci. Vlastně se ani nedivím, když jsem ve Spartě strávil třetinu života,“říká Otava.

Je mu 36 a byl zjevením mezi vrcholnými funkcionář­i. Dotáhl to na prestižní pozici člena výkonného výboru v Evropské asociaci klubů. Zná mnichovské­ho šéfa Rummenigge­ho, Agnelliho z Juventusu, Bartomeua z Barcelony. Van der Sar z Ajaxu je jeho kamarád.

K tomu se teprve dostaneme. Nejprve o Spartě, kam přišel Otava z televize. Z mluvčího se vypracoval až do představen­stva, byl pravou rukou majitele Křetínskéh­o.

Ještě drobné upozornění: rozhovor vznikl den před pohárovým krachem Sparty v Bělehradu.

Když jste v prosinci odcházel, tušil jste, že Daniel Křetínský plánuje revoluci?

Tušil a pomohlo mi to v těžkém rozhodován­í. Vycítil jsem, že je ta správná chvíle skončit, i když hodně lidí to dodnes považuje za nepochopit­elné. Ze Sparty se přece neodchází dobrovolně.

Jenže?

Nahromadil se ve mně mix opotřebova­nosti, únavy a sebereflex­e. Vnímal jsem, že já ani klub nejsme úspěšní tak, jak bychom měli být. A už jsem tam těch nových začátků zažil dost.

Deset let ve Spartě, deset let bez Ligy mistrů.

prezident Jozef Chovanec, v kabině Tomáš Řepka, Jarda Blažek. Duch Železné Sparty byl všude. Jméno a tradice, která vás zavazuje, ale i svazuje zároveň. Sparťani začali „vymírat“, postupně se dělaly kompromisy a nevědělo se, kudy dál. S cizinci? A s jakými? Sázet na mladé? A do toho se čekání na úspěch prodlužova­lo a tlak rostl. Nebyl čas.

Měl jste vrcholnou funkci, mohl jste to ovlivnit.

Sparta je složitá a zdaleka ne každý ji ustojí. Poskládat tam od základů zcela nové mužstvo bylo a je vrcholná alchymie. Jakmile z kabiny začalo vyprchávat sparťanstv­í, zvětšovaly se problémy. Zbrzdila to jen skvělá generace z ročníku ’92, která byla silná a zvyklá nosit rudý dres odmalička. Krejčí, Brabec, Kadeřábek, Skalák...

Nakolik vám dávali fanoušci sežrat, že už Sparta nedominuje?

Já jsem odmalička sparťan. Tím spíš mě trápilo, že nemáme dlouhodobé a pronikavé výsledky. Pořád se za mnou táhly stíny, byly blíž a blíž a já najednou zjistil, že už jim neuteču. Nemohl jsem vylézt z domu, aniž by mi někdo vynadal. Sparta je věc veřejná, celý fotbalový národ vás kontroluje a radí, protože ví, jak by se to mělo dělat. Nestěžuju si, holt je to daň, která k tomu patří.

Proto jste vycouval?

Proto ne, zrálo to ve mně. Když začal vznikat trenérský model Holoubek–Požár, nevěřil jsem, že to bude fungovat. A taky jsem si to vyhodnotil tak, že nadešel čas pro hlubší změnu, ne pouze trenérskou. Byla to menší revoluce, která předcházel­a té současné velké.

Nebyl Křetínský naštvaný, že Spartu opouštíte?

Dal mi obrovskou šanci a nikdy bych ho nenechal ve štychu. Všechno bylo připravené, aby po mně nezůstala mezera. Nakonec mi řekl: Tak jdi do světa! Zůstali jsme v kontaktu, za tu dobu se z nás stali přátelé.

Krátce potom, co jste zmizel, přišel italský trenér Stramaccio­ni, k tomu deset cizinců. I za vaší éry jste plánovali, že angažujete trenéra ze zahraničí.

Na druhém břehu To ano, Němce Finka, ale ve finále jsme se toho lekli. Báli jsme se, že by to byl příliš velký zásah, že není dost času, že za měsíc se hraje o Ligu mistrů. Fink jednal paralelně i s Austrií Vídeň a už se mu nechtělo čekat. Nakonec zůstal trenér Ščasný a dostali jsme se do čtvrtfinál­e Evropské ligy. Něco to do sebe mělo.

Hrály roli i peníze?

to. Hlavní je titul a přímý postup příští rok.

To víte?

Jen se domnívám. Riziko, že si to nesedne hned, je veliké. Každopádně s rozpočtem a posilami, které Sparta udělala, by se do Evropské ligy mělo dostat i mužstvo, které vzniká úplně nově. Současný tým je poskládaný tak, že by mu neúčast v Evropě jen uškodila, především z hlediska motivace i využití hráčů.

Pokračován­í na protější straně

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Jakub Otava pracoval deset let ve Spartě, měl blízko k samému majiteli Křetínském­u. Teď už pracuje pro manažersko­u společnost Sport Invest čili na druhém fotbalovém břehu.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Jakub Otava pracoval deset let ve Spartě, měl blízko k samému majiteli Křetínském­u. Teď už pracuje pro manažersko­u společnost Sport Invest čili na druhém fotbalovém břehu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia