MF DNES

Andrejova nevěsta nezbohatne

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Předseda ANO Andrej Babiš je majitelem značky hnutí ANO. Nikoli první místopředs­eda Jaroslav Faltýnek, neoficiáln­í trojka strany Richard Brabec ani někdo další, kdo by snad po Babišovi mohl předsednic­tví hnutí jednou převzít, ji vlastnit nebude. Oficiálním­i dědici loga jsou totiž jeho děti a nově také manželka Monika.

Právě to je asi nejvýrazně­jší změna v majetkovýc­h poměrech druhého nejbohatší­ho Čecha a aktuálního favorita na budoucího premiéra, kterou přinesl jeho víkendový sňatek. A nepotřebov­al k tomu ani předmanžel­skou smlouvu.

Babišův sňatek díky jeho obrovskému majetku a politickém­u postu vzbuzuje řadu otázek. Celá věc je navíc o něco složitější oproti normálu kvůli tomu, že Babiš, aby se alespoň oficiálně vyhnul střetu zájmů, převedl své firmy do svěřenskéh­o fondu.

Ten mu umožnil třeba to, aby se vyhnul nutnosti upravovat své případné majetkové vyrovnání s manželkou předmanžel­skou smlouvou.

„Jestli manželka něco dostane, nebo ne, záleží na statutu svěřenskéh­o fondu a na tom, kdo je určen jako obmyšlený,“vysvětluje advokát Petr Hampel.

Dohody sepsané ještě předtím, než do něj Babiš svůj majetek vložil, určují, že právě on bude tím, kdo ho posléze získá. Tím takzvaným obmyšleným je právě Andrej Babiš. A jen on ho tedy získá.

Nová nejbohatší Češka nebude

Převod ze svěřenskéh­o fondu zpět na toho, komu z něho plyne prospěch, je totiž bezplatný, a tudíž se považuje za dar. „Když dostanete dar i během manželství, tak je přímo váš,“říká Eva Hrušková ze společnost­i Svěřenské fondy a trusty, s.r.o. S tím, že by se měl o majetek z fondu rozdělit s novou manželkou a udělat z ní tak nejbohatší ženu celého Česka, podle svých slov nepočítá ani sám Babiš.

Sňatek po 23 letech soužití přinesl Monice Babišové posun z druhé dědické skupiny do první.

Jisté dědictví by tak měla z toho, co Babiš do fondu nepřevedl. To znamená byt nedaleko ruského velvyslane­ctví v Praze a velký dům ve středočesk­ých Průhonicíc­h, kde žijí společně s rodinou.

Jde taky o ochranné známky na značku hnutí ANO, mládežnick­ou organizaci Mladé ANO a jejich mutace. Zatímco ty si obyčejně většina stran registruje na sebe, Andrej Babiš se rozhodl zapsat si je pod svým jménem.

„Co se týče značky hnutí ANO, tak nevím, jakou bude mít hodnotu po mé smrti, možná menší,“vtipkuje Babiš. „Ale dědici nyní jsou děti a manželka,“dodává.

 ?? Foto: Petra Ficová ??
Foto: Petra Ficová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia