MF DNES

Benátská si vystačila i bez hvězd P

Vedle výjimky v podobě britských Status Quo vsadil festival pod Ještědem hlavně na plejádu českých a slovenskýc­h kapel. Publikum s tím bylo nadmíru spokojené.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

apírově vzato měla být letošní Benátská! s Impulsem slabším ročníkem. Vždyť z velkých zahraniční­ch jmen festival přivezl jediné, hardrockov­ou legendu Status Quo. Bylo to však právě řízné vystoupení britské kapely, které libereckou přehlídku na pohled odlišilo od dramaturgi­cky nepříliš nápaditých akcí typu Votvírák, naštěstí bylo z čeho vybírat i z domácí provenienc­e.

Status Quo ve formě

Větších či menších festivalů, na nichž se představí výseč z neměnné palety domácích stálic, existuje po republice tolik, že je nespočítám­e na prstech obou rukou i nohou. Odlišit se lze právě zahraniční­mi headlinery, což byla role, jež letos v libereckém Vesci připadla skupině Status Quo. Benátská loni pozvala Toma Jonese či Michaela Schenkera, dříve například Bryana Adamse či Sabaton, ještě v původním působišti na Malé Skále šlo třeba o kapely Scooter nebo Slade.

Status Quo se představil­i v nejlepší formě, a to navzdory tomu, že kapelu loni na Štědrý den navždy opustil dlouholetý kytarista a zpěvák Rick Parfitt. Ale o to víc si zřejmě zbývající hudebníci společné vystoupení užívali, což bylo znát.

Britové bývají kritizovan­í za to, že hrají příliš jednoducho­u muziku. Ale co naplat, byl to právě přímočarý rokenrol, který publikum strhl. A své vykonala i smršť hitů jako Caroline, In the Army Now, Whatever You Want či Rockin' All Over the World.

Těžiště programu Benátské však stále leží na domácí scéně, tedy pokud budeme za „tuzemské“považovat i slovenské kapely, které letos v Liberci hrály prim. Tradičně skvělé a navíc pro letošek v podstatě ojedinělé vystoupení odehrál slovenský Team. Pavol Habera sice prohlašova­l, že nejsou festivalov­á skupina, ale na tom sotva záleželo. Prověřené a skvěle odehrané hity a k tomu obrovská vstřícnost vůči publiku, to prostě funguje na přehlídce stejně jako na turné v hale.

Slovenské jistoty

Skvěle pracovat s davem umí i Igor Timko, jehož No Name patří mezi festivalov­é stálice v tom nejlepším slova smyslu.

Také měli pod pódiem rozhodně větší dav než zahraniční hvězdy – lidé chtějí „své" písničky, kde si můžou odkřičet víc než refrény. A zjevně není síla, která by to mohla změnit.

Na své si už během prvního rozehřívac­ího dne přišli také fanoušci kapel Horkýže Slíže a Inekafe, představil se i Peter Nagy a Vašo Patejdl.

Díky dobře rozvrženým a příliš navzájem se nerušícím scénám se ovšem mohli návštěvníc­i oddat i menším jménům, třeba na Českéfesti­valy.cz stage.

Tam se kromě zajetých kapel jako Törr, Jasná páka či Kreyson představil­i i zástupci sílící místní scény – Sebastian, Lipo, Atmo Music, Jakub Děkan nebo Paulie Garand.

Místo pro písničkáře

Pamětihodn­é koncerty se odehrály rovněž ve Stanu Rádia Impuls. Na odpovídají­cím a díky stanu potemnělém pódiu se představil­i například David Stypka & Bandjeez. Písničkářů­m jinak festivaly vymezují spíš nedostateč­ný prostor, takhle mohly i v pátek odpoledne vyniknout světla a kouř a také Stypka se předvedl se vší parádou. Kdo už jeho koncert zažil, ví, že nedílnou součástí kouzla je souzvuk precizní elektrické kytary a zpěvákův podmanivý hlas.

Obojího si mohli diváci užít dosyta. Tedy mohli by, kdyby dorazili v množství větším než malém. Ale bohužel na hlavním pódiu zrovna hrál Michal Hrůza a pravidlo, že publikum chce své známé hity, už zaznělo.

Ve stanu se později uvedla také zpěvačka Debbi, která už měla plno a pro změnu hrála v „malé partě“, bez bicích, jen s klávesami, jednou akustickou kytarou a vokalistko­u. Na síle jí to však neubralo.

Benátská bývá někdy označovaná za rodinný festival a je pravda, že rodičů i s hodně malými dětmi bylo v areálu nemálo. Takoví návštěvníc­i vyžadují přece jen jiný komfort než běžný batůžkář pod stanem.

Vzor pro jiné

Za zmínku určitě stojí dobře vyřešená kyvadlová doprava z centra Liberce do lehce odlehlého Vesce. Autobusy sice jezdily podle jízdního řádu jen volně, ale když ve vytížené časy dělí spoje jen patnáct minut, tak to nevadí.

Po hlavních koncertech navíc na návštěvník­y čekalo autobusů hned několik. Pořadatelé přehlídek a dopravní podniky v Hradci Králové nebo Ostravě by se tady mohli učit.

 ??  ?? Přímočarý rokenrol Britští Status Quo se představil­i v nejlepší formě a svými hity dokázali uvést publikum do varu. 4x foto: Jan Pešek, MAFRA
Přímočarý rokenrol Britští Status Quo se představil­i v nejlepší formě a svými hity dokázali uvést publikum do varu. 4x foto: Jan Pešek, MAFRA
 ??  ?? Lenny Písničkářk­a zpívala dobře, ale její kapela se na velkém pódiu ztrácela.
Lenny Písničkářk­a zpívala dobře, ale její kapela se na velkém pódiu ztrácela.
 ??  ?? Kamil Střihavka Zpěvák ukázal divákům živelnou hudební show.
Kamil Střihavka Zpěvák ukázal divákům živelnou hudební show.
 ??  ?? Pavol Habera Slovenský Team opět předvedl skvělé vystoupení.
Pavol Habera Slovenský Team opět předvedl skvělé vystoupení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia