MF DNES

Na Česko dnes dýchne Afrika

- — Alžběta Šimková

PRAHA Dnešek bude patrně nejteplejš­í den tohoto roku. Teplota má totiž vystoupat k tropickým 38 stupňům Celsia.

Toto vedro do Česka přichází přímo z Afriky. Je s ním spojená i vysoká biologická zátěž – jinými slovy, jde už o zdraví.

„Pozor by si měli dát zejména srdcaři, lidé s kardiovask­ulárními chorobami, astmatici, starší občané a také lidé psychicky labilní,“varuje meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Proti deštivému a relativně chladnému minulému týdnu je to prudká změna. Podle meteorolog­a je to normální – Česká republika je v Evropě umístěna tak, že se k nám střídavě dostává teplý vzduch z jihu, chladný ze severu i vlhký z Atlantiku. „Je to prostě normální středoevro­pské léto. Je sice pravda, že ty špičky teplot nad třicet šest nejsou už tak obvyklé, ale střídání počasí je charakteri­stické,“konstatuje meteorolog.

Momentálně k nám dorazil velmi teplý vzduch, který pochází ze severní Afriky. „Navíc má poměrně dost svítit slunce, což tomu přidává, a proto dnes čekáme teploty takto vysoké,“vysvětluje Šimandl.

A tropické vedro má za následek ještě jednu věc. Zvýšil se přízemní ozón. „Což není dobré pro dýchání,“upozorňuje dále Šimandl.

Osma třicetistu­pňové vedro bude jen jeden den. „Pak se mírně ochladí, ale teploty budou stále docela vysoké. Čekáme tak od 27 do 31 stupňů nejčastěji, jen na jižní Moravě bude stále k pětatřicet­i,“říká meteorolog. „Příští týden se nejspíše ochladí trochu více, ale je to ještě daleko na nějakou smysluplně­jší předpověď,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia