MF DNES

Pro mámu, pro tátu a pro byznys

Realisté chtějí vrátit vojnu. Mají bohaté sponzory a díky tomu zatím nejviditel­nější kampaň. Jen voličská podpora zatím chybí.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Billboardů a inzerátů s nevšedními slogany „pro mámu“, „pro tátu“a „pro děti“si v posledních týdnech asi nešlo nevšimnout. Nová politická strana Realisté měla před létem snad nejviditel­nější předvolebn­í kampaň ze všech.

Realisté popírají všechny poučky, co může v české politice uspět. Berou se smrtelně vážně, pořád mluví o tom, jak to budou dělat úplně jinak. A navíc, kolik lidí asi může nalákat strana, která chce návrat povinné vojny?

Na jindřichoh­radecké pěší zóně korzují v rozpáleném sobotním odpoledni místní i turisté v kraťasech se zmrzlinou v ruce. Přísný muž s brýlemi v obleku a proužkovan­é košili, který vypadá jako univerzitn­í profesor, sem na první pohled nezapadá.

Ale Realisté to mají vymyšlené dobře. Děti odchytí hostesky na malování na tělo a dospělé na podepisová­ní petice proti euru. Kdo se zastaví nebo rovnou podepíše, ten je minimálně cílovou skupinou, aby se s ním jejich lídr Petr Robejšek dal do řeči.

Právě tříměsíční povinný vojenský výcvik pro muže (dobrovolný pro ženy), který mají Realisté jako hlavní „tahák“programu, Robejšek hájí. „No to je právě ono, my nechceme dělat pohodlnou politiku, ale politiku, která je potřebná. Naše armáda je nepřiprave­ná, ochrání tak jeden kraj, vyberte si, který chcete,“říká Robejšek, podle kterého je největším problémem Česka a Evropy narušení bezpečnost­i kvůli migraci.

Realisté se svými třemi stovkami členů jsou vzhledem ke své velikosti pohádkově bohatou stranou.

Podporuje ji jeden z nejbohatší­ch Čechů Marek Dospiva, spolumajit­el Penty Investment­s, který dal straně ze svého už pět milionů korun. „Marek Dospiva řekl, že je mu Petr Robejšek svými názory sympatický. Peníze dává dle svého uvážení,“řekl Dospivův mluvčí Ivo Mravinac.

Dospiva není jediným štědrým sponzorem Realistů. Dalším je podnikatel Antonín Fryč, který za ně i kandiduje jako jeden z lídrů. „Když jsem se seznámil s programový­mi cíli Realistů, tak jsem neváhal,“říká Fryč. Mimochodem, jeho firma Warex vyrábí obytné kontejnery a před lety právě ona postavila ve Vsetíně legendární „čunkodomky“, kam současný zlínský hejtman Jiří Čunek stěhoval za město nepřizpůso­bivé.

Fryč dal straně letos už skoro čtyři miliony korun, takže málem porušil volební zákon. Jeden člověk smí dát totiž podle nových pravidel maximálně tři miliony ročně. „Část daru jsme panu Fryčovi kvůli tomu vraceli, 600 nebo 700 tisíc korun,“ujistila včera mluvčí Realistů Jana Malíková.

Robejšek je sice tváří strany, praktickým mozkem je ale spíš tajemník Michal Moroz, který byl v týmu dřív. Přibral Robejška na palubu a spojil ho s Dospivou.

20 ovlivní 80

Realisté totiž vzešli z organizace, která si říká „Institut 2080“. Název je inspirován Paretovým pravidlem, kdy pětina důležitých věcí ovlivní i zbytek. Byl to klub, ve kterém se scházeli a debatovali podnikatel­é a akademici. Byl v něm právě i Moroz, šedá eminence ministerst­va vnitra za Radka Johna a Věcí veřejných. Ano, byl to ten náměstek pro strategie, u kterého nedokázal John říct v televizi, jaké dělá strategie.

„Na začátku byla skupina asi deseti lidí, podnikatel­ů, akademiků i těch, co odcházeli jako já ze státní správy. I Marek Dospiva patřil do této skupiny lidí. Přemýšleli jsme o tom, jak by se dala dělat politika lépe,“vzpomíná Moroz.

I když se to přímo nabízí, Moroz přísahá, že Realisté nejsou dalším politickým projektem zakladatel­e Věcí veřejných a později spoluzakla­datele hnutí Úsvit Víta Bárty.

Prvky přímé demokracie by se ale našly. Strana vábí voliče také na lidové veto. Většina voličů by tak podle Realistů mohla odmítnout „nechtěné“zákony.

Struktura strany působí tak trochu elitářsky. Vidět je to třeba na funkcích. Moroz je tajemníkem a Robejškovi ve straně říkají „mentor“. „Mentor je jen krycí jméno pro předsedu. Ale když se dostaneme do Sněmovny, budu něco jako ochránce svatého grálu naší metodologi­e,“vysvětluje Robejšek.

Realisty pak řídí „sbor zakladatel­ů“, byť se navzdory svému názvu bude na sněmu volit a obměňovat. Ve Sněmovně už mají jednoho poslance, a sice Martina Lanka, který k nim zběhl od Úsvitu.

S hnutím ANO mají Realisté zase společné to, že jsou vlastně stranou českých podnikatel­ů a průmyslník­ů. Kromě rovné daně mají v programu přímo větu „konec zvýhodňová­ní zahraniční­ch investorů“.

Kandiduje za ně třeba i šéf asociace zbrojařské­ho průmyslu Jiří Hynek, což se ke straně, která chce povinnou vojenskou službu, tak nějak hodí. „Nejsem majitel žádné zbrojovky. Na druhou stranu, já svou práci dělám, aby se firmám dařilo. Ale většina produktů našich členů jde na export,“vysvětluje Hynek.

Jen voliči zatím „svatý grál“Realistů neobjevili. V průzkumech zůstávají v šedém, posledním sloupečku „ostatní“, snad s výjimkou agentury SANEP, podle které mají šanci na zisk i 5,1 procenta. „Nejsou to čísla, ze kterých by si člověk sednul na zadek a bouchnul šampaňský, ale je tam vidět vzestupný trend,“utěšuje se Lank.

Když se dostaneme do Sněmovny, budu něco jako ochránce svatého grálu naší metodologi­e. Petr Robejšek, předseda Realistů

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Proti euru Petr Robejšek diskutuje v Třeboni s voliči. Láká je na petici proti zavedení eura.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Proti euru Petr Robejšek diskutuje v Třeboni s voliči. Láká je na petici proti zavedení eura.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia