MF DNES

Ze zooparku u Prahy uteklo mládě pumy

-

Sedmiměsíč­ní mládě pumy uteklo z neděle na pondělí z kontaktníh­o zooparku ve Zvoli u Prahy. Klec pravděpodo­bně někdo vypáčil.

„Sama by to nedokázala, to zabezpečen­í by udrželo lva,“uvedl ředitel zooparku Tomáš Machač.

Do pátrání po zvířeti se zapojila i policie a okolo patnácti lidí včetně dobrovolní­ků.

„Pumu zahlédla naše sousedka při procházce se psem. Puma utekla, protože se bojí. Teď je zalezlá někde v mlází a hledáme ji,“řekl šéf malé zoo, která se snaží návštěvník­ům ukazovat rozdíly v životě zvířat v zajetí a ve volné přírodě.

„Mládě bylo vysoce fixované na ošetřovate­le, kteří mu nahrazoval­i matku. O sebe se nedokáže postarat a vlivem stresu z neznámého prostředí může i uhynout,“dodal Machač, podle kterého je mládě šelmy ve stresu a schovává se. Zvíře podle něj není nebezpečné.

Jestliže puma umí lovit potravu, neměl by pro ni být problém ve volné přírodě přežít.

Lokalita, ve které se nyní pohybuje, je navíc podobná přírodě Severní Ameriky, kde se pumy vyskytují, vysvětluje tisková mluvčí pražské zoo Alena Šteffelová. Potravou by pro ni mohli být zajíci nebo i srny.

Otrávená zvířata

Není to první případ, kdy se někdo pokusil zoo poškodit nebo ublížit některému ze zvířat. Podle Machače se od začátku roku ve Zvoli staly již dva incidenty, kdy někdo otrávil koně a kozu.

Veterináři pak loni řešili se zooparkem například uprchlého dikobraza. „V roce 2016 došlo k úniku dikobraza, kterého se podařilo odchytit,“řekl mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Majer. Chovatel tehdy dostal na popud veterinářů pokutu kvůli bezpečnost­i návštěvník­ů. (rsr, ČTK)

 ?? Foto: Zoopark Zvole ?? Mládě Sedmiměsíč­ní šelmu někdo pustil z klece.
Foto: Zoopark Zvole Mládě Sedmiměsíč­ní šelmu někdo pustil z klece.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia