MF DNES

Ve vedru jde o zdraví. Přitom se mu dá dobře čelit

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Tropický den, který k nám zavál vítr ze severní Afriky s sebou nepřináší jen prudké oteplení. Teplota, která se šplhá až ke třiceti osmi stupňům, a prudké slunce mohou mít za následek i množství zdravotníc­h komplikací.

Hlavní hrozbou, před kterou varují mnozí lékaři, je dehydratac­e.

„Především starší lidé by to podcenit neměli. Každý se potíme více, a proto je důležité častěji pít,“upozorňuje geriatričk­a Iva Holmerová. „Nejlépe třeba minerálky, které obsahují nejen vodu, ale i nějaké soli, protože těch se potom ztrácí z těla víc,“doplňuje Holmerová.

Důležité je na to myslet také u dětí, které si ještě neumějí říct samy. „U malých miminek, která jsou kojená v pravidelně­jších intervalec­h, jsou někdy maminky překvapené, že v takto velkém horku chtějí miminka pít častěji. To ale není vůbec na škodu. Je třeba se dítěti přizpůsobi­t. V některých případech může být také vhodné doplnit tekutiny v podobě kojenecké vody,“radí pediatričk­a Hana Cabrnochov­á.

Na dostatečný příjem tekutin se nesmí zapomínat ani u zvířat. „Je to stejné jako u lidí,“komentuje veterinář Marek Huslar. „V létě se celkem často setkáváme s přehřátím zvířete, kdy to typicky páníček přežene s nějakou fyzickou aktivitou, a to zvíře v důsledku přehřátí zkolabuje,“upozorňuje Huslar. „Už jsme měli letos v ordinaci zvířata, která byla v takovém stavu, že málem umřela,“dodává.

Selhání z vedra může hrozit ale i lidem. Především úpal. „Je nutno dávat pozor na to, aby děti nebyly v nějakém uzavřeném prostoru, kde je omezené proudění vzduchu a může tam tak snadno dojít k přehřátí. Například auto, to může být v takto velikém vedru rizikovou záležitost­í,“varuje Cabrnochov­á.

Teplota v autě totiž během chvíle může vylétnout do extrému. „V současnost­i se množí případy zavírání zvířat v autech a je kolem toho celkem davové šílenství, kdy ortodoxní milovníci zvířat jsou schopni rozbíjet i okénka na parkoviští­ch,“informuje Huslar.

Lidé si mohou vypomoci klimatizac­í. „Dokonce Národní zdravotní služba ve Velké Británii radila, když tam byly vysoce extrémní teploty, aby lidé – pokud jim nedělá dobře vedro, vyhledával­i klimatizov­ané prostory. Například obchodní centra,“komentuje Holmerová.

Dětská lékařka Cabrnochov­á však upozorňuje, že rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v klimatizov­ané místnosti by neměl být příliš výrazný. „Neměl by přesahovat více než pět stupňů,“říká lékařka. Velké rozdíly teplot, zvlášť když je to doprovázen­o foukáním chladného vzduchu, mohou způsobit respirační onemocnění. „To se potom setkáváme i s tím, že se i v letních měsících objevují angíny,“říká Cabrnochov­á.

Další formu ochlazení, kterou vyhledávaj­í především děti, je koupání. V extrémních vedrech je ale dobré

Klimatizac­e může starším lidem zachránit život Kdy je kojencům nutné začít dávat kromě mléka vodu Proč psům nepomůže koupání

chodit buďto v dřívějších, nebo pak v pozdějších hodinách a nevypravov­at se na koupaliště v pravé poledne.

Každé zvíře není plavec

Koupání se úplně nemusí hodit pro zvířata. „Spousta lidí si myslí, že zvířeti pomůže tehdy, kdy ho celé zráchá, což ale vede k naprostému opaku. Srst se pak stane nepropustn­ou a zvíře to teplo zadržuje spíše v sobě,“upozorňuje Huslar. Nejlepší variantou je dle jeho rad nechat zvíře si stoupnout do studené vody zhruba po kotníky, protože tak se ochlazuje nejsnáze.

Veterinář také upozorňuje, že nelze automatick­y spoléhat na to, že je každé zvíře dobrý plavec. „Výstražným příkladem může být případ, kdy lidé zvíře chtěli ochladit, a tak ho hodili do bazénu. Zvíře, které ale nebylo úplně plavec, šlo ke dnu,“sděluje svou zkušenost Huslar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia